• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Septembrie , 2017

Consultare publică pentru modificarea legii pensiilor

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Ștefan Lupșa, a precizat despre nevoia unei legi unitare a pensiilor, respectiv de stabilirea clară a valorii punctului de pensie, care să nu fie mai mic de 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. S-au solicitat criterii pentru aplicarea legii, având în vedere că sunt situații în care cetă­țenii au pensii mai mici decât ajuto­rul social,  dar și alte modalități pentru impozitarea pensiilor speciale.

Alte discuții au vizat pensiile persoanelor care au lucrat în industria mineritului, pentru persoanele care au lucrat în acord global, facilitate la acordarea pensiei de boală, care să ia în calcul și costurile de tratament ale persoanelor bolnave, acordarea de pensii speciale pe o perioadă limitată descendenților care au făurit Marea Unire. Altă problemă prezentată se­cretarului de stat a vizat desființarea Comisiei Centrale de Contestații de la Casa Națională de Pensii, datorită tardivității sau refuzului de a încadra în grupa de muncă cetățeni, care ulterior și-au găsit dreptatea la ins­tanțele de judecată. Directorul Casei de Pensii Maramureș, Lucica Pop a propus încadrarea de medici la cabinetele de expertiză sau externali­zarea acestor servicii pentru a de­servi mai bine cei 20.000 de mara­mureșeni cu grade de invaliditate.
Secretarul de stat a precizat că principiile echității și contributivității sunt garanții legii pensiilor, că sunt trei variante de act normativ, dar nu există un proiect de lege pentru mo­dificarea pensiilor care să fie pus în dezbatere publică. Situația pensiilor persoanelor care au lucrat în minerit va fi reglementată în noua lege a pensiilor sau printr-un act normativ în Parlamentul României.

Membrii celor două comisii au înmânat demnitarului din Ministerul Muncii și Justiției Sociale mai multe propuneri, observații, adrese cu pri­vire la modificarea legii pensiilor.
De asemenea, alte puncte de vedere cu privire la proiectul de modificare a legii pensiilor vor fi transmise la nivel central, prin intermediul repre­zentatului Guvernului în teritoriu.

 

„Am venit în Maramureș după un turneu în care să avem puncte de vedere cu privire la proiectul de lege a pensiilor. Am inițiat o strategie de informare, consultare și dezbateri pe acest act normativ. De asemenea, ne-am informat cu privire la legislația europeană în domeniu, dar și la modul în care este privită legislația în statele europene. La nivel central este constituit un grup de lucru care preia puncte de vedere și informații cu privire la modificarea acestei legi de mare importanță pentru populație”.

Adrian Marius Rîndunică

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.