• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 15 Iunie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Octombrie , 2020

Casa Memorială „Justinian Chira”

Andrei FĂRCAȘ

 

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a început demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit Arhiepiscopul Justinian Chira. Proiectul vizează transformarea casei părintești a acestuia în Casa Memorială „Justinian Chira”, care devine astfel un obiectiv turistic de interes naţio­nal. Facem un apel către toți cei care doresc să devină partenerii noștri în realizarea acestui proiect.

 

 

Pe Părintele Justinian Chi­ra - vrednicul de pome­nire Arhiepiscop al Ma­­ra­mureșului și Sătma­rului, care a plecat la ceruri în 30 oct. 2016, ca să ne aștepte pe toți la poarta Raiului (așa cum el însuși a mărturisit cu puțin timp înainte), foarte multă lume îl cunoaște ca fiind un Om al lui Dumnezeu, omul care a schimbat destine și a transformat multe vieți omenești prin felul său harismatic de a fi și a vorbi.
A plecat lăsându-ne moștenire, printre altele, un adevărat tezaur de spiritualitate, cultură, literatură și mărturii istorice, toate cuprinse în însemnările sale zilnice din cele 195 de caiete-manuscris. Drept urmare, imediat după plecarea bătrânului Arhiepiscop, vrednicul său urmaș, Preasfințitul Părinte Iustin - Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a înființat Fundația „Arhiepiscopul Justinian” și a încredințat administrarea acesteia Părintelui Mihai Tira, cu scopul de a promova și valorifica tot ceea ce înseamnă moștenirea cultural-religioasă a Arhiepiscopului Justinian Chira.
Născut în 28 mai 1921, în localitatea Plopiș, din părinții Ilie și Maria Chira, tânărul Ioan Chira intră în viața călugărească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în 12 martie 1941. Atât ca stareț al Mănăstirii Rohia (1944-1973), cât și ca Episcop-vicar la Cluj (1973-1990), iar mai apoi ca Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului (1990-2016), prin viața, activitatea și implicarea sa în plan social, cultural și religios, Părintele nostru Justinian Chira
s-a dovedit a fi un reprezentant de seamă al culturii și spiritualității românești, cunoscut și prețuit atât în țară cât și în străinătate pentru faptul că, în vremurile grele ale perioadei comuniste, cu înțelepciune și tact, a știut să valorifice și să promoveze valorile cultural-religioase ale româ­nilor din N-V Transilvaniei.
Astăzi, Fundația „Arhiepiscopul Justinian”, cu binecuvântarea Prea­sfințitului Părinte Iustin - Epis­copul Maramureșului și Săt­ma­rului, a inițiat și demarat un pro­iect de recuperare și răscum­părare a casei părintești a Arhiepiscopului Justi­nian Chira, cu scopul de a o transforma în Casa Me­morială „Jus­­tinian Chira”, deoarece după ple­carea din lumea aceasta a părinților Arhiepiscopului Justinian (1949 - moare mama Maria Chira) casa sa părintească a fost dată, de către surorile acestuia, unei familii din localitatea Șurdești.
Având în vedere că în luna Mai a anului 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Justinian, cu ocazia centenarului Justinian Chira, Fundația „Arhie­piscopul Justinian” dorește să inau­gureze Casa Memorială „Justinian Chira”, fapt pentru care proiectul este în derulare, urmă­rindu-se răs­cumpărarea casei pă­rintești, demon­tarea, re­­con­di­țio­narea și rea­sam­blarea aces­teia în locația inițială din localitatea Plopiș, acolo unde a fost cu 70 de ani în urmă, în forma ei originală.
Demersurile au început și lucrările efective au fost susținute până acum de Primăria comunei Șișești, prin implicarea domnului primar Ioan-Mircea Tentiș, care împreună cu Consiliul Local al Primăriei Șișești au alocat suma de 25.000 lei, fapt pentru care le mulțumim și pe această cale.
Pentru realizarea acestui proiect, însă, cheltuielile depășesc suma de 25.000 Euro. De aceea, Fundația „Arhiepiscopul Justinian” face un apel de suflet tuturor celor ce l-au cunoscut și prețuit pe Î.P.S. Ar­hiepiscop Justinian Chira, persoane fizice sau juridice, în funcție de disponibilități și posibilități, să deveniți partenerii noștri în realizarea acestui deziderat, de importanță culturală și spirituală pentru Maramureș. În acest sens, donațiile sau sponsorizările dum­neavoastră pot fi depuse în contul Fundației „Arhiepiscopul Justi­nian”, Cod IBAN: RO74 BTRL RONC RT03 9610 8301, deschis la Banca Transilvania, Baia Mare.
Casa Memorială „Justinian Chira” va intra, astfel, în patrimonial cultural naţional. Ne dorim ca acest obiectiv să fie un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhie­piscopul Justinian, satul românesc de altădată, precum şi valorile cultural-religioase, conservate şi promovate, Casa Memorială „Jus­tinian Chira” intrând în circuitul turistic al Maramureşului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.