• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2021

Colțu' meu. Capitaliști de carton. Uneori roșu

Mi-am amintit, zilele  astea, lucrând la materialul cu revoluția din 1989, de tot felul de foști acti­viști de partid sau șefi de structuri din perioada comunistă ajunși să  facă  afaceri mai tari decât capita­liștii adevărați. De exemplu, unul care se ocupa cu cenzura - erau mai mulți după 1989 - și-a des­coperit abilitățile de afacerist.
Și-a deschis un magazin de vop­sele. L-am văzut o dată cum își aranja vitrina și cum privea cu drag la marfa dătătoare de bani, de avere, de ceea ce înfiera cu mânie proletară în urmă cu câțiva ani. Apoi, după o vreme, magazi­nul a dispărut. Nu știu dacă a dat faliment sau dacă și-a vândut ori și-a cedat „agoniseala”. Altul și-a deschis un hotel, după ce a fraierit o grămadă de lume. Ăsta nu a fost activist de partid, dar a avut legături, probabil, cu zona care a venit la putere. Afacerea merge și acum și cine mai știe cum era la începuturile capitalismului românesc de după revoluție.
Mai cunoscut e cel cu piața agroalimentară. Un individ venit din comerțul socialist, uns cu toa­te alifiile și plin de trufie. A pus mâna pe piețe și a stors ce s-a putut și cât s-a putut stoarce. Exem­plul cel mai elocvent este al primului utecist maramureșean. Ăsta a luat o parte din Casa Tineretului și a vrut să acapareze tot. Dar s-a încurcat în știință și cu alții și a  ajuns, până la urmă, prin tribunale. Ăsta terminase Ștefan Gheorghiu chiar în anul revoluției.  Nu cred că a făcut cursuri de afaceri în București, la Academie, așa că se explică de ce a dat cu bâta în baltă.
Un altul, nici ăsta nu era din grămada de activiști, venea tot din comerțul socialist. Și-a construit mai multe hoteluri, a avut depozit cu marfă alimentară și nealimentară, fermă de animale. S-a autointitulat cel mai mare fermier maramureșean, crescător de porci și vaci. Un delator fără scrupule ce a încercat să distrugă mulți oameni, pe unii a reușit. Dar ce faci aia primești. Acum taie frunze la câini. Nu că ar fi sărman, dar nu mai are puterea pe care a  avut-o la un moment dat. Ăștia sunt câțiva. Și toți au contribuit la edificarea capitalismului de după  revoluție. Probabil de asta ne merge așa de bine.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.