• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 20 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Mai , 2012

Dorin Vasile Paşca, unul dintre cei mai buni primari din ţară

Este unul dintre cei mai performanţi primari din ţară şi, mai ales, este un om pentru care respectul, responsabilitatea şi competenţa nu sunt vorbe goale. A realizat în patru ani mai mult decât toate administraţiile postdecembriste din Baia Sprie la un loc şi totuşi, acum, în campanie, foştii gropari ai oraşului îl atacă pe nedrept.

 

Reporter: Cum vedeţi acest tip de campanie pe care au pornit-o unii dintre contracandidaţii dumneavoastră, plină de acuze nefondate şi atacuri care nu respectă nicio normă de conduită civilizată?

Dorin Vasile Paşca: Cred că competiţia politică îi face să intre într-o luptă mizerabilă, aşa cum sunt obişnuiţi de altfel ei să înţeleagă rolul lor pe scena administraţiei publice. Fără să ia în calcul nimic, se dedau la atacuri la persoană, scuzându-şi incapacitatea de a gândi şi ascunzându-se în spatele unei bătălii mizere.

 

Reporter: Când aţi preluat mandatul nu aţi vorbit de „greaua moştenire”.

Dorin Vasile Paşca: Mi-am asumat rolul de primar într-o societate aşa cum era şi aşa cum este acuma. O societate care încearcă să depăşească momentele critice. Am fost sătul   să-i aud pe alţii vorbind de greaua moştenire şi nu am vrut să le spun băisprienilor mei că lucrez greu din cauza grelei moşteniri. N-am vrut să mai arunc pe umerii nimănui responsabilitatea moştenirii. Am fost conştient de faptul că preiau o primărie grea, o administraţie grea şi mi-am asumat rolul de om care trebuie să-şi asume rolul de a scoate această primărie şi acest oraş din criza în care era aruncată.

 

Reporter: Totuşi, ce fel de administraţie aţi preluat în 2008?

Dorin Vasile Paşca: Pe lângă faptul că bugetul era pe o pantă descendentă, pe lângă faptul că politicile, dacă pot să le numesc politici ceea ce făceau ei atunci, erau unele falimentare. Datoriile acumulate se cifrau la 69 de miliarde de lei vechi. Pe lângă faptul că nu reuşeau să performeze în niciun domeniu, şi vorbesc aici de cultură, sănătate, învăţământ, economie, erau şi mândri de ceea ce făceau, efectiv se băteau unii cu alţii pentru a-şi ocupa posturile, chiar dacă unele dintre ele erau ireale ca să zic aşa, pentru că rolul lor era anulat de incapacitatea lor de a promova acest oraş pe orice domeniu. Asta m-a făcut să intru în administraţie.

 

Reporter: Aţi spus tot timpul că faceţi administraţie, nu politică, numai că nu toţi consilierii au înţeles să renunţe la orgolii politice pentru binele oraşului. Aţi avut numeroase blocade nefondate în aceşti ani.

Dorin Vasile Paşca: Bineînţeles că intrarea mea în arena administrativă nu a fost una dorită de cei care făceau jocurile la momentul respectiv şi era privită oarecum cu ostilitate la început. Dar asta a fost cred că pe o perioadă scurtă, 6 luni, după care am reuşit să coagulez în jurul meu o majoritate confortabilă, lucru care   i-a exasperat pe veşnicii contracandidaţi la fotoliul de primar, îi exasperează şi acum pentru că ei se chinuie să spună acum că 4 ani de zile nu am făcut nimic. Dar cine spune asta? Spun asta cei care au oraşul prost şi în 2008 lumea i-a schimbat. Ei cred că lumea a uitat asta după 4 ani de zile, eu sunt sigur că nu. Spun asta cei care din funcţii de directori ai Remin au participat activ la închiderea minelor şi declinul economic al oraşului, crezând că lumea a uitat asta, eu nu am uitat şi sunt sigur că nici băisprienii.

 

Reporter: Un mesaj pentru cetăţenii oraşului Baia Sprie.

Dorin Vasile Paşca: Am să spun un lucru care o să facă referire la Biblie. La un moment dat, spune Mântuitorul la intrare în Ierusalim că dacă oamenii vor tăcea, pietrele vor vorbi. Pentru mine vorbesc 7 blocuri izolate, 8 kilometri de drumuri asfaltate, şcoli şi grădiniţe renovate, parcuri noi, 10 m de canalizare, bloc ANL ridicat, plata datoriilor aproape în integralitate şi cel mai mult cred că vorbesc proiectele europene pentru care am în conturile Primăriei peste 320 de miliarde de lei, pentru investiţii majore în infrastructura localităţii.

Şi pot să spun că acesta este doar începutul pentru oraşul Baia Sprie. Asta îi mână probabil pe cei mai mulţi în luptă pentru că înseamnă pentru ei sfârşitul carierei politice ascunse în dosul unei măşti, au fost oameni de carnaval pe care i-am promovat să ne conducă ani de zile atât la nivel local, cât şi central. Cred că cetăţenii acestei ţări şi în speţă cetăţenii oraşului Baia Sprie s-au săturat de oameni care îşi pun măşti pe faţă şi le flutură înainte lucruri pe care nu sunt capabili să le întreprindă. Şi-am să fac un exerciţiu    şi-am să mă duc la un citat a lui Aristotel: „suntem ceea ce facem în mod repetat”. Excelenţa, prin urmare, nu este un act, ci un obicei. Dar aş vrea să le aduc aminte băisprienilor că şi prostia este la fel, nu este un act, este un obicei, şi trebuie să fim atenţi ce alegem.

Comentariile celorlalți

Bianca/plevnei pe 08.09.2013 la 00:53
As fii mandra sa stiu ca orasul meu natal sar putea numii cu adevarat un oras...suntem niste oameni cu cei 7 ani de acasa majoritatea din baia sprie si stiu ca daca ar vedea ca orasul este frumos si se pot mandrii cu el vor pastra curatenia desi intoti cei 17 ani de cand am stat in baia sprie nu au pretuit nimik din aceest oras mic.....pacat ca nu stim sa ne ingrijim orasul natal sii pe urma sal mentim sii sa ne mandrim ccu el ca restul oameniilor din alte orase...As fii mandra sa ma intorc in baia sprie cu mandrie in suflet ca sunt din baia sprie...insa pacat ca sunt multiii nesimtiti care ii domina sii pe cei putini ramasi in aceest oras...... as vrea ca copilul meu sa fie mandru cand va creste mare sii va vedea oarsul natal al parintilor lui si al bunicilor. mult succes si rabdare domnule primar!sper sa reusiti sa readuceti la viata baia sprie...
johnson pe 07.09.2013 la 14:18
DA ! Asa este .E un primar bun ,care a facut multe pt. oras ,doar ca ar ma fi o singura problema.Pastrarea curateniei!Cu astfel de locuitori nepasatori pe care ii doare in cot de tot ce s-a facut in acest oras aruncand mizeria pe unde apuca,ce sa mai vorbim de populatia blocului 1 de pe strada gutinului

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.