• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iulie , 2022

„Crucea Voievodală Maramureșeană” pentru badea Nicolae Pițiș

Luni, 18 iulie 2022, Prea­sfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a conferit venerabilului rapsod popular din Țara Lăpușului - badea Nicolae Pițiș, cea mai valoroasă distincție pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramu­reșeană”, în semn de  „cea mai înaltă cinstire și prinos de recunoștință pentru lucrarea unică de promovare a folclorului autentic din Țara Lăpușului, pentru felul unic al interpretării acestuia, pentru păstrarea cu fidelitate a tradiției, a portului, a graiului și credinței ortodoxe strămoșești”.
Alături de prestigioasa distincție, Preasfinția Sa i-a mai dăruit un album cu Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, alte câteva cărți și reviste eparhiale, precum și o sumă de bani.

Evenimentul s-a desfășurat la Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc, în prezența doamnei Cristina Buda, primarul comunei Lăpuș, a unor părinți slujitori, monahiilor, precum și a altor persoane din sfera folclorului local.
„Badea Nicolae Pițiș este patriarhul cântecului și al doinei străvechi, cântând într-un mod unic, inegalabil și inconfundabil”, a precizat Preasfințitul Părinte Iustin.
În vârstă de 83 de ani, din anul 2012, badea Nicolae Pițiș deține titlul de „Tezaur Uman Viu” - proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO, el fiind și cel care i-a împărtășit bine-cunoscutului Grigore Leșe tainele horii cu noduri.
Probabil unul dintre cele mai reprezentative momente din cariera artistică a rapsodului lăpușean îl constituie filmul „Pintea”, în care cântecele cu noduri au fost interpretate vocal și instrumental chiar de către acesta. De asemenea, a participat atât la festivaluri na­ționale, cât și internaționale, având multe colaborări cultural-artistice.

Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații
Media-Online

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.