• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Octombrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Achizițiile majore ale Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» au fost expuse în holul Palatului Administrativ

Joi, 25 aprilie 2019, pentru două ore, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, în cadrul expoziției–eveniment «One Day Show», directorul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Tiberiu Alexa a prezentat oficial cele mai noi achiziții ale instituției muzeale aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș.

 

Participând recent la Li­citația de primăvară #26/ 2019 organizată (online) de Galeria de Artă «QUADRO» din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a reușit achiziționarea unui număr de 11 lucrări de pictură și grafică. O selecție cuprinzând șase dintre aceste piese recent achiziționate, alături de o lucrare de la un colecționar privat din Oradea – autentice capodopere, remarcabile atât ca valori artistice cât și prin raritatea lor deosebită în piața oficială a comerțului cu lucrări de artă – a fost prezentată în pre­mieră la sediul Consiliului Județean Maramureș.
„Lucrarea lui Károly FERENC­ZY este o piesă de impor­tanță excepțională care vine să completeze o lacuna majoră existentă în colecțiile muzeului, întrucât, până în prezent, instituția muzeală de artă băimăreană nu a deținut nicio pictură din creația acestui artist de maxima impor­tanță pentru istoria «Centrului Artistic Baia Mare».
Livadă din Baia Mare este un peisaj de plein air, care a fost pictat în anul 1897 de către pictorul spaniol Cesar Maria HERRER y MARCHER în vremea celei de-a doua colonizări băimărene a Școlii particulare de pictură Si­mon Hollósy, instituție de învă­țământ artistic privat ce își avea sediul permanent la Mün­chen, în capitala Bavariei. Ea constituie o achiziție foarte valoroasă datorită rarității extreme în piața interna­țională a comerțului oficial cu artefactele de artă plastică, a lucrărilor create la Baia Mare de participanții la cele șase sezoane de vară petrecute aici (1896-1901) de către artiștii și studenții afiliați cercului școlii müncheneze conduse de Simon Hollósy. Două spectaculoase acuarele realizate de Petre Abrudan la Bârsana, în anul 1971, ilustrează creația de maturitate a acestui important pictor transilvănean care, după ce a activat în Baia Mare, între 1927-1948, a revenit pe meleagurile maramureșene aproape anual, după 1966, pictând în sezoanele de vară, succesiv, la Hideaga, Baia Mare, Bârsana etc.”, a explicat Tiberiu Alexa, directorul Mu­zeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea l-a feli­citat pe directorul Tiberiu Alexa pentru interesul extraordinar pe care îl manifestă pentru a repatria lucrările de artă ale județului Maramureș, ale municipiului Baia Mare. „Este datoria noastră, a Consiliului Județean, de a acorda alo­cări financiare anuale «Centrului Artistic Baia Mare» pentru a face posibil acest efort, respectiv achi­ziții patrimoniale, achiziția unor lucrări atât de importante care au fost realizate aici, în Baia Mare. Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a devenit unul dintre principalii jucători între muzeele din România în ceea ce privește achizițiile. Vom încerca și în anii următori să menținem acest trend de acordare a finanțărilor pentru a se putea realiza și pe mai departe aceste achiziții care țin, în fond, de mândria noastră de mara­mu­reșeni”, a precizat șeful admi­nis­trației județene, Gabriel Zetea.

 

„Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a devenit unul dintre principalii jucători între muzeele din România în ceea ce privește achizițiile. Vom încerca și în anii următori să menținem acest trend de acordare a finanțărilor pentru a se putea realiza și pe mai departe aceste achiziții care țin, în fond, de mândria noastră de mara­mu­reșeni”.
Gabriel Zetea, șeful admi­nis­trației județene

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.