• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Septembrie , 2016

Clarificări privind salarizarea bugetarilor

Guvernul a aprobat săptămână trecută o nouă ordonanţă de urgenţă care urmăreşte clarificarea unor aspecte apărute în aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

 

 

Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor legale.

 

Adoptarea în regim de urgenţă a documentului este motivată practic de necesitatea eliminării, începând cu august 2016, a disfuncţionalităţilor de încadrare a personalului angajat în Sănătate, Educaţie şi în instituţii şi autorităţi publice.

 

Ordonanţa de astăzi a avut ca scop primar continuarea procesului de corecţie a inechităţilor din sistemul de salarizare bugetar, venind în continuarea Ordonanţei 20, cu clarificări ale legislaţiei mai vechi care a introdus multe distorsiuni.

 

Ordonanţa aduce noutăţi pentru alte categorii de bugetari:

 

În continuarea măsurilor de reformă luate în Sănătate, începând din octombrie 2016, se reglementează plata tarifului orar pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare în unităţile sanitare publice.

Tot pentru eliminarea unor inechităţi existente, se prevede acordarea unor sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul care lucrează în secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie hematologie oncologică, şi arşi, similar cu cele ale altor categorii de personal.

Pentru personalul didactic din învăţământul superior/universitar, nivelul salariului de bază similar în plată sau al salariului de bază maxim corespunzător funcţiei didactice ocupate se stabileşte cu respectarea criteriilor care s-au avut în vedere la acordarea salariului de încadrare între minim şi maxim, cu toate elementele care fac parte din salariul de bază, fără compensaţii tranzitorii, cu excepţia celei pentru titlul ştiinţific de doctor obţinut în domeniul pentru care îşi desfăşoară activitatea;

S-a modificat prevederea referitoare la acordarea sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor, în sensul eliminării gradaţiei corespunzătoare vechimii în muncă, suma compensatorie nedepinzând de vechime;

Ordonanţa mai aduce o clarificare importantă, definind instituţia sau autoritatea publică, respectiv acea entitate (instituţie sau autoritate) publică cu personalitate juridică care are patrimoniu propriu, buget propriu de venituri şi cheltuieli, conduce contabilitate proprie, iar conducătorul acesteia are calitatea de ordonator de credite.

 

În cazul instituţiilor sau autorităţilor publice aflate în subordinea aceluiaşi ordonator de credite, având acelaşi scop, îndeplinind aceleaşi funcţii şi atribuţii, aflate la acelaşi nivel de subordonare din punct de vedere financiar, nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare se va stabili la nivelul maxim aflat în plată din cadrul tuturor acestor instituţii sau autorităţi publice subordonate.

 

 

Impactul social al noii ordonanţe de urgenţă

 

Se estimează că eliminarea disfuncţionalităţilor existente în sistemul public de salarizare va duce, de exemplu, la înlăturarea tensiunilor apărute în situaţiile în care munca egală nu este remunerată la acelaşi nivel, la restabilirea unui cadru de normalitate şi respect al muncii în sistemul public şi, de asemenea, la creşterea potenţialului de motivare a angajaţilor.

 

În total, sunt vizaţi de modificări cca. 5000 angajaţi din sistemul public.

 

Salarizarea personalului bugetar este reglementată în prezent de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, însă valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare nu s-au aplicat niciodată. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.