• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 9 Septembrie , 2017

Au fost sfinţite şi înmânate Antimise noi pentru Altarele Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
 

Începutul Noului An Bisericesc a fost cinstit, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, printr-o Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie Arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în fruntea unui mare sobor de preoţi, alcătuit din membrii Permanenţei Eparhiale, cei 8 protopopi, stareţi de mănăstire, ecleziarhul şi slujitori ai Catedralei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramu­re­şului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Andrei Dan Han pe seama parohiei Asuaju de Jos, Proto­popiatul Chioar, iar întru diacon ipodia­conul Răzvan Bogdan Pintea.
 

Te-Deum

Cu ocazia începerii noului an biseri­cesc, a fost oficiată slujba Te-Deumului pentru un an bisericesc cu ajutor de la Dumnezeu şi multe împliniri pentru preoţii Eparhiei Maramureşului şi Săt­marului.
 

Sfinţirea antimiselor
 

Slujba de sfinţire a antimiselor este un eveniment rar, care se petrece doar când se schimbă chiriarhul locului, în cazul nostru alegerea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramu­reşului şi Sătmarului, antimisul fiind obiectul bisericesc fără de care preotul nu poate oficia Sfânta Liturghie. El este alcătuit dintr-o bucată de pânză drep­tun­ghiulară, pe care se află mai multe icoane: în centru - punerea în Mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos, în cele 4 colţuri - cei patru Evanghelişti, ca la Sfânta Masă, jos - Cina cea de Taină, sus - împărtăşirea îngerilor. Specific pentru antimisele înmânate azi gratuit preoţilor este funia maramureşeană, care încadrează antimisul şi icoanele de pe el. Antimisele au fost semnate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pe ele este trecută data sfinţirii, sfântul lo­caş căruia i se înmânează, hramul acestuia şi localitatea. Ele au culoarea vişinie.
Antimisele înmânate preoţilor au fost în număr de 574, pentru parohii, mănăs­tiri, capele, unde există preoţi şi ofi­ciază Sfânta Liturghie. Fiecare biserică a primit câte un antimis, iar mănăstirile două, al doilea folosindu-se cu ocazia hramului.

„Începutul anului nou bisericesc aduce în Episcopia Maramureşului şi Sătma­rului o mare binecuvântare şi o mare bucurie, a spus Preasfinţitul Părinte Epis­cop Iustin. Aşa cum este rânduiala Bisericii noastre Ortodoxe, după plecarea dintre noi a unui chiriarh şi alegerea succesorului, sunt înnoite şi schimbate toate antimisele semnate de noul chiriarh. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reuşit, după plecarea Înalt­preasfinţitului Justinian din mij­locul nostru şi alegerea noastră ca succesor, în timpul care s-a scurs de atunci, să concepem, să imprimăm şi să confecţionăm, după toată rânduiala Bisericii noastre, noile antimise. Am socotit că începutul Anului Nou bi­sericesc este cel mai potrivit prilej să facem din el un eveniment, şi anume, am chemat toată preoţimea din Epis­copia Maramureşului şi Sătmarului de la Altarele de enorie, stareţele şi duhovnicii din Episcopia noastră, ca să participe la Sfânta Liturghie din această zi, care am săvârşit-o împreună cu părinţi din Permanenţa Eparhială, cu protoiereii şi cu câţiva stareţi de mănăstiri în Catedrala Episcopală, după care să săvârşim slujba de Te-Deum şi sfinţirea noilor antimise, precum şi dăruirea lor către fiecare Altar şi către fiecare slujitor din Episcopia noastră. Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat şi ostenitorilor din Centrul Epar­hial, care au lucrat mult ca să pregă­tească această zi, cu toată conştiinţa şi cu toată responsabilitatea şi, iată, am fost împreună considerând această zi şi ziua preoţimii din Episcopia Mara­mu­reşului şi Sătmarului. A fost Catedrala noastră de o frumuseţe fără egal. Peste 500 de sfinţiţi slujitori, alături de noi, soborul slujitor la Sfântul Altar, au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

 

„Ziua de azi este zi de mare bucurie, de har şi de dar. Bucurie, pentru că în mijlocul nostru a fost Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a aşezat ca în ziua de astăzi să o zi a harului împreună slujirii. Pentru obştea Catedralei este bucurie, dar şi pentru obştea sfinţiţilor slujitori din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului. Bucurie de slujire, har de împărtăşire cu Hristos Domnul cel dătător de viaţă, dar şi de dar prin ceea ce s-a săvârşit, sfinţirea sfintelor antimise pentru sfintele altare din Episcopia noastră”.
Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”

 


„După 27 de ani schimbăm antimisele în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Este un arc peste timp. Acum 27 de ani eram în cadrul Eparhiei noastre 342 de preoţi. Astăzi ne-am înmulţit. Suntem peste 550 de preoţi, întrucât s-au ridicat 130 de Altare noi. Dacă acum 27 de ani aveam o singură mănăstire cu obşte, şi anume Mănăstirea Rohia, acum avem 40 de vetre monahale. Au apărut bisericile din penitenciare, paraclisele din spitale, din unităţile de jandarmi şi unităţile militare”.
Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.