• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 August , 2021

Calea, adevărul și viața. Egoism, egocentrism și egolatrie

A fi egoist înseamnă a face doar pentru tine, a te gândi doar la tine, a vorbi doar despre și pentru tine, a agonisi doar pentru tine.
Despre egocentrism, mitropolitul Bartolomeu Anania spunea că înseamnă a avea conștiința păcătoasă de a te crede pe tine centrul universului sau într-un limbaj românesc „buricul pă­mân­tului”, să crezi că totul se învârte în jurul tău, să crezi că toți oamenii îți datorează ție totul, iar lor tu nu le datorezi nimic, să crezi că tu ești cel mai important, cel mai înzestrat, cel mai frumos, cel mai deștept și cel mai iubit.
Cât privește egolatria, ea este culmea egocentrismului. De îndată ce ai ajuns să crezi despre tine că ești centrul pă­mântului, nu ești departe de paranoia, să-ți creezi și să-ți cultivi un cult al personalității, în așa fel în care oamenii să te vorbească numai de bine, să te laude numai pe tine și, prin toate mijloacele, să fii slăvit și preaslăvit, onorat și lăudat de către ceilalți. Este cursa cea mai vicleană în care cad de obicei conducătorii de popoare și cei care sunt puși să stăpânească, pentru că, aproape întotdeauna, subalternii au tendința să te laude și să te lingușească. Iar tu începi încetul cu încetul, puțin câte puțin, să crezi din ceea ce spun ei și să crezi despre tine ceea ce spun lingușitorii.
De aceea, adevăratul condu­cător înțelept este acela care nu le permite subalternilor săi să-l laude, sub nicio formă, sau chiar mai mult, să le interzică a-l lăuda. Aceasta pentru ca să-și păstreze dreapta măsură și să cumpănească el exact ceea ce este și ceea ce nu este în lumea aceasta, ce este bun și ce este rău. Aceasta înseamnă și dreap­ta socotință despre tine însuți.
De îndată ce ai renunțat la egoism, la egocentrism și ai lepădat sau ai respins egolatria, în­seamnă că te-ai lepădat de tine. Aceasta nu înseamnă să te renegi, nu înseamnă să te negi pe tine însuți. Rămâi o persoană demnă și întreagă, cu rostul tău în familie și în societate, cu dreptul tău de a viețui onorabil în lumea aceasta, în măsura decenței și a modestiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.