Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 12 Octombrie , 2009
Uzina de Apa, bijuteria din padure
* Dupa 1000 de zile si noua milioane de euro investiti in reabilitarea Uzinei de Apa din Baia Mare, baimarenii vor avea apa potabila la standarde impuse de Uniunea Europeana. Autoritatile baimarene, reprezentanti ai firmei contractante si autoritati de la Bucuresti au taiat panglica Uzinei de Apa, varianta imbunatatita.
Societatea Comerciala Vital Baia Mare este beneficiara directa a investitiei de 9 milioane de euro, investitie venita prin Programul ISPA. In acest an, in Romania au demarat multe proiecte derulate prin ISPA, dar doar trei au si „prins aripi”, iar dintre acestea investitia din Baia Mare este singura finalizata si cea mai importanta. Contractantul lucrarii, inceputa in 2006, este SC OTV France SNC, membra a grupului Veolia-Water. Dupa realizarea proiectului si obtinerea avizelor necesare, un proces birocratic greoi, a urmat lucrarea de reabilitare. Cine stie cum arata Uzina de Apa, va avea o placuta surpriza vazand o Uzina de tratare a apei cum doar in documentarele occidentale se poate vedea.
Uzina de Apa a fost data in folosinta in 1967. Sursa bruta de apa pentru alimentarea Baii Mari a fost gandita de sistemul hidrotehnic Runcu-Firiza. Din pacate, lucrarea de la Runcu este si acum in stadiu de „vis frumos”. A ramas acumularea de apa de la Firiza. In ultimii ani au fost semnalate probleme cu calitatea apei. Din cauza secetei sau a unor ploi adevarate, apa servita la robinetul baimarenilor era de culoare maronie, cu depuneri si un gust salciu. La acea vreme, Uzina de Apa avea rolul de a directiona lichidul pretios spre locuintele baimarenilor. Proiectul de reabilitare al Uzinei de tratare a apei a reconsiderat intreaga filiera initiala de tratare, introducand procedee moderne pentru obtinerea unei ape in conformitate cu directivele europene. „Principalele lucrari reabilitate sunt: introducerea in procesul tehnologic a unei trepte noi de decantare, realizarea facilitatilor pentru tratarea namolului, introducerea sistemului de control, automatizare si achizitie a datelor”, a declarat directorul SC Vital, Gheza Gasparik. Directorul operatorului regional pe servicii de apa si canalizare a mai precizat ca Uzina de Apa din Baia Mare va trata 950 de litri pe secunda sau 82.000 metri cub pe zi.
Directorul Uzinei, Mircea Mecea, a prezentat invitatilor lucrarile realizate. Spre sfarsitul lunii octombrie, va fi organizata si o zi a portilor deschise. Baimarenii vor putea sa vina sa vada, acolo unde se poate vizita, de unde primesc apa pe care o au la robinet.
Directorul SC Vital a mai precizat ca au fost inlocuite 20 de km de conducte si ca mai urmeaza circa 100 de kilometri de conducte inlocuite sau retele extinse spre zonele limitrofe ale Baii Mari. Ferneziu, Firiza, Valea Borcutului sunt cartierele unde va fi introdusa canalizarea si reteaua de apa potabila. Lucrarile de inlocuire a conductelor vor continua in toate cartierele baimarene. In ceea ce priveste tariful apei potabile, Gasparik a afirmat ca nu vor urma scumpiri in acest an, iar in viitorul apropiat vor fi corectii ale pretului apei, in functie de inflatie.
Primarul Baii Mari, Cristian Anghel, a declarat ca investitia de la Uzina de Apa este o dovada a faptului ca se lucreaza pentru confortul cetatenilor. „Desi investitia a fost prinsa printre ultimele in proiectul ISPA, am reusit sa o finalizam. Tot pe ISPA, pe componenta de canalizare, se vor termina lucrarile de reabilitare si inlocuire a conductelor. Nu este o operatiune simpla. Am incercat ca pe unele strazi sa inlocuim toate conductele sau cablurile de la furnizorii de utilitati. Acolo unde s-a putut. Este un oarecare disconfort pe unele strazi, dar beneficiile vor fi simtite intr-un termen scurt. In cadrul retelelor de apa vor fi pierderi mai mici si calitate mai buna a apei”, a declarat Anghel.
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.