• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 August , 2021

Activități de vară AIST în comuna Dumbrăvița

A venit vara și odată cu ea începe și veselia pe care echipa noastră o răspândește în comu­nitățile unde poposim. Ne bucurăm să revenim în comuna Dumbrăvița în lunile de vacanță, activitățile de educație nonformală propuse de echipa noastră internațională fiind derulate în cadrul proiectului Hand in Hand for Europe, finanțat de Comisia Europeană, prin programul Corpul European de Solidaritate și implementate de American International School of Transylvania (AIST), cu sprijinul Universal Alloy Corporation Europe (UACE).
Găzduim vara aceasta o echipă fantastică de tineri veniți de pe trei continente: Europa, Asia și Africa. În spiritul solidarității care-i carac­terizează, aceștia au pregătit acti­vități care să-i stimuleze pe copii să lucreze în echipă, să fie mândri de cultura și identitatea lor locală și regională, să contribuie la dezvoltarea comunității lor, să respec­te diversitatea și incluziunea so­cială.

Cei zece tineri au sosit la început de iulie pentru a se alătura celor patru cu care colaborăm deja de câteva luni. După o scurtă perioadă de instruire, au planificat cu mult entuziasm activitățile de educație nonformală și am început să colin­dăm comunitățile.
Ana, Ioana, Denisa, Sebi și Renata au avantajul de a cunoaște în mod direct cultura și civilizația româ­nească, ceea ce-i face de un real ajutor pentru colegii lor inter­naționali. Yannick, ajuns în România tocmai din Congo, a venit aici pentru a-și lărgi orizonturile și pentru a-și diversifica experiența, lucrând cu copiii. Ola, venită din Polonia și călătorind pentru prima dată singură, este foarte entuzias­mată de oportunitatea de a învăța lucruri noi. Minh Anh, o vietna­meză care studiază în Ungaria, încearcă să-și depășească timiditatea și să ofere celorlalți din cunoștințele sale. Gonçalo, venit tocmai din însorita Portugalie, este fascinat de seriozitatea cu care se implică cei mici în competițiile sportive și adoră să se joace alături de ei. Irati, venită din aceeași regiune, din Spania, este încântată de felul în care micii noștri prieteni răspund propunerilor de activități.

Rus
Prima întâlnire cu copiii din comunitate a avut loc la Rus, în curtea școlii. Părintele Vasile Tarța ne-a primit cu brațele deschise, ca de obicei. Cei mici, veniți unii dintre ei cu părinții, s-au bucurat de jocurile propuse de colegii noștri internaționali și s-au implicat cu mult entuziasm în toate activitățile pregătite cu drag pentru ei. Cele două ore alocate distracției nonformale au trecut repede. Noi sperăm că au rămas cei mici cu amintiri frumoase în urma întâlnirii cu echipa extinsă a AIST.

Șindrești
Miercuri, am ajuns în Șindrești, un alt loc drag nouă. Am fost plăcut surprinși să fim așteptați de un grup atât de numeros de copii, veniți la chemarea părintelui Alin Erdei. De îndată ce am ajuns, copiii curioși ne-au întrebat ce vom face. După câteva jocuri de cunoaștere, am trecut la activitățile propriu-zise, în cadrul cărora au învățat să acționeze ca o echipă și să urmărească un scop comun. Nu a lipsit distracția, veselia participanților atrăgând atenția vecinilor și trecătorilor care s-au oprit să vadă ce se întâmplă. Într-un adevărat schimb multicultural, copiii au devenit profesorii voluntarilor, învățându-i pe aceștia cuvinte românești, iar ei, la rândul lor, echivalentele în poloneză și portugheză.

Dumbrăvița
În ziua în care trebuia să ajungem la Dumbrăvița, vremea părea foarte neprietenoasă. Spre deosebire de celelalte comunități, aici am sosit seara, în zi de sărbătoare. Până am ajuns noi, vremea și-a revenit și am avut ocazia de a petrece alte două ore frumoase și pline în natură. Mereu dornici să ajute, copiii s-au dus pe la casele prietenilor lor, să-i determine să vină la Centrul Cultural. Dând dovadă de spirit comunitar, copiii s-au ajutat unul pe altul în timpul activităților, asigurându-se că toată lumea știe ce are de făcut. Părintele Bogdan Ciocotișan ne-a făcut o primire frumoasă și a participat alături de copii și de doamna director al Școlii Profesionale Dumbrăvița, prof. Magdalena Tomșa, la câteva dintre activitățile propuse de noi. Seara s-a încheiat cu râsete și voie-bună și promisiuni de a reveni în cadrul acestei primitoare comunități.
 


Chechiș
La Chechiș, am fost primiți de către părintele Adrian Vasile Marc și ne-am desfășurat activitățile pe terenul de sport al localității. Aici am avut parte de cel mai numeros grup de copii mici de tot, ceea ce ne-a făcut să regândim activitățile, pentru a-i putea implica și pe ei cât mai mult. Ne-am bucurat să vedem cu cât entuziasm au participat toți copiii la activitățile propuse, iar țipetele de încântare ale micuților au constituit fondul sonor al celor două ore de distracție. Căldura ne-a permis să introducem și jocuri cu apă în program, care au fost mai mult decât bine primite de către copii. La finalul activităților, voluntarii au organizat o miniacțiune ad-hoc de ecologizare, toți copiii participând la strângerea resturilor de pe teren.

Cărbunari
La Cărbunari am fost așteptați în poarta bisericii de către un grup de copii, însoțiți de către părintele Valeriu Latiș. Până am scos materialele din mașină, s-au mai alăturat câțiva mici participanți, dornici de distracție și de interacțiune cu colegii noștri internaționali. La început puțin timizi, după primele câteva minute gheața
s-a spart și curtea bisericii a început să răsune de veselie. Cele două ore au trecut repede atât pentru copii, cât şi pentru voluntarii care
s-au încărcat de energia frumoasă a locului.
 

Unguraș
Ne-am bucurat să ajungem din nou în Unguraș, la umbra frumoșilor copaci din curtea bisericii. Părintele Sabin Petre Bogluț ne-a întâmpinat cu drag și a stat de vorbă cu fiecare voluntar în parte, ba chiar, în timpul activităților, a tradus instrucțiunile pentru cei mici. Am avut și participanți foarte mici, veniți cu mamele de care s-au desprins greu, dar până spre final au intrat în jocul celor puțin mai mari și s-au bucurat împreună. Ploaia ne-a ocolit în cea mai mare parte a timpului, lăsându-ne să ne vedem de treabă și să ne consumăm energia în mod constructiv.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.