• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 August , 2022

Colțu' meu. Povești nemuritoare cu Drusal

Povestea gunoaielor din Baia Mare merge mai departe. În urmă cu mai multe zile, am citit undeva, nu are importanță unde, că băimărenii vor fi amendați dacă nu vor duce gunoiul menajer selectat. Adică, partea umedă la containerul pentru așa ceva, partea uscată în containerul potrivit. Apoi, sticlele, dozele și alte ambalaje de genul acesta în chestiile alea colorate de lângă containerele pentru gunoiul menajer. La fel, hârtie, carton, metal. În teorie sună bine. În practică este mai complicat.  Pentru a ajunge la  astfel de performanțe, băimărenii sau orice alt cetățean din alte localități trebuie să fie învățați cum se realizează selecția gunoiului menajer. Am văzut, la niște prieteni, în Italia, cum fac cei de acolo. În casă, apartament, fiecare familie are două coșuri de gunoi. Unul pentru  fracția umedă și celălalt pentru fracția uscată. La umedă înseamnă tot ce provine de la mâncare: resturi, coji și ce cade de la făcutul mâncării sau ce rămâne în farfurie. Italienii, cu multă răbdare, pun toate astea într-un coș. Alte resturi sunt aruncate în coșul cu uscate. Apoi, duc gunoiul la niște containere mari pentru umede și pentru uscate. Atât.
Mi-am întrebat prietenii cum au învățat să facă  această selecție de a devenit un automatism. Au fost nevoie de ani pentru a ajunge la felul în care se ridică gunoiul. Acolo operatorul vine la oră fixă, nu lasă mizerie, totul decurge liniar, clar, ferm. Cetățenii fac ce trebuie și nu sunt probleme cu gunoiul menajer. Nu se dau amenzi,  nu sunt forțați, fiecare își face treaba bine.
Aici la noi lucrurile stau altfel. Barosanii de la Drusal ar vrea ca peste noapte toți să fie selectivi. Dacă nu, amendă. O prostie. Trebuie învățați oamenii întâi. Apoi, cum ar reuși să fie la toate locurile cu containere, la blocuri, dar și la case pentru a vedea dacă se aruncă gunoiul selectiv? Este imposibil.  Ceea ce arată că toate astea sunt povești de adormit copiii. Vor ca băimărenii să creadă că ei, cei de la Drusal,  se chinuiesc pentru mai binele gunoaielor menajere băimărene.  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.