Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



COMUNICAT: Desfășurarea Conferinței de lansare a proiectului „Împreună 2.0: De la răspuns la reziliență în zonele de frontieră RO- UA”, în comuna Bistra, Maramureș
În 23 iulie 2025, a avut loc conferința de lansare a proiectului internațional „Împreună 2.0: De la răspuns la reziliență în zonele de frontieră RO- UA”, care este implementat prin programul Interreg VI-A NEXT România-Ucraina 2021-2027, în comuna Bistra, sat Crasna Vișeului, la Pensiunea Felicia.
La eveniment au participat reprezentanții localităților partenere din proiect, primarul comunei Bistra, Maramureș, viceprimarul comunei Repedea, Maramureș, viceprimarul comunei Velykyi Bychkiv din Ucraina, Cezar Grozavu, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, Horea Grosu, directorul Parcului Național Munții Maramureșului, Vasile Popovici, președinte al GAL NE – Țara Maramureșului, reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai administrației locale din Velykyi Bychkiv, Ucraina, reprezentanți ai GAL NE Țara Maramureșului, reprezentanți ISU și ai Secției 4 de Poliție, Leordina, experți în implementarea proiectelor europene, respectiv Monica Dinu și Vasile Popovici, totodată, responsabili cu desfășurarea proiectului si Suprefectul Judetului Maramures, Ionel Bogdan, Deputat in Parlamentul Romaniei, dl. George Alexandru Oros- Manager Serviciul de Ambulanta Judetean Maramures.
Rolul de moderator în desfășurarea conferinței l-a avut profesorul Maria Papariga, Director la Școala Gimnazială Valea Vișeului, Maramureș.
În cuvântul oficial de deschidere a conferinței, primarul comunei Bistra, Vasile Duciuc, în calitate de reprezentant legal și de lider beneficiar al proiectului a expus informații referitoare la viziunea și semificația acestui proiect pentru beneficiarii proiectului, și totodată a prezentat echipa de proiect pentru unitatea teritorială pe care o reprezintă.
În continuare, Cezar Grozavu, director al BRCT Suceava, instituție care încurajează accesarea de fonduri prin programele europene, din zona de graniță a României și Ucrainei, i-a felicitat pe cei trei parteneri din proiect, pentru că au reușit să dovedească că, cooperarea nu este doar un concept, ci, mai degrabă, o stare de fapt în această zonă a țării și pentru că au reușit să facă multe lucruri bune, chiar dacă se știe că în Ucraina lucrurile sunt destul de dificile.
Prezentări în cadrul conferinței au fost făcute și de reprezentantul localității partenere, Velykyi Bychkiv din Ucraina, de directorul Parcului Național Munții Maramureșului și, nu în ultimul rând, de Monica Dinu, expert în derularea de proiecte cu finanțare europeană. Aceasta a prezentat pe larg informații generale despre obiectivele, activitățile principale din cadrul proiectului „Împreună 2.0: De la răspuns la reziliență în zonele de frontieră RO- UA”.
De asemenea, aceasta a subliniat care sunt rezultatele așteptate în cadrul proiectului, beneficiarii, accentuând necesitatea cooperării transfrontaliere în vederea creșterii coeziunii în regiunea de frontieră.
“Precizăm că obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea capacității de management al riscurilor de dezastre și adaptarea la schimbările climatice, în beneficiul unei populații de 38545 de persoane din cele trei municipalități partenere. Durata proiectului este de 24 de luni. Accentuăm ideea că pentru aceste trei comunități există riscuri comune, și anume inundațiile într-o perioadă a anului, iar în altă perioadă incendiile, iar acest proiect vine să ajute la limitarea acestor incidente destul de frecvente în arealul acestor trei comunități partenere în proiect”, a transmis Monica Dinu.
Alte obiective importante în cadrul proiectului sunt:
- Creșterea rezilienței pentru 38545 persoane
- Reducerea timpului de răspuns în situații extreme
- Instruirea comună pentru echipele de intervenție
- Consolidarea între comunități de-a lungul frontierei
Activitățile principale vizate în proiect sunt: construirea unui centru de intervenție la nivelul comunei Bistra, achiziții de noi utilaje de intervenție de către localitățile partenere Velykyi Bychkiv și Repedea, întocmirea unei hărți comune a riscurilor și resurselor pentru cele trei zone, care pot să fie folosite în situații de urgență, dar și organizarea de campanii de conștientizare față de cum trebuie să se acționeze în caz de situații de urgență.
Beneficiarii proiectului sunt comunitățile din cele trei localități, pompierii și echipele de intervenție, autoritățile locale, voluntari, societatea civilă, precum și agenți economici locali.
Rezultatele așteptate ale proiectului vor fi: infrastructură nouă și modernizată la nivelul comunei Bistra, 60 persoane instruite, strategie comună de prevenire la nivelul localităților partenere, peste 38000 de persoane mai bine protejate și 3 administrații locale colaborative.
Menționăm că valoarea totală a proiectului este de 1.445.509 euro.
În cele din urmă, conferința de lansare a proiectului transfrontalier s-a încheiat cu intonarea imnului Uniunii Europene ca și gest de mulțumire pentru finanțarea acestor pograme europene.