• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2021

Școlile maramureșene, între scenarii și rate de infectare

După luni de așteptare și presiuni, în sfârșit autoritățile au decis că elevii se vor reîntoarce la cursuri din semestrul al doilea, adică din 8 februarie. Însă nu toți, pentru că redeschiderea școlilor depinde de situația epidemiologică din fiecare localitate. În acest context, vă prezentăm o „hartă a ratei de infectare” în Maramureș și, implicit, a măsurilor restrictive. 

 

 

După numeroase amâ­nări, dispute și discuții, România a decis să redeschidă școlile, la fel ca majoritatea țărilor europene. În 2 februarie, președintele Ro­mâniei, Klaus Iohannis, a anunțat, după o întâlnire la care au participat prim-ministrul, ministrul Edu­cației, ministrul Sănătății și alți experți și consilieri de la Adminis­trația Prezidențială, că s-a decis redeschiderea școlilor: „Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să con­tinuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că, în ultimele săptămâni, inci­dența bolii s-a redus un pic - avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se in­ternează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și, evi­dent, că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv, în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile. În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: înce­pând de luni, când începe semestrul al doilea, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, însă, că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă și, pentru fiecare școală, trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.
Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, din grădiniță, ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul gimnazial vor fi prezenți doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de bacalaureat.
În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă”.

Cele trei scenarii sunt stabilite în funcție de rata de incidență pe localități. Scenariul verde în­seam­nă o rată de infectare de sub 1, cel galben între 1 și 3, cel roșu, o rată de infectare de peste 3.

În Maramureș, conform ultimelor date publicate de Direcția de Sănătate Publică Maramureș în 1 februarie, foarte puține localități au o rată de infectare sub 1: Repedea, Șomcuta Mare, Bicaz, Ulmeni, Ariniș, Săcel, Strâmtura, Asuaju de Sus, Bârsana, Giulești, Sălsig, Copalnic Mănăștur, Moisei, Ocna Șugatag, Băiuț și Borșa. Există, însă, și localități cu zero infecții cu Covid în ultimele 14 zile: Rona de Jos, Budești și Coroieni.
Cele mai multe localități maramu­reșene se încadrează în scenariul galben, având o rată între 1 și 3. Există însă și 20 de orașe și comune care au rata peste 3: Gârdani - 8,05; Baia Sprie - 5,25, Leordina - 4,55; Groși - 4,42; Cernești - 4,38; Săliștea de Sus - 4,22; Recea - 4.08; Baia Mare - 3,99; Seini - 3.99; Coltău - 3.80, Dumbrăvița – 3,66%; Rozavlea – 3,61; Oarța de Jos- 3,46; Poienile Izei - 3,42; Bogdan Vodă - 3,36; Sighetu Mar­mației - 3,35; Coaș - 3,27; Săcă­lășeni – 3,19; Valea Chioarului- 3,19 și Tăuții Măgherăuș - 3,05.
În aceste localități, pe lângă faptul că se vor reîntoarce la școală doar preșcolarii și elevii din clasele primare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a mai luat o serie de măsuri care vor intra în vigoare tot din 8 februarie. Acestea vizează, în special, inter­zicerea activității cu publicul a restaurantelor, barurilor și cafe­nelelor în interiorul clădirilor, în unitățile administrativ-teritoriale unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la 1000 de locui­tori.

De asemenea, în aceste lo­calități, rămân interzise desfă­șu­rarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și / sau private.
În localitățile unde rata de incidență este sub 1,5, este permisă activitatea restaurantelor fără a depăși 50% din capacitate, iar în localitățile cu rată între 1,5 și 3, capacitatea permisă este de 30%.
De asemenea, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-Cov-2, centrele comerciale din municipiul Baia Mare trebuie să asigure pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minimum 4 mp și păstrarea distanței de protecție sanitară.

 

Reguli pentru elevi

Reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății au elaborat un ordin comun care își propune să răspundă întrebărilor pe care le au profesorii, elevii și părinții. Se va pune accent pe aerisirea claselor, păstrarea curățeniei și purtarea măștilor.
Multe dintre regulile care urmează să fie aplicate în școli au fost deja respectate în ultimul an. Intrarea în școli și grădinițe se va face prin mai multe căi de acces, pentru ca elevii să nu ajungă să se înghesuie. Dacă imobilul are o singură intrare, respectarea distanțării fizice este esențială. De asemenea, după dezinfectarea mâinilor la intrare, elevii trebuie să meargă direct în sălile de clasă. Este important de menționat că părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală, în afara cazurilor excepționale.
Sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de un metru între elevi. Dacă sala nu permite, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se
asigure distanța maximă posibilă. De asemenea, clasele vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor timp de minimum 30 de minute, 10 minute în timpul pauzelor și, din nou, la finalul zilei. Nu este o noutate că elevii, profesorii și personalul școlii vor purta mască în permanență.

 


„Înce­pând de luni, când începe semestrul al doilea, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, însă, că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă și, pentru fiecare școală, trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli”.
Klaus Iohannis, președintele Ro­mâniei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.