• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Octombrie , 2022

Deschiderea noului an universitar la Catedrala Episcopală

Luni, 3 octombrie 2022, în prezența Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a avut loc deschiderea noului an universitar 2022-2023, pentru studenții și masteranzii teologi din cadrul Departamentului de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” din cadrul UTCN, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și coordonatorul școlilor teologice din Eparhie, cu participarea cadrelor didactice universitare, studenților și a masteranzilor teologi. La final, a fost oficiată Slujba Tedeumului la deschiderea noului an universitar.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. dr. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și ecleziarhul Catedralei Episcopale, Pr. conf. univ. dr. Adrian Gheorghe Paul, Pr. lect. univ. dr. Claudiu Pop, Pr. asist. univ. dr. Marius Sabou, Pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu, Pr. drd. Claudiu Ciascai, Ierom. Serafim Bilț, arhid. Gherasim Nap, diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, diac. Vasile Bud și diac. Vlad Nechita, slujitori pe seama catedralei.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al departamentului de teologie băimărean condus de Pr. lect. univ. dr. Teofil Stan.
De asemenea, Pr. conf. univ. dr. Adrian Gheorghe Paul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia începerii noului an universitar, subliniind faptul că „pe lângă îndrumare intelectuală, tinerii au nevoie și de rugăciune”.
Festivitatea oficială de deschidere a avut loc cu începere de la ora 10.00 în sala de sport din incinta Centrului Universitar „Nord” Baia Mare de pe strada Victor Babeș din municipiu.
                    Arhid. Adrian Dobreanu Responsabil Comunicații  Media-Online


Rugăciunea luminează mintea, încălzește inima și sporește activitatea
La începutul noului an universitar 2022-2023, adresăm un mesaj de binecuvântare tuturor studenților, rugându-ne lui Dumnezeu ca, prin înțelepciune, viață bună și dreaptă credință, să fie ei bucurie și mângâiere părinților și profesorilor și întărire Bisericii noastre Ortodoxe.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2022 drept An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de iubirea lui Dumnezeu Cel atotmilostiv. Creștinul ortodox se roagă mult, știind că rugăciunea aduce multă iubire sfântă în inimă, ne unește cu Dumnezeu, ne ajută să vedem în fiecare om un frate și în fiecare frumusețe a creației un dar de la Dumnezeu. Rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutățile vieții și să pregustăm încă din lumea aceasta bucuria Învierii și a vieții veșnice. Nimic nu poate înlocui rugăciunea și nicio activitate nu este mai de preț decât ea, fiind­că aceasta ne dăruiește inspirație și putere pentru cuvântul frumos și fapta bună.
Într-o lume agitată, cu ochii pe ceas, pe agendă sau pe calculator, rugăciunea mai scurtă și mai deasă poate deveni o respirație spirituală a sufletului, un izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri. Rugăciunea ritmează ca un orologiu spiritual viața și creșterea duhovnicească a credinciosului.
În toată vremea și în tot locul trebuie să-L lăudăm pe Dumnezeu, să-I mulțumim și să-I cerem ajutorul, deoarece binele se săvârșește numai cu ajutorul Lui, după cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 5), adică nimic bun.
Sfânta Evanghelie ne arată că fiecare clipă a vieții creștinului poate fi un timp al mântuirii. Într-o clipă noi putem câștiga mântuirea prin pocăință, ca tâlharul de pe cruce care s-a pocăit  (cf. Luca 23, 43).
Sfinții Părinți au înțeles timpul vieții ca fiind o carte pe care o scriem și o corectăm până în ziua plecării noastre din această viață, când Dumnezeu judecă sau evaluează timpul vieții omului privind la lumina faptelor săvârșite de el.
Timpul este darul cel mai de preț al vieții noastre și avem două moduri de a folosi timpul pentru mântuire: în rugăciune unită cu po­căință pentru greșelile săvârșite, ca răscumpărare a timpului pierdut, și în rugăciune unită cu fapte bune, ca rodire și sfințire a timpului.
Tinerii au nevoie atât de rugăciune, ca izvor de speranță, cât și de îndrumare în formarea lor intelectuală și spirituală. De aceea, coo­perarea dintre Familie, Biserică și Școală este esențială.
Cu prilejul începutului noului an universitar 2022-2023, ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Izvorul Iubirii și al Înțelepciunii, să-i binecuvânteze pe toți studenții, profesorii și părinții, dăruindu-le sănă­­tate, fericire și multă bucurie.


Cu deosebită prețuire și părintești binecuvântări,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.