• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Martie , 2019

Aleșii județeni au aprobat sumele necesare echilibrării bugetelor administrațiilor locale din Maramureș

29 de consilieri județeni din totalul de 35 au fost prezenți vineri, 22 martie 2019, de la ora 11.00, la ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș, întâlnire în care plenul a votat pentru repartizarea cotelor defalcate din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea buge­telor locale în anul 2019.

 

 

Ședința a fost condusă de președintele Gabriel Zetea, care i-a avut alături pe vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, dar și pe secretarul județului, Aurica Todoran. Alte două proiecte adoptate în cadrul ședinței au fost cele privind repartizarea pe destinații a sumelor defalcate din taxa pe va­loarea adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2019, dar și încheierea unui Acord de cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș pentru organizarea Concursului Interjudețean de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXIV-a. Proiectul suplimentar aflat pe ordinea de zi a făcut referire la modificarea și înlocuirea unui Anexe la o hotărâre a Consiliului Județean.

La primul proiect aflat pe ordinea de zi, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a ținut să mulțu­mească Administrației Finanțelor Publice Baia Mare, prin reprezentantul legal, Călin Chilat, pentru comunicarea rapidă a calculelor pe care instituția Consiliului Județean le-a făcut în stabilirea bugetelor UAT-urilor din Maramureș. Toto­dată, a amintit și implicarea și profesionalismul cu care au lucrat Direcția Economică și reprezentanții de la buget, care, în cursul unei singure săptămâni, au reușit să fina­lizeze toate documentele necesare ca acest proiect să intre în dezbatere și apoi la votul final. Nu în ultimul rând, a mulțumit tuturor repre­zen­tanților grupurilor politice care au fost prezenți la consultările care au avut loc pe tot parcursul zilei de joi, 21 martie 2019, în cabinetul preșe­dintelui Consiliului Județean.
Gabriel Zetea:
„Sumele necesare pentru asistența socială vor fi prinse în bugetele locale și se vor achita cu prioritate.”
„La consultarea publică pe care am avut-o și cu primarii din Maramureș au fost prezenți peste 60 de edili și am explicat fiecare criteriu pe baza căruia am ajuns la suma stabilită în cazul unităților administrativ teritoriale. În noua formulă, 100% din impozitul pe venit rămâne la au­to­ritățile locale, din care 60% intră direct în bugetul primăriilor, 15% ajunge la bugetul Consiliului Județean, 17,5% se folosește pentru echilibrarea bugetelor administrațiilor locale unde banii nu sunt suficienți, iar 7,5% este o altă sumă rămasă la dispoziția Consiliului Județean pentru a fi acordată, în continuare, ca și cofinanțare la diverse proiecte de dezvoltare.
Un alt aspect care eu îl consider po­zitiv este acela că, dacă înainte, la stabilirea bugetului unei primării se lua în calcul populația existentă, pe noua formulă, nicio comună nu poate primi mai puțin de două mi­lioane de lei, orașele au un buget de minimum șase milioane, municipiile au cel puțin 12 milioane de lei, iar consiliile județene primesc maxim 275 de milioane de lei.
Toate primăriile din Maramureș au cel puțin bugetul pe care l-au avut în 2018 și acest lucru l-am subliniat în discuția punctuală pe care am avut-o cu reprezentanții administrației locale. În ceea ce privește alocarea banilor pentru asistenții personali, în prezent s-a făcut o estimare, însă în următoarele două – trei luni vom urmări, alături de reprezentanții Finanțelor Publice, care sunt plățile care se fac la nivelul fiecărui UAT, iar acolo unde va fi nevoie vom face suplimentările necesare. Am făcut precizarea, încă o dată, ca această sumă să fie prinsă în bugetele locale, alături de finanțarea de 10% care revine primăriilor și să se țină cont de faptul că acești bani se vor aloca cu prioritate”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

 

„În noua formulă, 100% din impozitul pe venit rămâne la au­to­ritățile locale, din care 60% intră direct în bugetul primăriilor, 15% ajunge la bugetul Consiliului Județean, 17,5% se folosește pentru echilibrarea bugetelor administrațiilor locale unde banii nu sunt suficienți, iar 7,5% este o altă sumă rămasă la dispoziția Consiliului Județean pentru a fi acordată, în continuare, ca și cofinanțare la diverse proiecte de dezvoltare”.
Gabriel Zetea, președinte CJ Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.