• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 14 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 22 Iulie , 2021

5 organizaţii preocupate de mediu şi educaţie din Baia Mare vor fi finanțate cu 246.000 lei prin intermediul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități

Printre inițiativele din Baia Mare finanțate prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități de către Fundația Comunitară Oradea și Lidl România, se numără un proiect pilot care implică activități specifice de compostare și educație ecologică, o campanie de conștientizare privind decongestionarea traficului matinal în zonele centrale de lângă școli, ateliere de grădinărit și de creație pentru copiii și tinerii cu tulburări de dezvoltare, cât și acțiuni de creștere a nivelului de educație în domeniul artei și a voluntariatului în rândul populației băimărene.

Astfel, Fundația Comunitară Oradea și Lidl România anunță câștigătorii de micro-granturi nerambursabile oferite prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” care anul acesta se află la cea de-a doua ediție. Inițiativa, activă pentru ediția în curs în 5 orașe din țară, este coordonată de Federația Fundațiilor Comunitare din România și finanțată de Lidl România cu peste 1.230.000 de lei. La Baia Mare, programul dispune în total de 246.000 lei și va fi implementat prin Fundația Comunitară Oradea pe 2 direcții: oferirea de sprijin financiar și mentorat pentru inițiative comunitare locale și amenajarea unui loc de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități.

Inițiativele comunitare care vor fi finanţate și care au fost alese prin concurs, au beneficiat atât de sesiuni  online de informare deschise tuturor celor interesați să aplice, cât și de întâlniri individuale pentru rafinarea cererii de finanțare, oferite de echipa Fundației Comunitare Oradea. Concursul de proiecte a fost lansat pe data de 19 mai 2021, la care au concurat 11 aplicanți cu idei dintre cele mai diverse care au vizat îmbunătățirea educației și/sau a mediului. Dintre acestea, 4 proiecte urmează să fie susţinute, cu granturi în valoare totală de 73.800 lei după cum urmează:

Asociaţia Autism Baia Mare, prin proiectul Laboratorul de creație și grădinărit va dezvolta un program de terapie alternativă printr-o serie de activități de grădinărit și ateliere de creație pentru 40 de copii și tineri cu tulburări de dezvoltare. Proiectul „Artă-mă” propus de Asociaţia Yellow Shirts, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, doreşte să conecteze oamenii din oraș cu patrimoniul local din perspectivă artistică prin organizarea unor evenimente și ateliere care îmbină noile tehnologii cu moștenirea culturală artistică. Prin proiectul „School-bike”, American International School of Transylvania va organiza o serie de acțiuni educaționale și demonstrative care să încurajeze utilizarea mijloacele de transport alternative, cu scopul de a trage un semnal de alarmă legat de necesitatea decongestionării traficului matinal din perimetrul școlilor, dar și de reducere a poluării și de adoptare a unui stil de viață sănătos. Asociația Banca pentru alimente Maramureș, prin proiectul Băimărenii compostează, va crea zone de compostare în patru locații din oraș și va desfășura un program educațional privind importanța colectării și reciclării deșeului alimentar compostabil. Acestea, dar şi multe alte activităţi incluse în proiecte, se vor desfășura în perioada 19 iulie 2021 – 31 decembrie 2021, pe raza municipiului Baia Mare, toate având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieții locuitorilor oraşului.

Proiectele au fost selectate de un juriu format din specialişti în domenii relevante pentru direcţiile de finanţare ale programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. A fost un proces valoros de dezbateri în care au fost evaluate aspecte precum îndeplinirea criteriilor din Ghidul Aplicantului, dar și impactul comunitar, coerența și claritatea activităților propuse, realismul și relevanța proiectelor, etc.

A fost o oportunitate și o onoare pentru mine să fac parte din juriu, mai ales prin faptul că proiectele înscrise, pentru a primi finanțare, vor aduce mult beneficiu comunității din care și eu fac parte. Îi felicit pe toți cei care au avut curajul, având idei inovative, să scrie proiecte valoroase pentru Baia Mare, a spus Tatiana Cauni, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” și membru în comitetul de jurizare.

Tot ca parte din programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” și în urma dialogului cu administrația locală, 172.200 lei vor fi alocați Asociației Rotaract Club Baia Mare care va implementa proiectul „Joaca este pentru toți”, ce are în vedere amenajarea primului spațiu public de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități din Baia Mare.

O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități le veți găsi pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ sau pe pagina de Facebook Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Baia Mare.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.  În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Federația Fundațiile Comunitare din România are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din țară și contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile, capabile să evolueze împreună, prin implicarea diferiților actori locali. Federația susține 19 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioanede lei în investiții comunitare.

Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.

Teodora Albiter – Manager Proiecte 

managerproiecte@fundatiacomunitaraoradea.ro 

0743.899.901

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.