• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Mai , 2020

Ziua Internațională a muzeelor, cea mai importantă zi

În data de 18 mai este sărbătorită Ziua Internațională a muzeelor, iar tema din acest an este „Muzee pentru Egalitate: Diversitate şi Incluziune”.

 

 

Muzeograf Oana Teremtuș

În contextul pandemiei de COVID-19, care a influențat drastic calitatea vieții socio-economice și a determinat luarea de măsuri precum izolarea la domiciliu, închiderea tuturor instituțiilor culturale și distanțarea socială, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a decis să adapteze formatul prin focusarea asupra activităților digitale, pentru a promova valorile Zilei Interna­ționale a muzeelor. ICOM a ela­borat o listă de activităţi posibile pe care muzeele le pot dezvolta pentru a ajunge la publicul lor de la distanţă, dar şi de concentrare pe partea „incluzivă” a acestor practici. În acest sens, iniţiativa audio „Ask a curator” sau „Le passeggia­te del Direttore” (Plimbările directorului) promovate recent de Muzeul Egiptului de la Torino, sunt instrumente utile pentru a da o notă personală activităţilor. De cealaltă parte, Muzeul Oamenilor Obişnuiţi (Museum of Ordinary People - MOOP) invită publicul să împărtăşească propriile lor ex­perienţe de viaţă în criza coro­navirusului.

Muzeul nostru, cu sprijinul mana­gerului Mare Monica și al spe­cialiștilor din domeniu, s-a adaptat noilor cerințe și a rămas alături de publicul mult iubit prin desfă­șurarea unor activități inedite, în sfera on-line-ului. În perioada izolării, specialiștii și-au desfă­șu­rat activitatea respectând distan­țarea socială impusă, ei reușind să mențină vie atenția publicului prin realizarea atelierelor virtuale, a tururilor virtuale, postări cu tematică științifică, povești adunate din lumea satului.

Pe partea de conservare și restaurare nu ne-am lăsat mai prejos, iar în această perioadă am realizat foarte multe lucrări, precum drumul de acces spre Complexul de mori, curățarea terenului (muzeul având în administrare 6 ha), restaurarea acoperișului cu draniță de la Găbănașul din Chechiș, s-au lipit și văruit casele din Muzeul Satului, s-au realizat numeroase lucrări la depozitele de port și icoane, unde s-a zugrăvit, și s-a pus parchet și mobilier nou.
A fost o perioadă în care activitatea noastră s-a concentrat pe munca de interior, în mare parte, și în care am încercat să facem față provocării actuale și să venim cu o suită de activități menite să reflecte misiunea muzeului nostru: Muzeului Judeţean de Etnografie și Artă Populară Maramureș are misiunea de a colecţiona, conserva, cerceta, restaura şi prezenta publicului realităţi ale istoriei, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunită­ţilor umane, în special din arealul județului Maramureș și zona de NV a României, folosind ca mo­dalitate de expresie patrimoniul muzeal pe care îl deţine şi îl expune (permanent sau temporar) „în scopul cunoaşterii, educării şi recreerii”.
Astfel, noi am marcat această zi deosebită prin redeschiderea porților Muzeului Satului, oferind vizitatorilor acces gratuit, bineîn­țeles, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități.
Și tot pentru această zi deosebit de importantă pentru cei care lucrează în acest domeniu, angajații insti­tuţiei noastre au pregătit, fiecare, într-o notă personală, un mesaj dedicat acestei zile:

„Astăzi, în zi de sărbătoare a tuturor muzeelor din lume, ne în­cearcă sentimente contra­dictorii... de bucurie, că a fost posibil ca după două luni de izolare să redeschidem porțile pentru public, dar și de tristețe, deoarece nu a fost posibilă organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor - mult așteptat de public și a activităților diverse pe care le desfășuram în această perioadă. Sperăm că vor veni vremuri mai bune și vom putea relua toate activitățile pregătite pentru cei care ne îndrăgesc și ne apre­ciază munca. Până atunci, însă, așteptăm vizitatorii la o plimbare pe ulițele din #satuldepedeal, iar pentru activități, ținem aproape în mediul on-line, așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă.
Dar, pentru că este o zi aniversară, transmitem tuturor muzeelor un călduros «La mulți ani!», împreu­nă cu gândurile noastre de apre­ciere și mulțumire celor care, cu profesionalism și dăruire, «le poartă de grijă»”.
(Monica Mare, manager MJEAP)
„Cea mai frumoasă definiție a muzeului este aceea că, în acest așezământ cultural se face «respirație artificială» ființei nației (Nicolae Iorga). Noi, la muzeu, nu trebuie să facem ca obiectele, artefactele să se simtă exilate, confiscate, adică să nu tăiem rădăcinile cu locul lor de proveniență. Cu fiecare vizitator, aducem o reverență trecutului, adică ne închinăm lui. Aici, pe strămoșii noștri îi ridicăm în icoană, dar îi și coborâm, pentru că la muzeu ne relegitimăm identitar, dar trebuie să evidențiem și aportul altor entități, deoarece, în general, istoria este una a conviețuirilor”.
(Dr. Ilie Gherheș, șef de secție)
„Descoperind viața de muzeograf, cu toate provocările ei, am ajuns să văd muzeul ca pe a doua mea casă. Aici simți cu adevărat cât de important este să aparții unui loc, să îți descoperi adevărata identitate, să te poți bucura de tot ceea ce, cu atâta trudă și migală, au realizat înaintașii noștri, având șansa de a valorifica câte puțin din modul de viață al acestora. În această «lume», totul capătă un alt sens pe care reușești să îl descoperi pe măsură ce pătrunzi în tainele poveștilor fiecărui obiect în parte”.
(Gabriela Filip, muzeograf)

„Dragi, colegi! Într-o lume ce nu mai are răgazul celor timpuri, urez sănătate, curaj și LA MULȚI ANI celor ce se îngrijesc de nemurirea celor timpuri!”.
(Anamaria Nagy, conservator)


#ZiuaInternaţionalăaMuzeelor
#Deschidemporțilepentruvoi

 

 

„Potenţialul muzeelor de a crea experienţe semnificative pentru oameni din întreaga lume şi aparţinând tuturor păturilor sociale este esenţial pentru valoarea socială a acestora. Provocările incluziunii şi diversităţii şi dificultatea de a naviga printre probleme sociale complexe în medii din ce în ce mai polarizate, deşi nu aparţin muzeelor şi instituţiilor culturale, sunt importante, datorită respectului deosebit acordat muzeelor într-o societate”
- Președintele ICOM, Suay Aksoy

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.