• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iunie , 2023

Vouchere de vacanță pentru privați. Primul pas

 Zilele trecute, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care, din 2024 și până în 2026, vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și angajații din privat. Dar votul final va fi dat de Camera Deputaților.

Și angajații din privat ar putea primi 1.450 de lei anual pentru a merge în vacanță. Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii, de către președintele României. În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Proiectul a fost motivat de inițiatori, potrivit expunerii de motive:

„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26%, 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus.  De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% - 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. Pentru sectorul bugetar, a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii”, se arată în expunerea propunerii legislative.

În continuare, se arată în proiect că acest mecanism poate fi extins și pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.

Potrivit propunerii legislative: „începând cu 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

Întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în același timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Am vorbit despre acest subiect cu senatorul liberal maramureșean, Cristian Niculescu Țâgârlaș.

„Da! A trecut tacit de Senat. Eu sunt unul dintre inițiatorii proiectului. Considerăm că este nevoie de această acordare de vouchere pentru cei din mediul privat. A fost o inițiativă liberală. Nu știu când se va dezbate la Camera Deputaților. Acolo sunt foarte multe proiecte blocate. Acest proiect, fiind inițiativă liberală, nu prea e pe placul unora și poate fi blocat pentru dezbatere”, a spus senatorul liberal maramureșean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.