• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 28 Aprilie , 2016

Dacii şi romanii au cucerit Dumbrăviţa

Dacii liberi şi romanii au cucerit, la propriu, Dumbrăviţa! În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” membrii  Asociaţiei Terra Dacica Aeterna au acceptat invitaţia lansată de UAC Europe şi Asociaţia Nemus, de a face o reprezentaţie inedită pentru toţi copiii din comuna Dumbrăviţa: arme, costume, cultura dacilor, informaţii inedite şi o sesiune de întrebări. Pe scurt, o lecţie inedită de istorie.

 

 

Daci, arme, lupte, legionari romani, costume şi o altfel de istorie. De fapt, o lecţie de reconstituire istorică susţinută de 5 dintre membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, în frunte cu vicepreşedintele Andrei Pogăciaş. „Câmpul de bătălie” a fost Căminul Cultural din Rus, iar inedita lecţie a început cu o scurtă prezentare susţinută de dacul Andrei Pogăciaş, care le-a vorbit copiilor despre bătălii, arme, cultură, costume, bijuterii, gastronomia dacilor etc., prezentându-le şi materialul fotografic aferent.

 

Apoi, copiii au putut admira pe viu costumele şi armele dacilor şi romanilor şi au înţeles mai uşor la ce folosea fiecare parte a echipamentului şi care erau metodele lor de luptă.

Bineînţeles, la final a urmat o sesiune foto, şi, toţi cei care şi-au făcut fotografii cu membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna vor primi pozele listate, la şcoală. Mulţumim pe această cale Asociaţiei Terra Dacica Aeterna şi tuturor cadrelor didactice pentru implicare.

 

„Suntem primii din România care am făcut reconstituire istorică pe daci, după puţinele surse pe care le avem, ştim materialele din care erau făcute hainele (in, cânepă, lână, piei, blănuri), ştim armele cum arătau, fiindcă au fost găsite numeroase piese de către arheologi, le avem şi pe Columna lui Traian şi pe Monumentul de la Adamclisi, piese găsite de arheologi, şi de detectorişti şi de detectoriştii ilegali, piese recuperate apoi de statul român. Putem spune la ora actuală că putem reconstitui un războinic dac, aşa cum arăta el acum 2000 de ani, fără a greşi prea mult: probabil înălţimea era undeva la 1,70-1,75 m, erau oricum mai înalţi decât romanii, care erau tipul mediteranean (mai mic, mai îndesat, mai închis la culoare, brunet). Erau oameni de munte, obişnuiţi cu munca. Erau blonzi-roşcaţi, probabil, şateni.

 

Columna ni-i arată pe bărbaţi bărboşi şi cu părul nu chiar până la umeri. Nu avem, din păcate, schelete de daci pentru că dacii îşi incinerau morţii. Războinicii daci (pentru că nu toţi dacii erau războinici) erau probabil nobili, aristocraţi, cu siguranţă că erau acceptaţi în rândul războinicilor doar cei care chiar meritau să fie războinici, antrenamentul începea, mai ales, pentru copiii nobililor, de la vârsta la care puteau să ţină o armă în mână.

 

Avem, astfel, la Hunedoara un cimitir de copii şi adolescenţi, şi fiecare este înmormântat cu o sică (celebrul pumnal dacic curb) făcută pe măsura mâinii lui. Sica probabil că era un însemn de clasă socială şi de statut social. Şi astfel copiii începeau de mici să fie antrenaţi”- Andrei Pogăciaş, vicepreşedintele Asociaţiei Terra Dacica Aeterna.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.