• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Aprilie , 2021

„Construiește o casă, zidește suflete!”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în Protopopiatul Ortodox Sighet, s-au derulat și sunt în curs de finalizare mai multe proiecte social-filantropice, în cadrul Proiectului Eparhial „Construiește o casă, zidește suflete”. În cele ce urmează, vă vom prezenta trei proiecte mari și reprezentative.

 

I.
Fiind inspirați de Proiectul Epar­hial „Construiește o casă, zidește suflete”, noi, cei din Asociația „Dăruim și ne dăruim”: Pr. Dan Sidău, Ramona Pop, Stelian Pop, Florin Pop, Norica Sacalas, Vero­nica Teleptean Chindriș, Sidău Ioana, Mihai Leschian ș. a. am reușit să ducem la bun sfârșit un proiect mare, dar care ne-a adus alături mulți oameni și a sudat prie­tenii și colaborări de durată. Am săvârșit Slujba Sfeștaniei la casa familiei Pricop, casă care, înainte de Sfintele Sărbători, a luat foc. A rezultat o bijuterie, datorită mește­rilor și tuturor celor care au pus suflet. Mulțumim Bunului Dumnezeu că am putut fi părtași la această lucrare. De asemenea, vă suntem recunoscători și dumnea­voastră, oameni buni și inimoși, care ne sunteți alături!

II.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu,
s-a finalizat încă un proiect de suflet. Am învățat că oamenii frumoși se solidarizează pentru cauzele bune. Astfel, împreună cu Pr. Pop Vasile Aurel, Protopopul Sighetului, Pr. Moldovan Ioan Claudiu din Bristol, domnul Bibol, cu magazinul de materiale de construcții, domnul Mihai Leschian, domnul Cristian Pepe Bledea, domnul Nelu Pricop, care a dat dovadă de multă omenie, devotament și bun-simț cum rar am întâlnit, domnul Danci Iulian, care ne-a ajutat cu partea electrică, domnul Ion Mihnea, Codrea Irina Ionuk, Erika Monika Mihnea, doamna Ileana Sas, Ion Grigor Viorica și toți ceilalți pe care din uitare i-am omis, am reușit să finalizam lucrările, prin care am făcut o baie nouă, complet dotată și bucă­tăria/holul mămicii Irina Anuța Șteț, cu cele trei fete ale ei. Am schimbat instalația electrică în aceste încăperi, urmând ca acest lucru să-l extindem și la restul casei, i-am modificat intrarea în beci ca să nu mai fie din casă, s-a placat cu gips carton, s-a turnat sapă, s-au schimbat ușile de la intrare și baie, s-a pus faianță și gresie, s-au turnat trepte și toate cele necesare ca lucrările să fie de durată și temeinice. Suntem mândri de oamenii care ne-au venit alături și s-au solidarizat cu noi în acest scop nobil; mulțumiri alese și domnului doctor Teodor Mariș care s-a ocupat, gratuit, de sănă­tatea celor pe care i-am trimis spre dumnealui.
Noi, cei care dăruim și ne dăruim: Ramona Pop și Stelian Pop, Florin Pop și Norica Sacalas, Veronica Teleptean Chindriș, continuăm ceea ce am început și, între timp, am împărțit rechizite, alimente, haine și multă dragoste familiilor de care ne îngrijim. Am reușit să ajungem, cu o sumă de bani deloc neglijabilă, la o familie din Sighet căreia i-au ars acoperișul și mansarda casei, iar pentru familia din localitatea Crăciunești, căreia i-a ars casa, s-a pregătit o sumă generoasă de bani, ce urmează să fie trimisă curând. Mulțumim Bunului Dumnezeu și dumnea­voastră tuturor, oameni frumoși și buni, care ne sunteți aproape, empatizând cu lipsurile, suferința și nevoia semenilor noștri.

III.
Lucrările la cele trei case de pe Valea Mare continuă într-un ritm susținut, chiar dacă mai apar pro­bleme. Într-o seară, s-a aprins o anexă ce aparținea uneia din cele trei familii. Au ars centrala, frigidere, lada frigorifică și alte scule și unelte. Încercăm acum să-i ajutăm pe membrii familiei și sub acest aspect, așa că oricine poate dona electrocasnice sau e dispus să cumpere, îl așteptăm cu drag, fiindcă sunt necesare în toate cele trei case. Urmează partea de ten­cuială și amenajare interioară care este foarte costisitoare, instalații electrice și termice etc.
Pentru cele două familii Pălcuș, construcțiile au ajuns la faza de acoperiș, iar săptămâna aceasta sperăm să putem așeza tabla și pe casele lor.
Familia Dohi se află la faza de compartimentare interior, izolație interioară și nădăjduim în mila lui Dumnezeu ca, în cel mai scurt timp, să putem pune aici parchetul, gresia, faianța și toate cele necesare, pentru ca să se poată întoarce cei trei copii cât mai repede acasă.
Mulțumim pentru implicare și donații: ROTARI, REIF ROGER, LESCHIAN INSTAL SRL, SC TIVA TRADIȚIONAL CONSTRUCT SRL - Andrei Tivadar, Erika Monika Mihnea și Ioan, Danci Iulian, Maria Ciuc, Romina Burde, Iulia T. Văcărescu, doamnei preotese Doina Voina, Maria Michnea, împreună cu mai multe doamne, Ioan Cocian, Valter Iosif Walter Skurka, Orza Cecilia, domnul Vasile Popovici, Ionuț Adrian, Ivanciuc Alexandru, Chindriș Adrian, Simona Rentea și alții care doresc să rămână anonimi!
Alese mulțumiri părintelui Ștefan Codrea, care a făcut o colectă în Parohia „Sfântul Gheorghe”, com­ple­tând și personal colecta, pentru ca suma donată să fie una subs­tan­țială, și, prin noi, cei care DĂ­RUIM ȘI NE DĂRUIM, va ajunge acolo unde trebuie!
Mai este nevoie de geamuri, uși. Magazinul VENEȚIA va echipa trei băi cu faianță și gresie, încă mai e mult până departe, de aceea orice ajutor este binevenit!
De asemenea, amintim faptul că suma celor trei proiecte este în va­loare de peste 130.000 lei.

 

   

 

   

Text / foto: Pr. Sidău Dan

 

Cei care doresc să sprijine aceste proiecte, dar și pe cele viitoare, să ajute financiar, prin donații sau sub orice altă formă, o pot face luând legătura cu părintele Dan Ioan Sidău, personal, sau prin interme­diul paginii de Facebook (Messenger).
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.