• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 27 Februarie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Februarie , 2023

Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a prezidat ședința anuală a membrilor Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale din municipiul Baia Mare, care a analizat întreaga activitate a eparhiei pe anul 2022, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-fi­lan­tropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.


Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii și a Slujbei Tedeumului de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, în pre­zența Întâistătătorului Eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Răspunsurile la strană au fost date de către membrii Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, condus de domnul Florian Vois.

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre știință următoarele: Epis­copia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are 522.480 de credincioşi, 360.425 în Maramureș și 162.055 în Satu Mare, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 383 de parohii rurale, cu 28 de filii, deservite de 575 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 11 schituri, în care viețuiesc 160 de monahi și monahii, precum și ucenici.
În anul 2022, au fost hirotoniţi întru preot şi diacon 20 de clerici, 128 de clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii nea­mului nostru românesc, s-au pensionat 14 preoţi, iar 5 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar.

În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a șase titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „Gazeta de Maramureş”.

În Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu ocazia Anului Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi, mai ales, pentru folosul credincioșilor din Epar­hie, împlinindu-se șase ani de la alegerea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a fost editată o carte de rugăciuni pentru tot folosul duhovnicesc şi de suflet mântuitor.

În anul 2022, s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Trei­me” din Baia Mare, efectuându-se finisaje exterioare la cota + 48 m, turnarea diafragmei de beton armat de la cota zero la cota + 4,50 m pe pereții exteriori, continuarea picturii interioare până la baza cupolei centrale, lucrări de instalații electrice şi pentru apele pluviale.

„Evenimentul Anului 2022” în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a avut loc în 10 iulie, atunci când a fost inaugurat Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, ca urmare a amplelor lucrări de reabilitare des­fășurate sub directa supraveghere a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, rezultând lucrări de foarte bună calitate.
Astfel, Episcopia a mărit zestrea patrimoniului cultural al municipiului Sighetu Marmației, al județului Maramureș, al Transilvaniei şi al ţării s-a îmbogăţit cu o clădire de mare valoare, o bijuterie arhitecturală, a cărei destinaţie finală rămâne eminamente culturală.

În cadrul Palatului, funcționează 8 săli de expoziții, o sală pentru reuniuni culturale, inclusiv de traducere simultană în mai multe limbi, o sală festivă multifuncțională „Episcop Dr. Vasile Stan”.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului şi Sătmarului a primit Palatul prin procedura de retrocedare, după multe demersuri, având documente de proprietate, şi a promovat un proiect deosebit, în valoare de peste 4,5 milioane de euro, redându-i această nouă față.

Pe cuprinsul eparhiei noastre, sunt în construcție 44 de biserici, 21 de şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la o biserică monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (Biserica „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” Șomcuta Mare).

În luna noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului, a prezidat întâlnirea cu responsabilii de mo­numente istorice și cu muzeografii, în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la care au participat domnul Rudolf Stauder, prefectul județului Mara­mureș, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru sectorul patrimoniu sacru și pictură bisericească şi reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, precum și alți responsabili și reprezentanți de instituții județene cu atribuții în domeniul restaurării şi reabilitării construcțiilor monumente istorice.

În urma întâlnirii, s-a încheiat un parteneriat între Episcopia Ortodoxă a Maramureșului şi Sătmarului, Instituția Prefectului județului Maramureș, Consiliul Județean Maramureș şi Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș pentru o mai bună observare a stării monumentelor istorice şi restaurării lor.

În cadrul Anului Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a crești­nului și Anul comemorativ al Sfinților isihaşti Simion Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ în Patriarhia Română s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediţia a VI-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane ale pictorilor care activează în Episcopia noastră.
La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost pictată Icoana Anului Omagial intitulată „Maica Domnului - ocrotitoarea creştinilor rugători”, realizată de către pictorul bisericesc Gabriel Solomon.

2022 a fost un an care ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noștri aflați în situații sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriți în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noștri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.

Anul 2022 a fost marcat de izbucnirea războiului în Ucraina. În contextul conflictului armat, criza refu­giaților și problemele sociale din țara vecină s-au simțit și la granița nord-vestică a țării noastre. Episcopia Maramure­șului și Sătmarului a fost de la început un important pion de sprijin și in­tervenție pentru refugiați și autorități.

Voluntarii Episcopiei aflați la cele două puncte de trecere a frontierei, Sighet și Halmeu, au oferit servicii medicale, de consiliere, orientare și de traducere unui număr de aprox. 50.000 refugiați. De asemenea, acestora le-a fost oferită hrană caldă în valoare de 236.538 lei.

Din cele două centre (Baia Mare și Halmeu) înființate pentru colectarea alimentelor, a produselor de igienă și îmbrăcăminte, au pornit spre diferite localități din Ucraina aproximativ 25 de transporturi în valoare de 902.277 lei. Au fost sprijinite Centrele care au cazat ucraineni, realizându-se 57 de transporturi pe teritoriul țării noastre, având o valoare de 253.653 lei.

A avut loc și o campanie de strângere de fonduri bănești cu care să fie susținute toate acțiunile care au avut beneficiari pe refugiații ucraineni. Valoarea totală a campaniei a fost de 215.436 lei. La toate aceste acțiuni s-au implicat mai mult de 800 de voluntari, sub binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte Iustin.

De asemenea, Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii, în fiecare an, câteva proiecte sociale cu caracter permanent:
1. Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete”, proiect în cadrul căruia au fost realizate sau reparate case pentru 46 de beneficiari, având un cost total pe cele 8 protopopiate de 329.756 lei, iar 5 case au fost sfinţite şi predate, la Răteşti, Socond şi Hurezu Mare.
2. Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin”, prin care au fost oferite ghiozdane şi rechizite în valoare de 121.350 lei pentru 854 de elevi;
3. Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, din care au beneficiat 1.158 de copii şi adulţi, reprezentând haine și alimente în valoare de 161.133 lei;
4. Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 576.675 lei, de care au beneficiat 8.262 de persoane.
5. Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului şi Sătmarului este partener în cadrul proiectului „Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL Ma­ra-Gutâi”. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 260 de persoane, dintre care 60 de persoane vârstnice, 130 de adulți şi 70 de copii. Au fost oferite peste 3.500 de porții de hrană gătită, însemnând ciorbă, fel de bază și desert, în valoare totală de peste 20.000 euro. Au fost distribuite 100 cărți de rugăciuni și 100 de icoane.

De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopia noastră au beneficiat 77.355 persoane, iar totalul tuturor activităților sectorului social-filantropic însumează 8.007.119,71 lei.

În ce privește activitatea catehetică din Eparhie, în anul calendaristic 2022, au avut loc 74 de tabere şi școli de vară, în care au luat parte 6.052 de tineri participanți.

Un eveniment inedit şi de excepție în ce privește activitatea cu tinerii s-a desfășurat în perioada 21-23 august 2022 la Huta-Certeze, sub genericul „Satele Unite ale Maramu­­reșului şi Sătmarului”, la care au participat 1.000 de tineri din cele două județe ale Eparhiei. Cei 1.000 de tineri din Satu Mare şi Maramureș au călătorit cu căruțele şi călare, pe un traseu ce a început de la Mănăstirea Scă­rișoara Nouă până la Huta Certeze, pentru județul Satu Mare, şi de la Catedrala Episcopală Sfânta Treime” din Baia Mare, prin Mara­mureș, care au ajuns tot la Huta Certeze, unde au avut loc o întâlnire duhovnicească, o masă simbolică cu o pâine de 250 kg, record național, din care au mâncat toţi participanții, o întâlnire cu Părintele Constantin Necula şi Mihail Neamțu şi un spectacol folcloric cu artiști mara­mu­reșeni şi sătmăreni. Invitatul special al evenimentului a fost Corul de copii al Parohiei Ireşti din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, care a încântat pe tineri cu cântecele interpretate.

În cursul anului 2022, au fost să­vârșite următoarele servicii religioase în Eparhia noastră: Botezuri – 3.510; Cununii – 2.065; Înmormântări – 5.560. Scăderea demografică: cu 2.050 mai puține botezuri decât înmormântări.

Grupul bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat de Pr. prof. drd. Adrian Dobreanu şi condus de Florian Vois, a desfășurat în anul 2022 o bogată activitate, dând răspunsurile la 78 de slujbe arhierești. De asemenea, a realizat 3 proiecte muzicale (înregistrări audio și videoclipuri), precum și alte activități culturale și filantropice. Toate acestea au însumat 127 de activități misionare.

În anul 2022, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a treisprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoinţa domnului inginer Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre.

La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârşite de Preasfințitul Părinte Iustin şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre, se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de preţuire către preoţii, monahii şi credincioșii Bisericii noastre strămoșești.

În contextul Anului Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a credincioșilor, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a efectuat două vizite la comunitatea de români din Statele Unite şi Canada, în luna mai a.c., la invitația Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii şi Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, ocazie cu care a participat la târnosirea bisericii bisericii de lemn în stil maramureșean cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din Long Valley, New Jersey, USA.

IPS Părinte Mitropolit Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii şi Mitro­politul Ortodox Român al celor două Americi, a întors vizita arhierească făcută de delegația Episcopiei Maramu­reșului şi Sătmarului, venind acasă în ţara de baștină, România. Cu această ocazie, duminică, 24 iulie 2022, au oficiat împreună Sfânta Liturghie în sobor de 10 preoţi şi 4 diaconi, la Mănăstirea Bârsana, unde IPS Mitropolit Nicolae a distins-o pe maica stareţă Filofteia Oltean cu „Crucea Mitropolitană Americană”, pentru că a donat, împreună cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, 60.000 bucăţi de şindrilă (5 tone) pentru acoperirea Bisericii de lemn din Caracas, Venezuela, construită de maramureşeni.

Tot în contextul vizitei în România, slujirea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin cu IPS Mitropolit Nicolae al celor două Americi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în sobor cu foştii colegi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, promoția 1992, cu ocazia întâlnirii de 30 de ani de la absolvire.

În cadrul slujirilor în afara ţării se situează şi vizita la comunitatea de români din Courneuve, Paris, Franţa, la invitația IPS Părinte Mitropolit Iosif al Europei Centrale şi Meridionale şi a părintelui paroh Mircea Filip, în 29 ianuarie 2022, la târnosirea Bisericii „Sfinţii Trei Ierahi” a acestei parohii şi oficierea Sfintei Liturghii cu ocazia hramului de a doua zi, tot în sobor de arhierei.


Biroul de presă al Episcopiei
Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

  


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.