• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Mai , 2023

500 de tineri în Țara Maramureșului. A treia excursie itinerantă

 Megaproiectul „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri” a ajuns la cea de-a treia excursie itinerantă, în Maramureșul Istoric * După Țara Codrului și Țara Chioarului, săptămâna trecută, circa 500 de elevi din Maramureșul Istoric, însoțiți de dascălii lor, au pornit pe un traseu al cunoașterii istoriei și al identității, din Bârsana, au trecut prin Bogdan Vodă, Moisei, Petrova și au ajuns la Sighetu Marmației. 

Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș, a demarat un megaproiect care se întinde pe toată durata lunii mai și prin care circa 2000 de elevi din județul nostru își vor cunoaște mai bine istoria și identitatea.

Proiectul cuprinde patru tururi-itinerante în cele patru țări istorico-etnografice ale județului. Vineri, 5 mai, a avut loc prima excursie itinerantă în Țara Codrului, la care au participat circa 500 de elevi și profesori, fiind reprezentate toate școlile din această zonă. În 12 mai, a avut loc cea de-a doua excursie itinerantă în Țara Chioarului, iar vinerea trecută, în 19 mai, a venit rândul tinerilor din Maramureșul Istoric să-și cunoască istoria și identitatea. 

Au participat și de această dată circa 500 de elevi, însoțiți de dascălii lor, de la Liceul Tehnologic Ocna Șugatag, Școala Gimnazială Nr. 1 Strâmtura, Școala Gimnazială Sarasău, Școala Profesională Rozavlea, Școala Profesională Ruscova, Școala Gimnazială Bogdan Vodă, Școala Gimnazială „Dr. Ilie Lazăr” Giulești, Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei, Școala Gimnazială „Dragoș Vodă” Moisei, Liceul Tehnologic „Alexandru Filipașcu” Petrova, Școala Gimnazială Săcel, Școala Gimnazială Ieud, Școala Gimnazială „Mircea Vulcănescu” Bârsana, Școala Gimnazială „Dr. Gheorghe Tite” Săpânța, Școala Gimnazială Vișeu de Jos, Liceul Borșa, Școala Gimnazială „Vasile Berci” Călinești, Școala Profesională Repedea, Școala Gimnazială Remeți, Școala Gimnazială Desești, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Săliștea de Sus și Școala Gimnazială Leordina.

Turul itinerant a început la Mănăstirea Bârsana, un loc legat deopotrivă și de eroii și de sfinții acestui ținut. Fost sediu al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, încărcat de istorie și spiritualitate, Mănăstirea Bârsana este un reper pentru județul nostru. Aici, tinerii au fost întâmpinați de Maica stareță Filofteia, de primarul comunei Bârsana Teodor Ștefanca și de preotul Marcel Oprișan, care le-au vorbit copiilor despre istoria și însemnătatea acestui loc sfânt.

Părintele Bogdan Ciocotișan, președinte ATOP-BM, a prezentat proiectul și echipa din spatele proiectului, fiind de altfel moderatorul întregii excursii. Apoi, maicile le-au prezentat elevilor istoria mănăstirii și i-au invitat într-un scurt tur ghidat.

De aici, grupul a plecat pe urmele voievozilor, ajungând la Bogdan Vodă, unde a fost întâmpinat de primarul comunei Ana Bizău, de preotul satului și de dascălii din comună. Inspectorul școlar Marius Voinaghi, care a însoțit elevii pe tot parcursul zilei, le-a vorbit aici tinerilor despre voievozii întemeietori de țară.

A urmat o nouă lecție de istorie la Moisei, unde elevii și profesorii au fost întâmpinați de primarul comunei, Grigore Tomoioagă, alături de preoți și directorii celor două școli din Moisei, care le-au urat bun venit. La Monumentul eroilor moiseieni-Grupul statuar Vida Gheza, elevii au ascultat emoționați povestea Masacrului de la Moisei și mărturia unui supraviețuitor, citită de Vasile Hojda, directorul școlii. Apoi, lectorul universitar dr. Ilie Gherheș a ținut o frumoasă lecție de istorie. La plecare, gazdele din Moisei, în frunte cu primarul Grigore Tomoioagă, le-au oferit copiilor gogoși și apă.   

De aici, grupul a plecat spre Petrova, unde frumoasa biserică din sat a fost umplută ca într-o zi de Paști. Primarul Comunei, Ioan Petrovai, alături de preoți și cadre didactice i-au întâmpinat cu mult drag pe tineri. Apoi, lectorul univ. dr. Ilie Gherheș le-a vorbit despre istoria comunei și personalitățile locului (personalitățile Gheorghe Bilașcu, Alexandru Filipașcu și Vasile Chindriș).

La plecare, tinerii au primit din partea primarului Ioan Petrovai un pachet cu o gustare delicioasă și o sticlă de apă.

Ultimul punct pe traseul itinerariului a fost „capitala Maramureșului Istoric”, Sighetu Marmației. Aici, grupul a vizitat Centrul Cultural Pastoral „Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorului”, unde pr. Dan Sidău le-a prezentat istoria acestei clădiri emblematice și a vorbit și despre Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul. De asemenea, elevii au fost întâmpinații de Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației. Un discurs emoționant a ținut Eugenia Godja, fost cadru didactic, fost director de școală și fost primar al municipiului Sighetu Marmației.

Apoi, a fost vizitat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Aici, inspectorul Marius Voinaghi le-a vorbit elevilor despre generația Unirii exterminată la Sighet, iar Luminița Țînțaș, educator muzeal le-a prezentat elevilor acest loc al demnității noastre.

Vineri, 26 mai, va avea loc ultimul tur itinerant, în Țara Lăpușului, iar în 31 mai, începând cu ora 11.00, toți cei 2000 de tineri participanți la proiect, împreună cu profesorii, primarii și preoții lor se vor întâlni la Catedrala Episcopală din Baia Mare, îmbrăcați în port popular și purtând steaguri cu numele localităților pe care le-au vizitat pe acest traseu al cunoașterii istoriei. Vom reveni cu detalii. 

 

   

  

Comentariile celorlalți

Alin pe 31.05.2023 la 23:18
mai mare dragul !

așa se educă tinerii, nu ce vedem azi in marile orașe, droguri și adicție pe telefoane.

bravo Maramureșului, am, văzut știrea la Trinitas, din Cluj. Păcat că aici nu avem mobilizare similară

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.