• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Februarie , 2024

Dar maramureșean pentru Biblioteca Comunală Andrid

În 6 februarie 2024, o delegație a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare condusă de directorul dr. Teodor Ardelean a efectuat o vizită cu caracter profesional în localitatea Andrid, județul Satu Mare, context în care biblioteca băimăreană a donat bibliotecii comunale din această localitate 1000 de cărți.

 

Predarea s-a făcut direct bibliotecarei Rodica Florica Gorgan, în prezența mai multor oficialităţi locale, în frunte cu primarul comunei Andrid, Papp Tibor. Au fost de față preot Ioan Socolan din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Protopopiat Ortodox Satu Mare, care, prin demnitate eclesiastică și civică, îmbină virtuțile sale preoțești cu cele culturale, și preot paroh Vasile Mădălin Malanca, om destoinic adept al lozincii „lucrului bine făcut” din aria județului Satu Mare cu rădăcini din localitatea Săbișa, județul Maramureș și alții.

          Scopul deplasării la Andrid s-a înscris pe linia bunelor relații existente între dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, „adevărat mecena pentru comunitatea românească însetată de cultură”, și Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Proiectul a luat naștere în urma unor discuții în cadrul Adunării Eparhiale Ortodoxe a Maramureșului şi Sătmarului pe anul 2021, când s-a pus problema consolidării bibliotecilor existente și înființarea altora noi atât în eparhie, cât și în străinătate.

          Deplasarea trebuie privită din perspectivă ecumenică în contextul în care rolul bisericii ortodoxe se dovedește edificator în păstrarea unui spațiu specific de coexistență tolerantă între comunitatea maghiară, română și celelalte naționalități conlocuitoare, în special din arealul  Eparhiei Ortodoxe a Maramureșului şi Sătmarului.

          Pe cale de consecință, în cursul anului 2021-2022, au fost finalizate importante donații de cărți către eparhii reprezentative, cazul unei biserici din Berna (Elveția) preot Gheorghe Laurențiu Precup și Paris (Franța) preot Mircea Filip, constând în 10.000 de volume fiecare, iar în țară au fost trasate sarcini pentru alte patru edificii din Eparhia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, din care două în județul Maramureș iar celelalte în județul Satu Mare.

          Astfel de acțiuni cu caracter cultural își ating scopul, acela de a promova misiunea esenţială a unei biblioteci, parte importantă a memoriei umanității din timpurile noastre, de a fi accesibilă tuturor celor interesați, precum și de a comunica, păstra și conserva documente, astfel încât patrimoniul cultural să fie transmis intact generaţiilor viitoare.

          A contat și insistența părintelui Ioan Socolan, om de cultură și teolog, model de viață creștină trăită în harul sfinților prin respectarea poruncilor lui Dumnezeu, rugăciune și jertfă, care a solicitat 2000 de volume pentru biblioteca comunală din localitatea Andrid, din care a fost onorate 1000 de cărți de referinţă din literatura română și universală, dar şi volume editate de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Muzeul Văii Ierului din satul Dindeşti, ambele administrate de Muzeul Judeţean Satu Mare, director Liviu Marta originar din Andrid.

          Unul dintre elementele care marchează trecutul acestei zone este arhitectura populară tradițională. Fiind o zonă de câmpie mlăștinoasă, materialele de bază ale construcțiilor unei gospodării era lutul, lemnul, stuful și trestia.

          Muzeul Etnografic Andrid (custode Maria Donca) conține elementele etnografice în care predomină arhitectura populară tradițională, cu mobilier ornamentat, icoane şi textile cu inscripții în limba română şi maghiară. Mai mult, acesta deține și obiecte din trecut care pun în evidență geniul creator al poporului român din zona Câmpiei Ierului, rolul celor care au trăit pe aceste teritoriu, respectiv patrimoniul artistic original specific acestui ținut, fapt pentru care dr. Teodor Ardelean a consemnat în cartea de onoare a acestuia următorul mesaj: „ Am poposit aici la Andrid cu o donație de 1000 de cărți la biblioteca comunală, la invitația Părintelui Protopop Ioan Socolan, fiu al satului. Întâlnirea extrem de plăcută de la primărie și bibliotecă a fost urmată de scurte vizite de „cunoaștere a rădăcinilor străbune”. Este o zonă fascinantă prin ineditul ei, iar dincolo de obiectele cunoscute, comune multor așezări românești, aici am descoperit și obiecte utile, utilizate la munci specifice zonei Văii Ierului. Suntem mulțumiți pentru reușitele dumneavoastră, vă admirăm „«rezistența» la presiunile timpurilor și vă dorim viață lungă în misiunea cunoașterii!   Cu drag: dr. Teodor Ardelean, director, dr. Ioan Gogota și Adrian Maghiar, de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare”.    

          De asemenea, Muzeul Văii Ierului Dindeşti reprezintă o imagine completă a istoriei, tradițiilor şi vieții pe Valea Ierului din județul Satu Mare. Muzeul deține colecții de arheologie (preistorică, dacică, medievală).

          Comun celor două muzee din comuna Andrid este faptul că acestea conțin elemente din istoria veche și arheologia, istoria medievală, premodernă, modernă și contemporană a României, inscripții antice, bibliografii cu problematici și subiecte variate de la istoria veche și antică până la cea contemporană.

          Bibliotecile și muzeele transilvănene sunt cele care tezaurizează, sistematizează și valorifică patrimoniul cultural-tradițional din istoria Transilvaniei, îmbinând elemente de istorie, artă, etnografie etc. Toate acestea sunt dedicate studiului istoriei din acest spațiu, în care sunt evidențiate cercetări despre modul cum au fost percepute în diferite momente ale istoriei care au conturat identitatea poporului român pe aceste locuri. 

          Cei care frecventează aceste instituții de cultură sunt cei care produc cultură (scriitori, poeți) și transmit cultură (profesori, bibliotecari etc.) și cei care trăiesc prin cultură (elevi, studenți și alții) sau sunt prin excelență un produs al culturii, pentru că creatorii populari din aceste zone etnografică sunt cei care au condus moștenirea spre a lega punte cu generațiile viitoare specifice zonei.

          Totodată, în perimetrul comunei Andrid se află și un sit arheologic cunoscut, ca urmare a numeroaselor descoperiri arheologice întreprinse aici. Cea mai veche așezare cunoscută pe teritoriul comunei datează din perioada mijlocie a epocii pietrei șlefuite (Neolitic, mileniul VI î. Hr). Situl este cunoscut ca fiind depozitarul unuia dintre cele mai mari tezaure descoperite pe raza județului Satu Mare, monede vechi de peste 300 de ani.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.