• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 6 Iunie , 2023

500 de tineri în Țara Lăpușului

 Megaproiectul „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri” a ajuns la cea de-a patra excursie itinerantă, în Țara Lăpușului * După Țara Codrului, Țara Chioarului și Maramureșul Istoric, săptămâna trecută, circa 500 de elevi din Țara Lăpușului, însoțiți de dascălii lor, au pornit pe un traseu al cunoașterii istoriei și identității, care a pornit din Copalnic Mănăștur, a trecut prin Târgu Lăpuș, Mănăstirea Rohia, Groșii Țibleșului, Suciu de Sus și s-a încheiat la Mănăstirea Breaza.

Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș, a demarat un megaproiect care se întinde pe toată durata lunii mai și prin care circa 2000 de elevi din județul nostru își vor cunoaște mai bine istoria și identitatea.

Proiectul cuprinde patru tururi-itinerante în cele patru țări istorico-etnografice ale județului. Vineri, 5 mai, a avut loc prima excursie itinerantă în Țara Codrului, la care au participat circa 500 de elevi și profesori, fiind reprezentate toate școlile din această zonă. În 12 mai, a avut loc cea de-a doua excursie itinerantă în Țara Chioarului. În 19 mai, a venit rândul tinerilor din Maramureșul Istoric să-și cunoască istoria și identitatea, iar vinerea trecută, în 26 mai, a avut loc ultimul tur itinerant în Țara Lăpușului.

Au participat circa 500 de elevi, însoțiți de dascălii lor, de la Școala Gimnazială „Florea Mureșanu” Suciu de Sus, Școala Gimnazială „Nicolae Steinhardt” Rohia, Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, Școala Gimnazială Lăpuș, Școala Gimnazială „Ben Corlaciu” Groșii Țibleșului,  Școala Gimnazială Cupșeni,  Școala Gimnazială Coroieni, Școala Gimnazială „Augustin Buzura” Copalnic-Mănăștur, Școala Gimnazială Cernești, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Băiuț, Școala Gimnazială Vima Mică.

Acest drum al cunoașterii a pornit din Copalnic Mănăștur, comună care are un număr record de eroi în cele două războaie mondiale: 400. Aici, părintele Bogdan Ciocotișan, președinte ATOP BM și moderatorul evenimentului, a prezentat proiectul și echipa, apoi au luat cuvântul primarul Ștefan Mihalca, viceprimarul și preoții comunei. De asemenea, prof. Cristina Gherheș a vorbit despre cele două conflagrații mondiale. Toți copiii au primit gratuit cărți din partea Primăriei Copalnic Mănăștur.

Al doilea punct pe traseul cunoașterii a fost Târgu Lăpuș. Aici, în curtea Liceului „Petru Rareș”, participanții au fost întâmpinați de directorul liceului, părintele protopop Florin Stan, preoți ai orașului și părintele inspector Baboșan Andrei. Apoi, lectorul univ. dr. Ilie Gherheș le-a vorbit elevilor despre Marea Unire și episodul sângeros care a avut loc în 5 decembrie 1918, la Târgu Lăpuș.

De aici, grupul a plecat spre Mănăstirea Sfânta Ana Rohia, unde starețul arhim. Macarie Motogna le-a vorbit copiilor despre istoria mănăstirii și personalitățile de aici: Nicolae Steinhardt, ÎPS Arhiepiscop Iustinian, PS Iustin.  Toți copiii au primit o iconiță a Maicii Domnului.

Următorul punct al excursiei itinerante a fost Groșii Țibleșului. Într-un peisaj de vis, din care se vede întreaga zonă, sus, lângă crucea care străjuiește comuna, copiii au fost întâmpinați cu mult drag de primarul Nicolae Burzo și directorul școlii. Aici, participanții au aflat povestea grupului de rezistență anticomunistă Pop-Oniga. Iar la plecare au primit din partea primarului o gustare dulce.

Penultimul punct al excursiei a avut loc la Suciu de Sus. În curtea școlii gimnaziale din localitate, participanții au fost primiți de viceprimarul comunei, directorul școlii și cunoscutul om de radio Adrian Marchiș, președinte al Asociației „Cultura” Suciu de Sus, care le-a vorbit copiilor despre istoria localității și le-a oferit daruri din partea Asociației. 

 

Excursia s-a încheiat la Mănăstirea Breaza, unde a avut loc o întâlnire emoționantă cu părinte Gavriil Burzo, fost deținut politic. A fost încă o zi plină de credință, istorie și tradiție, în Țara voievozilor, eroilor și sfinților. 

 

     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.