• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Mai , 2023

Vernisajul expoziției realizate de artistul fotograf Tudorel ILIE

În Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, a avut loc vernisajul expoziției personale de artă fotografică „România în straie tradiționale”, autor: Tudorel ILIE. Evenimentul a fost dedicat Zilei Naționale a Portului Popular din România, iar programul a mai cuprins o șezătoare, cu invitați din zone etnofolclorice din Maramureș.

Proiectul cultural al expoziției a fost lansat înainte de pandemie, cu ocazia Zilei Naționale a Portului Tradițional din România, ediția 2019, urmând să parcurgă toate regiunile istorice ale României Mari, ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei românești din Europa şi din lume, fiind expus în muzee şi alte centre culturale. Obiectivul expoziției este să arate publicului larg frumusețea inegalabilă a costumelor populare românești şi valoarea, remarcată pe plan mondial, a cămășilor tradiționale românești, bine-cunoscute în această perioadă sub denumirea de „Ia românească”, deja consacrată pe plan internațional.

Prin organizarea unei șezători în cadrul expoziției, s-a creat cadrul cunoașterii, conservării şi promovării tehnicilor de confecționare a elementelor costumului popular, care sunt componente ale patrimoniului cultural tradițional tangibil şi intangibil al României. Au venit îmbrăcate în port popular femeile din Soconzel (Țara Codrului), Rogoz (Țara Lăpușului), Bogdan Vodă (Țara Maramureșului), Cernești (Țara Chioarului) și Baia Mare. Acestea au dezvăluit câteva dintre poveștile, cântecele, ghicitorile care colorau șezătorile de altădată.

Conf. univ. dr. Delia Suiogan, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, a vorbit despre elementele de identitate ale costumului popular care spun despre noi cum vedem lumea, subliniind, totodată, faptul că e mai bine să observăm asemănările decât deosebirile în ceea ce privește portul din fiecare zonă etnofolclorică.  

Artistul fotograf Tudorel Ilie, moderatorul evenimentului, a declarat: „Cu ocazia Zilei Europei și a Zilei Portului popular, ne-am gândit să împletim cele două evenimente. Și ce puteam oferi mai frumos decât tradițiile noastre atât de vii, din toate zonele Maramureșului, spre deosebire de alte zone din Europa, unde acestea s-au pierdut. Șezătoarea era o adevărată instituție în lumea satului și de aceea am dorit să desfășurăm evenimentul în acest format, pentru a retrăi atmosfera de altădată”.

Teodor Ardelean, directorul instituției gazdă, s-a adresat publicului din sală cu formula: „Fiți binecuvântați voi toți care trăiți în România magică. Evenimentul de azi v-a întărit în credința că ceea ce faceți nu este în zadar și că tradiția va merge mai departe”. Apoi a făcut prezentările oaspeților din Germania: dr. Volker Wollmann, specialist în arheologie industrială și preindustrială și dr. Traian Popescu, care împreună au redactat volumul „Localități miniere din Transilvania, Banat şi Maramureș, într-un atlas din secolul al XVIII-lea”, pentru care au primit, în 2013, Premiul „Ludovic Mrazec” al Academiei Române.

Au mai luat cuvântul: Crina Chilat, subprefect al județului Maramureș, Denisa Țicală, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Din grupul de femei venite din Rogoz a fost o doamnă care are vârsta de 75 de ani. Victoria Chira este de mare ispravă, toarce, coase, face mâncare, tot ce trebuie.

Artistul fotograf băimărean, Ilie Tudorel, a mulțumit participanților veniți în număr mare.

Mulțumesc artizanilor - care au participat la Șezătoarea desfășurată în cele mai bune condiții - din Țara Codrului - Grupul tradițional din satul Soconzel, condus de doamna Malvina Madar Iederan, din Țara Lăpușului - Grupul tradițional din satul Rogoz, condus de Călina Mârzac și Reghina Cosma, din Țara Chioarului, satul Cernești - Hermina Danci, din Țara Maramureșului satul Bogdan Vodă - Ileana Bizău, din Baia Mare - Ana Paparuza și alții. Cu toții am sărbătorit împreună Ziua Națională a Portului Tradițional din România - 2023, o zi minunată pentru toți iubitorii tradițiilor noastre românești”, a spus Tudorel.

Participantele la șezătoare au adus plăcinte, gogoși, delicatese din Țările Maramureșului.

Expoziția personală de artă fotografică „ROMÂNIA în straie tradiționale” este compusă din peste 50 de lucrări de artă fotografică, cele mai valoroase elemente ale portului tradițional şi tehnicilor de confecționare vestimentară din majoritatea zonelor etnofolclorice ale României.

Expoziția va fi deschisă în perioada 9 – 20 mai 2023, zilnic, între orele 8.00-19.00, sâmbătă 9.00-14.00, duminică închis. Organizatori: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Consiliul Județean Maramureș, Asociaţia EuroFotoArt Oradea, Uniunea Creatorilor Profesioniști, Asociația Clubul Foto „Millenium”.

     

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.