• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Februarie , 2024

COMA, sarea și piperul alegerilor

„Cum se spune corect COMAsare sau comasare?” „La ce?”. Între două runde de negocieri eșuate ale coaliției aflate la guvernare, au apărut și bancuri, de felul celui de mai sus, s-au lansat întrebări peste întrebări, dar răspunsurile încă nu au venit. Înainte să se întrebe „eu cu cine votez”, românii se întreabă „eu când votez”.

„Se comasează sau nu se comasează?”. Și dacă da, cine cu cine? Acestea sunt întrebările la care partidele coaliției aflate la guvernare, PSD și PNL, nu pot da încă un răspuns. După două runde de negocieri eșuate și declarații tot mai înțepate la adresa colegilor de coaliției, scenariile pentru calendarul alegerilor din acest an se multiplică.

Desigur, povestea comasării nu e nouă, a fost pusă în discuție încă din 2022, pe vremea când Florin Câțu lansa posibilitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale. Ulterior, tema s-a reluat, iar sloganul a fost mereu același: răspunsul e la coaliție.

La finele lunii ianuarie, liberalii din conducerea partidului au votat în unanimitate pentru începerea discuțiilor în coaliție privind comasarea alegerilor. În paralel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut colegilor de coaliție un calendar clar, asumat politic, pentru organizarea alegerilor. Și au început discuțiile. PNL dorea comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, miza fiind evident scorul obținut la primul rând de alegeri din acest an, în condițiile în care diferența dintre PNL și AUR în sondaje nu e confortabilă.

PSD a extins miza și a vrut stabilirea unui calendar de alegeri pentru întregul an, punând în discuție comasarea alegerilor prezidențiale cu cele locale, adică un fel de 2 în 1 la pătrat. Însă discuțiile s-au împotmolit la celelalte subiecte sensibile: candidatura la președinție, susținerea unor candidați comuni la funcții importante, cum ar fi Primăria capitalei sau primăriile marilor orașe în care USR a câștigat fotoliul de primar în 2020.

Din acest motiv, discuțiile s-au încheiat până acum fără niciun rezultat, urmând să fie reluate vineri, 16 februarie.

Între timp, până să se decidă ce vor, PNL și PSD au stabilit măcar ce nu vor: nu vor să renunțe la candidatul propriu la Președinția României și nu vor candidaturi pe liste comune. Astfel, încet-încet, subiectul comasării nu a inflamat doar opoziția, respectiv AUR, care a organizat mai multe mitinguri, ci și partidele aflate la guvernare.

Luni, după negocierile eșuate, diferite voci din cele două partide au început să lanseze atacuri în tabăra oponenților. Florian Bodog, senator PSD, a arătat că: Legat de discuțiile și de piruetele politice ale unora sau altora, trebuie spus că:

1. PNL a tot insistat cu comasarea alegerilor încă din 2022.

2. PSD nu a solicitat candidat comun la alegerile prezidențiale și nu a existat nici varianta susținerii unui independent.

3. PSD a spus tot timpul că e pregătit pentru orice scenariu.

4. Cea mai simplă cale este să mergem pe actuala legislație în vigoare: alegeri europarlamentare în iunie, alegeri locale în septembrie, alegeri prezidențiale la final de an, iar alegerile parlamentare între cele două tururi ale prezidențialelor”.

 

La fel, senatorul Daniel Zamfir le-a transmis liberalilor „să ne măsurăm forțele în alegeri, dragilor! După ce au insistat cu «ceru’ și pământu’» să comasam alegerile europarlamentare cu locale să nu iasă pe locul 3 sau chiar 4, colegii de la guvernare de la PNL, plini de ambâț și elan electoral se jură că nu vor candida cu noi pe liste comune și nici nu vor susține vreodată vreun candidat PSD.

De ce le-am fi cerut asta când ei spun de vreun an de zile că vor avea propriul candidat și vor și câștiga alegerile??

Chiar ar fi fost o lipsă de respect să ceri cuiva, care e convins că va câștiga, să-ți lase ție locul.

Așadar, dragi parteneri de guvernare, să lăsăm vânzoleala cu comasarea și să ne măsurăm în alegeri!

Vă asigurăm că vrem să guvernăm în continuare împreună, dar cred că primele alegeri e și un moment al adevărului.

Să ne măsuram forțele în alegeri și să vedem după ce mai rămâne din elanul de acum.

Haideți, prin voi înșivă!”.

 

La fel, premierul Ciolacu a tot insistat în discursuri că românii nu sunt interesați și de comasare, ci de dezvoltare, pensii etc.

De cealaltă parte, liderul PNL Nicolae Ciucă a transmis: „Partidul Național Liberal nu poate să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale, Partidul Național Liberal este un partid istoric, este partidul cu cea mai îndelungată istorie în politica europeană”. Oficial, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat că mandatul de negociere al echipei liberale pentru discuțiile care vor continua în cadrul coaliției rămâne neschimbat, acest mandat referindu-se „strict la un calendar de alegeri şi la posibilitatea de organiza sau nu împreună aceste alegeri”, potrivit News.ro.

Conform acestuia, „singura certitudine este data alegerilor europarlamentare”, iar datele celorlalte alegeri trebuie stabilite.

„Din punctul nostru de vedere, este oarecum târziu. Eu nu cred că ne putem permite să ajungem în ceasul al doisprezecelea cu această decizie, indiferent că sunt sau nu comasate, alegerile trebuiesc fixate. Președintele PNL s-a exprimat în sensul că vineri ar trebui să fie ziua limită în care să stabilim acest lucru, foarte probabil ca weekendul să fie perioada în care se va şi concluziona. Echipa de negociere nu ne-a oferit detalii în legătură cu modul în care au evoluat discuțiile în cadrul coaliției, în schimb ne-au asigurat că ele continuă”, a mai spus Ionuţ Stroe.

 

Vom reveni.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.