Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Vizita ministrului Sănătății în Maramureș
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a venit în nordul țării pentru a vedea cu ochii lui starea sistemului medical din Maramureș. A fost un adevărat tur de forță, de la Baia Mare până la Borșa, în care au fost vizitate șase spitale.
Una dintre cele mai relevante opriri a fost la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, cea mai mare unitate spitalicească din nord-vestul României, care preia pacienți nu doar din județul nostru, ci și din Satu Mare, Sălaj sau Bistrița-Năsăud. Ministrul Sănătății a plecat de aici cu o impresie pozitivă. A văzut cât de mult s-a investit și se investește în continuare în aparatură modernă, în condiții de cazare pentru pacienți și, cel mai important, în oameni: medici, asistente, personal auxiliar, profesioniști dedicați, empatici, care dau sens cuvântului „îngrijire”. De asemenea, a fost impresionat de Spitalul de Boli Infecțioase.
Spitalul de Spitalul de Boli infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a fost prima unitate medicală din județ vizitată, unde implicarea profundă a întregului personal a fost recunoscută și apreciată. O întâlnire caldă cu aplecare către pacient. Dialogul deschis a evidențiat nu doar provocările, ci și soluțiile găsite prin muncă dedicată și colaborare. Vizita a însemnat o reconfirmare a faptului că sănătatea pornește de la oameni implicați și pasionați, care săvârșesc cu demnitate nobila misiune de îngrijire a celor aflați în suferință. La Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, noul ambulatoriu integrat a fost considerat de ministru drept cel mai performant dintre cele 69 realizate la nivel național și a fost remarcat ca model de bune practici.
Aici, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a spus că acest spital este un exemplu de bune practici.
„Îi mulțumesc ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, pentru vizita maraton pe care a făcut-o azi în Maramureș. Într-o singură zi a ajuns în șase spitale – trei în Baia Mare, apoi în Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Borșa. A fost o zi grea dar plină de dialog, empatie și dorință reală de a înțelege sistemul nostru de sănătate exact așa cum este: cu provocări, dar și cu multe realizări.
Prima oprire a fost la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Aici, echipa condusă de manager Ludovica Rusu face o treabă minunată. Am simțit că ministrul a văzut și a apreciat acest lucru cu adevărat. Și da, cel mai mult m-a emoționat reacția lui sinceră când a vizitat noul ambulatoriu: a spus că este cel mai bine realizat, cel mai profesionist și cel mai performant dintre toate cele aproape 60 de ambulatorii finanțate de minister în toată țara. A fost un moment de bucurie și de recunoaștere pentru întreaga echipă care a muncit la acest proiect. Un moment care ne dă speranță și încredere că nu muncim degeaba. Ministrul ne-a promis sprijin mai departe, iar eu cred că oamenii care vin cu deschidere și bună-credință trebuie sprijiniți la rândul nostru. Pentru că, până la urmă, Încrederea ne face bine!”, a spus Gabriel Zetea.
Față de cele văzute în acest moment trebuie să amintim că modernizarea și eficientizarea Spitalului de Boli Infecțioase a fost începută și desăvârșită de fostul manager, doctor Viorica Cherecheș. Fără zbaterile acesteia, fără modelul de muncă și comportament cu pacienții nu s-ar fi ajuns în situația fericită de astăzi. În continuare. Echipa managerială de acum continuă cu succes munca doamnei Cherecheș.
A urmat Spitalul Județean, unde ministrul Sănătății a luat la pas spitalul și vizita a durat câteva ore bune. La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ministrul a fost impresionat de investițiile în aparatură, condiții hoteliere și de calitatea personalului medical. A vizitat secțiile ATI-Neonatologie, UPU-SMURD, Brahiterapie, spitalizare de zi și a asistat la predarea amplasamentului pentru aparatul SPECT-CT. Vizita a venit în contextul unei alocări recente de 20 de milioane lei pentru achiziția unui RMN nou și a unui PET-CT.
„Pot să spun că, în a patra săptămână de mandat și în al patrulea weekend pe care îl petrec în spitalele publice din România sunt impresionat de modul în care arată Spitalul de Boli Infecțioase, sunt impresionat de modul în care arată Spitalul Județean și, împreună cu domnul președinte, am hotărât să stăm la masă pentru a schimba înfățișarea, dacă doriți, și a spitalului de Pneumoftiziologie, care, dintre cele trei, a rămas puțin în urmă. Unul dintre sloganurile pe care le-am tot folosit a fost că noi nu lăsăm pe nimeni în urmă, așa că îmi asum public că Spitalul de Pneumoftiziologie nu va fi lăsat în urmă.
Investițiile din acest spital și din județ sunt importante, pentru că ele vin la pachet cu reformele pe care eu le-am tot prezentat și pe care le vom prezenta în perioada următoare. Și anume de a crește accesul oamenilor la servicii medicale de diagnostic și de tratament, în special în ambulatoriu de specialitate.
Voi fi unul dintre marii susținători ai ambulatoriului de specialitate, pentru că, odată cu creșterea timpului de lucru în ambulatoriu până la opt seara, așa cum am anunțat deja, odată cu creșterea numărului de servicii și de echipamente din această zonă și o dată cu creșterea punctului tarifar, de la 5 lei la 6,5 lei în luna august și la 8,5 lei din luna ianuarie - o altă importantă măsură de reformă pe care o avem în vedere - cred că un mare număr de pacienți din spitalizarea continuă se vor reorienta spre ambulatoriu de specialitate”, a spus ministrul Rogobete.
„A fost un adevărat maraton medical în Maramureș. Am vrut ca ministrul Sănătății să vadă la fața locului provocările, dar și realizările din spitalele noastre. Vizita sa ne oferă încredere și ne confirmă că eforturile autorităților locale sunt susținute la nivel central. Îi mulțumesc sincer pentru deschidere, empatie și sprijinul pe care l-a promis pentru proiectele aflate în derulare sau în pregătire”, a mai spus președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea.
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației, ministrul a purtat discuții aplicate privind nevoile urgente ale unității, infrastructura deficitară și resursele umane insuficiente, exprimând angajamentul de a sprijini unitatea în procesul de modernizare.
În Vișeu de Sus, ministrul a felicitat echipa medicală pentru profesionalism și starea bună a spitalului, exprimând sprijin pentru investițiile viitoare.
În Borșa, ministrul Sănătății a subliniat angajamentul de a sprijini dezvoltarea și modernizarea sistemului sanitar în zonele montane, considerând actul medical de calitate un drept egal pentru fiecare român.