• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 09 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Iulie , 2020

Deșertul începe la Mitzpe Ramon

Victor MIHALCA, artist fotograf
 


Deșertul Negev (pro­nunță Ne­ghev) poate fi accesat prin mai multe puncte, printre cele mai cunoscute fiind orașele Beersheva și Mitzpe Ramon.
Negevul ocupă mai mult de jumătate din suprafața Israelului (peste 13.000 kmp), are o formă triunghiulară cu vârful alungit spre sud, unde se mărginește cu de­șertul Siriei, iar la est cu valea Arava ce flanchează granița cu Iordania.
   
Mi-am dorit mult să ajung în Negev, considerând că este o experiență unică, un fel de „hagealâc” al celor ce iubesc aventura, dar mai ales pentru un ziarist dublat de un fotograf.
Negevul este un deșert atipic, stâncos, cu abrupturi cvasimontane, cu o faună și o floră unice, po­pulat de beduini și având într-o oglindă simbolică fenomenul Dimona.
Aici, la Dimona, se află o bază ultrasecretă de cercetări nucleare, iar șoseaua ce duce la golful Agaba (Marea Roșie) trece pe lângă primele expolatări de cupru din lume (din istorie) ce au aparținut regelui Solomon.
Drumul meu spre Negev a început la Tel Aviv, am trecut prin Beerscheva pentru a ajunge la Mitzpe Ramon, de unde șoseaua continuă spre stațiunea Eilat pe țărmul Mării Roșii.

Mitzpe Ramon este un oraș tânăr, ridicat în 1951 de constructorii șoselei spre Eilat, șosea ce co­boară aici în adâncul craterului Ramon, urmărind în abis o por­țiune din coronamentul acestuia.
Este principalul punct turistic al zonei, un oraș scump (toate produsele se aduc pe șosea), dar cu o ofertă turistică generoasă. Doritorii pot face alpinism pe abruptul dinspre deșert (500 m adâncime) sau se pot aventura cu jeep-uri între stâncăriile sălbatice ale Negevului. Poți face trekking pe cărările marcate în deșert sau te poți aventura în deșert, înfruntând peisajul fierbinte.
Cazarea este și ea generoasă, de la tabere de corturi sau locuințe de beduini, până la exclusivistul hotel Beșersheet, unde cea mai ieftină cameră începe de la 300 $ (cu piscină proprie inclusă).
Programul meu începea la 4 - 4.30 dimineața și, după un drum făcut pe întuneric, așteptam pe abruptul craterului răsăritul, un spectacol în sine pentru că, la această latitudine, trecerea de la beznă la un răsărit orbitor și o zi toridă este de ordinul minutelor!
Urmează panorama deșertului și apariția primelor exemplare de ibex, capre din specia Ibex Nubiana, specie aproape dispărută și azi refăcută, animale specific montane, dar adaptate la con­dițiile dure ale deșerturilor arabice.
Temerare și grațioase, aproape imponderabile, sfidând legea gravi­tației, caprele Ibex urcă și coboară într-un galop nebun abrupturile stâncoase de sute de metri.
Deșertul ascunde și alte surprize.
Circulând pe șoseaua impecabilă spre stațiunea Eilat, am oprit pentru a fotografia un wadi (vale urcată în deșert – uadi; ued) și am urcat o colină formată din roci dezagregate sub formă de plăci, asemeni ardeziei dar mai deschise la culoare.
Împrăștiate pe câțiva zeci de metri pătrați, pe un platou al co­linei am descoperit și fotografiat mai multe astfel de plăci inscrip­ționate cu desene asemeni unor hieroglife, ce păreau incizate de mâna omului sau poate se datorau capriciilor surprinzătoare ale naturii.
Întors acasă, am arătat fotografiile unui cunoscut, reputat specialist în limbi azi dispărute, care după o matură și îndelungată chib­zuință a ridicat din umeri, evitând să emită o ipoteză!
 

„Mitzpe Ramon este un oraș tânăr, ridicat în 1951 de constructorii șoselei spre Eilat, șosea ce co­boară aici în adâncul craterului Ramon, urmărind în abis o por­țiune din coronamentul acestuia. Este principalul punct turistic al zonei, un oraș scump (toate produsele se aduc pe șosea), dar cu o ofertă turistică generoasă”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.