• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Mai , 2021

Colţu meu. Piața agroalimentară între mafioți și importuri

A început sezonul legumelor în piețele agroalimentare. Verdețuri, ceapă verde și usturoi verde. Cartofi noi, ridichi, varză, salată. Roșiile încă nu au apărut, dar mai durează vreo săptămână, poate două până vor aduce și producă­torii de aici tomate, că de alea din import ne-am cam săturat. Piața mare din Baia Mare este așa cum o știm. Mare și cam urâtă.  Au fost încercări de modernizare, dar problema este complexă și ține de mulți factori.
Unul este politicul. Dincolo de aceste aspecte, piața mare este sub stăpânirea mafiei piețelor.  Că există și o mafie a pieței. De mulți ani, țăranii sunt obligați să țină pasul cu mafioții. Adică, prețurile nu sunt cele pe care le dorește țăranul, ci mafia. Nu este ciudat că în toată piața sunt aceleași prețuri, la același produs.  Păi, vii acolo cu ceapă și vrei să o vinzi  cu un leu. Nu te lasă mafioții. Trebuie  să vinzi cu doi lei, că altfel le strici lor socotelile. Mai încolo, după  ce apar roșiile, ardeii, vinetele, se va  vedea mai bine. O altă problemă e cea cu producătorii. Există un sector al producătorilor, dar acolo găsești și intermediari. Adică, unii care cumpără  din piața de gros și vând în piață, ca  fiind ale lor, din grădină, din cultura proprie. Din păcate, sunt  și țărani autentici care uzează de astfel de șme­cherii. Păi, dacă lucrurile merg. Mi-am amintit de problemele din piața mare, văzând niște politicieni ce au făcut piața și au spus că încurajează consumul de produse românești ale producătorilor locali.
Ce glumă! Mare parte din lo­curile arătate  ca fiind ale unor producători locali sunt  ale celor  care vând produse din import. Deci, ori nu cunosc realitățile din piață, din piețe, că e cam la fel peste tot. Ori nu știu să facă cumpărături, nu își dau seama ce e de sezon pe aici și ce apare la  alții mai repede. Adică, un simplu exercițiu de imagine.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.