• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Aprilie , 2019

Ambasadorul Palestinei în România vizitează Maramureșul

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, și prefectul Vasile Moldovan l-au primit, joi, 4 aprilie 2019, pe ambasadorul extraordinar și plenipo­tențiar al Palestinei în România, Excelența Sa Fuad Karim Saliba Kokaly, aflat în prima vizită în județul Maramureș.
În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, și-a exprimat sprijinul pentru consolidarea rela­țiilor bilaterale și a propus, în context, analizarea oportunității de a dezvolta proiecte de cooperare între regiuni sau orașe din România și Palestina. Totodată, în cadrul întâlnirii s-au discutat perspectivele de colaborare culturală între Mara­mu­reș și regiuni din Palestina.
„Ne face deosebită plăcere să vă avem aici, deoarece Maramureșul are o lungă istorie a colaborărilor cu lumea arabă prin intermediul domeniului cultural. Evenimentul de lan­sare de carte, care a fost programat tot pentru joi, în Palatul Administrativ, este un bun prilej de a ne cunoaște mai bine, reciproc, cultura. Vă propun să vizitați cât mai mult din județul nostru, veți regăsi locuri unice în lume”, a subliniat preșe­dintele Consiliului Județean Mara­mureș, Gabriel-Valer Zetea.
Excelența Sa s-a arătat interesat de cultura maramureșeană și de modul în care cele două părți pot colabora. „Cultura este un factor foarte important în dezvoltarea legăturilor interumane și încurajăm orice act cultural care poate să contribuie la consolidarea relațiilor. Avem o legătură istorică strânsă între România și Palestina. România a fost tot timpul alături de poporul palestinian și, istoric, a acceptat rolul foarte important de a sprijini procesul de pace în Orientul Mijlociu, precum și de a susține soluționarea pe cale pașnică a conflictului. Sunt zeci de mii de studenți palestinieni care au studiat aici și o parte din ei s-au căsătorit cu românce, au copii și trăiesc împreună fie aici, fie în țara noastră. Noi considerăm România o țară prietenă și suntem deschiși la orice cooperare la nivel turistic, cultural, colaborări între primării și orașe, care pot aduce beneficii reciproce”, a spus Excelența Sa Fuad Karim Saliba Kokaly, ambasadorul Palesti­nei în România.
„În ceea ce privește domeniul cultural, schimburile de experiență contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, iar această vizită reprezintă un bun prilej pentru intensificarea cooperării”, a declarat prefectul Vasile Moldovan în cadrul întâlnirii.
Vizita face parte dintr-un program mai larg pentru promovarea culturii arabe în Maramureș, organizat de Asociația „Nord pentru Cooperare și Integrare” și Editura „Proema”.
Evenimentul cultural desfășurat în sala „Bogdan Vodă” din Palatul Administrativ a inclus și lansarea volu­melor „Trăinicia poemului” - se­lec­ție din lirica română și pales­tiniană contemporană (ediție biling­vă română-arabă), „Mari poeți palestinieni” – două antologii lirice ale poeților palestinieni Mahmoud Darwish şi Samih Al Qasim, „Antologie lirică” – Vasile Latiş și „Starea de miracol” – Ioan Filip. La eveniment au participat reprezen­tanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai mediului academic, dar și cunoscutul promotor al culturii ara­be în România, Alexandru Peterliceanu.
La finalul întâlnirii, președintele Con­siliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, și prefectul Va­sile Moldovan au adresat ambasa­dorului Fuad Karim Saliba Kokaly invitația de a vizita din nou Mara­mu­reșul, pentru a cunoaște mai îndea­proape cultura și specificul regiunii și, totodată, pentru a descoperi toate atracțiile turistice din zonă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.