• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Iulie , 2022

25 de ani de parteneriat strategic SUA-România

 

Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș - de la drapelul național arborat pe cel mai înalt vârf muntos din SUA la susținerea declarației privind parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii

Astăzi, 28 iunie, senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș a votat Declaraţia Parlamentului României, adoptată cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii,document care  confirmă angajamentul pentru  sprijinirea măsurilor de asigurare a securităţii pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic dar și extinderea colaborării în domenii strategice precum apărarea, energia, comunicaţii și accesul la noi tehnologii.

,,A fost o onoare să particip la acest eveniment festiv, atât ca politician cât și din perspectiva faptului că de Statele Unite ale Americii mă leagă câteva amintiri personale speciale. În urmă cu 7 ani, cu puțin timp înainte de aniversarea Zilei Naționale a SUA, ca alpinist am reușit să arborez drapelele României și SUA pe Denali, cel mai înalt vârf muntos din America de Nord. Această performanță sportivă a fost menționată în cadrul paradei de 4 iulie organizată la Anchorage, Centrul Rangerilor din Talkeetna și la Baza Militară JBER din Alaska, locuri publice unde cele două steaguri au fost prezentate și onorate de cei prezenți. Sunt momente speciale petrecute în SUA, de care îmi aduc aminte cu mândrie, inclusiv astăzi când am votat declarația care celebrează  parteneriatul strategic dintre România și SUA.

La aniversarea a 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic, îmi exprim în nume personal dar și în calitate de membru al Parlamentului României, recunoștința pentru beneficiile rezultate din implementarea cu succes a prevederilor din cadrul Parteneriatului Strategic. Susțin consolidarea acestui  Parteneriat Strategic în viitor, salutând totodată implicarea constantă și consistentă a Statelor Unite în sprijinirea dezvoltării României și susținerea democrației din țara noastră” a declarat senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș, după votul din plenul Parlamentului.

Prin Declarația adoptată astăzi, Parlamentul României se angajează să sprijine, în activitatea legislativă şi prin mijloacele diplomaţiei parlamentare, măsurile de asigurare a securităţii pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic, fapt posibil inclusiv prin creşterea prezenţei militare a SUA în România.  Totodată, există convingerea fermă că prin dezvoltarea viitoare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări membre NATO, va rezulta și o nouă dimensiune pozitivă și dinamică a relațiilor dintre Uniunea Europenă și Statele Unite, fapt esenţial pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Parlamentul României apreciază  intensificarea dialogului privind recunoașterea îndeplinirii condiţiilor stabilite pentru includerea României în Programul Visa Waiver şi își exprimă interesul în consolidarea dialogului interparlamentar pe această temă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.