• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2019

Crina Chilat (PSD): „Suprataxarea băuturilor răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr – o măsură ce ține de sănătatea cetățenilor”

Inițiativa guvernului de a taxa băuturile răcoritoare cu conți­nut de zahăr și îndulcitori este determinată de motive majore care țin de sănătatea publică și a cetățenilor, a arătat vicepreședintele OFSD Maramureș, Crina Chilat. Scopul accizei nu este de a obține fonduri suplimentare la buget, ci de a descuraja consumul nesănătos de băuturi îndulcite, care generează obezitate infantilă la cote ridicate.
„Sucurile îndulcite reprezintă un risc sever pentru sănătatea consumatorilor, determină obezitate și, în ultimă instanță, reprezintă cauze ale multor afecțiuni medicale severe. Băuturile cu un conținut mare de za­hăr sunt principala cauză de obezitate la copii. În România, trei din zece copii și adolescenți sunt supra­ponderali, iar 8% dintre ei suferă de obezitate, iar ca țară suntem pe locul trei în Europa la obezitatea infantilă. Cel mai rău este în cazul copiilor, pentru că la ei se formează un comportament de consum neadecvat. Aceștia se învață de mici să consume mari cantități de zahăr, cu riscul foarte mare de a deveni obezi și cardi­aci, iar Guvernul vrea să des­curajeze consumul sucurilor îndulcite și să sprijine un stil de viață sănătos”, a conchis social-demo­crata Crina Chilat.

Potrivit reprezentanților PSD Mara­mureș, cea mai mare expunere este la categoria celor cu venituri mici, dar aici există și cea mai mare elasticitate a prețurilor, în sensul că o creștere a prețului determină redu­cerea cererii. Altfel spus, o creștere a taxelor pe produsele „junk” va des­curaja consumul la cele mai vulne­rabile categorii sociale.

„Dacă cerem industriei de tutun să contribuie mai mult, astfel încât sta­tul să poată finanța tratamentele me­dicale pentru cei afectați de fumat, e firesc să facem același lucru și în cazul producătorilor de alimente cu adaos mare de zahăr, pentru a aco­peri costurile medicale suportate de stat pentru tratarea obezității, a diabetului și a bolilor cardiovasculare. România preia astfel exemplul multor țări dezvoltate care aplică politici active de combatere a obiceiurilor de consum nesănătoase cum ar fi Danemarca, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Mexic, Marea Britanie, Berkley etc. Experiența sta­­telor care au introdus supra­ta­xarea sucurilor/ produselor îndulcite arată o scădere a consumului acestor produse preponderent în rândul tinerilor, dar și o adaptare a pro­ducătorilor care au scos pe piața produse mai sănă­toase”, sunt de părere social-demo­crații maramu­reșeni.

 


 

Crina Chilat, vicepreședinte OFSD Maramureș, arată că România își pro­pune să adopte modelul din Ma­rea Britanie, iar banii strânși din suprataxarea sucurilor îndulcite cu zahăr vor finanța exclusiv intervenții în Sănătate.
În acest sens se introduce un nou articol în legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănă­tății.
Su­pra­taxa este cuprinsă între 0,8 lei și 1 leu/litru, în funcție de con­cen­trația de zaharuri, dar se ex­cep­tează de la aplicarea acestei su­­­prataxe băuturile făcute în gospo ­­dăria proprie pentru uz personal.
Impactul bugetar estimat este de 1,28 miliarde de lei, cu tendință de scă­dere progresivă odată cu modi­fi­carea comportamentului populației.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.