• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Martie , 2019

Biblioteca de idei. Bucerdea-Vinoasă și cele șase personalități ale sale

Fără elite e prea frig și prea întuneric prin istorie. Aceasta e concluzia pe care o trag toți cercetătorii atunci când sunt nevoiți să cultive biografismul ca demonstrațiune explicativă.
În 2016 am editat un număr masiv din „Familia Română” (peste 300 de pagini) intitulat „Maramureșul și Aca­demia Română” (I), în care am avut bucuria de a cunoaște, prin scris, pe părintele prof. dr. Nicolae Bolea, care, la recomandarea părintelui dr. Macarie Motogna, Starețul Mănăs­tirii Rohia, ne-a încredințat spre tipărire articolul „Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei, slujitor al Bi­sericii străbune și iubitor de neam și de cultură”. Era un studiu elaborat, foarte bine documentat, despre această personalitate uriașă a Bise­ricii Ortodoxe și academismului ro­mânesc. Ni s-a părut firesc să apelăm prin intermediari fideli istorismului și misionarismului la domnul dr. Bolea deoarece în același an la Editura Reîntregirea din Alba Iulia, împreună cu fiul său pr. Virgil Bolea, a publicat cartea omagială „Episcopul Emilian și reînființarea scaunului vlădicesc de la Alba Iulia”.
Născut în Rohia la 23 noiembrie 1921 Ioan (Emilian) Birdaș a avut un destin elocvent și plenipotent pentru matricea genetică a generației ’21 (Regele Mihai, ÎPS Justinian, dr. Gheorghe Pop, ÎPS Bartolomeu Anania, Eugeniu Coșeriu, Valeriu Gafencu, Ion Inculeț, Adrian Marino ș.a.). Pentru viața sa exemplară dedicată total Neamului și Credinței vrednicul de pomenire Emilian de Rohia a fost selectat de noi în rândul celor 100 de personalități „care au făcut istorie” în cei 100 de ani „de la Marea Unire”. Am apelat din nou la domnul profesor, astfel încât datoriile noastre față de Domnia Sa cresc. În plus, ne-a făcut bucuria ca în același an 2016 să ne expedieze lucrarea de aproape 400 de pagini „Bucerdea-Vinoasă și cele patru personalități ale sale”, semnată în același tandem cu fiul său, tipărită prin sprijinul financiar al comunei Ighiu. Este un demers evocativ excelent întreprins spre a „aduce în mentalul colectiv contemporan numele, chipul, viața și faptele a patru foști CONSĂTENI înaintea cărora prosternăm, asemenea jertfei liturgice, ofranda cinstirii noastre” (citat din cuvântul înainte intitulat „Argument”). E vorba de: dr. Ioan C. Pop, acad. Emil Pop, erou căpitan Victor Truța și general Maior Florian Truța. Au fost selectați dintre toate personalitățile acestui sat istoric pentru a servi ca exemple minunate ale unui simbolic „rug aprins”, căci autorii, tată și fiu, amândoi preoți în localitatea natală, țin foarte mult la „excelența duhovnicească”.

Cum și semnatarul rândurilor de față folosește în viață un ghid axiologic în care aceste tipuri de excelență tro­nează mă gândesc serios la oamenii acestui „sat răsărit”, care vor trebui să biografieze și profilurile preoților Bolea, intrați viguros pe poarta consacrării culturale și spirituale. Pe cale de consecință un viitor titlu de carte ar putea fi „Bucerdea-Vinoasă și cele șase personalități ale sale”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.