• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iunie , 2015

Codul fiscal, adoptat

Codul Fiscal a fost adoptat de deputaţi cu 306 voturi „pentru”. Miercuri s-a dat votul final în Parlament pe noul Cod Fiscal. Deputaţii au votat “cu ochii închişi” un TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, doar pentru că a fost “comandat” de premierul Victor Ponta, din Turcia. Nu există un calcul de impact asupra bugetului ţării, măsura este criticată de FMI şi Comisia Europeană, iar ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, recunoaşte că deficitul va ajunge spre 3% anul viitor, deşi România şi-a asumat un deficit de doar 1,1%.

 
 

Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi şi măsuri fiscale şi financiare din România, a fost adoptat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pe lângă reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal prevede şi renunţarea la acciza de 7 euro cenţi la carburanţi şi la taxa pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp), tot începând cu anul viitor.

 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut într-o emisiune TV că scăderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor.

 

De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcţii speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unică de impozitare este prevăzut să scadă de la 16% la 14%, de la 1 ianuarie 2019.

Alte modificări vor fi aplicate în sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului - dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.

 

Contribuţiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

Impozitul pe dividende ar fi trebuit eliminat, începând din 2016, potrivit variantei Guvernului de modificare a Codului Fiscal, însă în Senat s-a acceptat un amendament care prevede impozitarea veniturilor din dividende cu 5%.

 

Ministrul Finanţelor a explicat că noul Cod fiscal cuprinde măsuri importante pentru economie, cea mai importantă fiind reducerea TVA la 19%, România trecând de la una dintre cele mai mari cote TVA din Europa la una dintre cele mai reduse.

„Codul Fiscal impune măsuri extrem de importante pentru economie, cea mai importantă dintre măsuri este, desigur, reducerea TVA de la 20 la 19%, atât ca importanţă, cât şi ca impact bugetar pentru anul viitor. România avea una dintre cele mai mari cote TVA din Europa, prin aplicarea acestei măsuri, România se va putea lăuda cu una dintre cele mai reduse cote TVA. Impactul bugetar pe care acest cod fiscal îl are este la nivelul de 12 miliarde de lei, este o sumă pe care o lăsăm la nivelul mediului economic, la nivelul pieţei, cetăţeanului”, a spus Teodorovici.

Ministrul a mai spus că aplicarea codului „va duce la un deficit mai mare decât cel asumat, dar un deficit care rămâne sub limita celui stabilit în criteriul de la Maastricht, sub 3%”.

 

Preşedintele Comisiei de buget, Viorel Ştefan, a precizat că în comisie au fost acceptate 450 de amendamente la Codul Fiscal şi au fost respinse alte 350.

 
 

„Ar trebui să fie un semnal important pentru piaţa din România. Partenerii externi vor înţelege, în acest fel, faptul că România este pregătită să menţină un astfel de deficit de sub 3%. România trebuie să dea dovadă de îndrăzneală, dar şi de răspundere în privinţa cheltuielilor sustenabile. Mulţumesc primului-ministru Victor Ponta că a susţinut o asemenea abordare liberală, care are în ansamblul său măsuri sociale şi măsuri de piaţă. Cu siguranţă va fi un vot în unanimitate, va fi un semnal important faţă de cetăţeni şi partenerii externi”.

Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.