• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 09 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Iunie , 2024

Comuna Fărcașa a fost gazda Simpozionului Internațional „Lucian Blaga”, prin care a marcat cei 600 de ani de atestare documentară

În perioada 30 mai – 2 iunie 2024, la Fărcașa s-a desfășurat Simpozionul Internațional „Lucian Blaga” cu tema „Satul românesc – izvor de spiritualitate și civilizație”, organizat pentru a marca cei 600 de ani de atestare documentară a comunei Fărcașa, în 1424.

Evenimentul a debutat joi, 30 mai, cu un spectacol cultural-artistic susținut de elevi din comunitate, la Căminul cultural din Buzești, iar lucrările simpozionului au început vineri, 31 mai, printr-un cuvânt de deschidere rostit de Nicolae Bud, inițiator și coorganizator al evenimentului. Primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran, a adresat un cuvânt de bun venit oaspeților și a vorbit despre importanța găzduirii unor astfel de evenimente în comunitate.

„«Veșnicia s-a născut la sat», spunea poetul Lucian Blaga, iar această premisă trebuie să ne inspire și să ne ghideze în eforturile noastre de a conserva și dezvolta, totodată, spațiul rural românesc. Prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, prin atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă în mediul rural, putem asigura un viitor prosper și durabil pentru satul românesc. De asemenea, educația tinerilor în spiritul valorilor tradiționale sunt elemente-cheie în acest demers.

În comuna Fărcașa, am realizat o serie de investiții prin care am transformat satele noastre: Buzești, Sârbi, Tămaia și Fărcașa într-un exemplu de dezvoltare echilibrată, pe termen lung, în care cetățenii au toate oportunitățile pentru un trai la standarde europene.

Organizarea conferințelor și evenimentelor culturale joacă un rol esențial în dezvoltarea comunităților locale, iar pe această cale le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui simpozion”, a transmis edilul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran.

 

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Dumitru Murariu, vicepreședinte al Academiei Române, au transmis mesaje de apreciere a temei abordate, iar ulterior domnul Dumitru Murariu a fost și prezent în cadrul simpozionului.

În cadrul sesiunilor plenare, au fost expuse lucrări de cercetare și eseuri pe tema satului românesc, evidențiind valorile tradiționale și rolul acestora în conservarea identității naționale. Printre vorbitori s-au numărat academicieni, profesori universitari, preoți și scriitori, fiecare aducând o perspectivă unică asupra subiectului. În paralel cu lucrările simpozionului, într-o altă sală, a avut loc lansarea cărții „Pofta-n cui…și alte pohte”, autor Florica Bud, și a revistei „Din Vatra Satului” redactor-șef Vasile Bele, senior editor Gelu Dragoș.

Sesiunile simpozionului au fost moderate de către prof. dr. Costin-Hendea Anca-Minodora - secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; dr. Grigore Vida - secretar științific al Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie; dr. Eugeniu Nistor de la Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru” al Academiei Române.

Sâmbătă, la finalul celei de-a treia sesiuni a simpozionului, au avut loc vizite la Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești” și la Muzeul Satului Codrenesc din Oarța de Sus.

Finalul Simpozionului Internațional „Lucian Blaga”, ediția a II-a, a fost marcat duminică, 2 iunie, la Biserica Ortodoxă Fărcașa. După săvârșirea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Petru Vamoș, preotul Ionel Pop de la Biserica Ortodoxă Buzești, preotul Ioan Bonea, fiu al satului Fărcașa, preotul Gheorghe Pop din Seini și preotul paroh pensionar din Fărcașa, Vasile Rus, în foișorul din curtea Bisericii, vicepreședintele Academiei Române, Dumitru Murariu, a rostit un cuvânt despre lumea satului românesc și i-a înmânat edilului Ioan Stegeran o diplomă, în semn de mulțumire și apreciere pentru organizarea evenimentului în comuna Fărcașa.

 

Mulțumesc domnului Dumitru Murariu pentru diploma pe care mi-a acordat-o și, în mod special, pentru prezența sa alături de noi. De asemenea, mulțumesc domnului Nicolae Bud, domnilor academicieni și profesori, preoților care au participat la acest simpozion de anvergură. Totodată, mulțumesc cetățenilor din Fărcașa care au fost prezenți în număr mare alături de noi la liturghia din această duminică. Dumnezeu să binecuvânteze comuna Fărcașa!”, a transmis primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran.

 

Toate lucrările acestui simpozion vor fi publicate într-un volum, la Editura Academiei Române.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.