• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2018

„Un suflu nou” pe simezele de pictură băimărene

Alina Modyrka este absol­ventă a Colegiului de Artă din Ujgorod, Ucraina, iar mai apoi este beneficiara unei burse de studii în România, fiind repartizată la Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași, specializarea Pictură, unde beneficiază de îndrumarea cursurilor de desen și pictură a conf.univ.dr. Zamfira Bîrzu, care v-a lăsa o amprentă vizibilă pe formarea profesională a studentei.


După un an de studii se transferă la Baia Mare, în anul II absolvind studiile de licență în Arte Plastice – Pictură în promoția 2016. Este studentă în anul II a Studiilor de Masterat în Pictură din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare. A avut numeroase selecții și participări la expoziții de grup și colective, la numeroase Simpozioane Națio­nale și Internaționale de pictură, iar acum se află la prima expoziție personală de pictură. Selecția de lucrări expusă la Galeria de Artă a Filialei U.A.P. Baia Mare este unitară și reprezentativă pentru demersul actual al creației domniei sale.
Pare un paradox, dar în creațiile de pictură expuse acordă o importanță semnificativă liniei ca semn grafic, care devine astfel un instrument de exprimare a limbajului vizual. Linia nu este numai o convenție delimitativă între petele de culoare, între registrele com­poziționale a ritmurilor, ci creează spațialitatea și tridimensionalitatea spa­țiului geometric, transformat în spațiul plastic. Rostită cu temperament, cu o gestică anume, încărcată de tensiunile emoționale ale impactului vizual, con­vulsivă, prin aglomerări și odihnitoare prin eliberări ale spațiului, atmo­sfe­ra creată în lucrările sale ne relevă o adevărată stare de meditație și mister.
Titlurile lucrărilor poartă denumiri de „Me­moria imaginii”, „Peisaj secven­țial”, „Motiv”, „Secvențe”, „Satul co­pilăriei”, conferind în acest sens, un semn simbolic expoziției de față. Atmosfera creată de armoniile croma­tice transferă narațiunea plastică, în scoarțele țărănești, cu rezonanțe din arta orientală a broderiei și a tapise­riei, mai ales prin prezența insolită a nuanțelor de turcoaz.

Adrian Prykop este din aceeași localitate – Solotvino – absolvent al Colegiului de Artă din Baia Mare, precum și al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Programul de Studii Arte Plastice – Pictură, promoția 2008 și a Studiilor de Masterat a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design. Lucrează și expune la Baia Mare, participă la Simpozioane Naționale și Internaționale de pic­tură, dar și domnia sa se află la prima expo­ziție personală de pictură pe simezele băimărene. Lucră­rile domniei sale readuc în mod fericit preocupări mai vechi, structurate, decantate și redate, în formule noi de exprimare picturală.
Construcțiile plastice au ca substrat tot linia, dar de această dată, linia derivă din grafitările în stratul pictural, de adaosuri volumetrice de pastă în relief, peste care intervenția lapidară, spon­tană și expresivă a pensulației, relevă, transparențe și prețiozități ale materiei picturale.
Registrul cromatic regăsit în lucrările domniei sale este unul pretențios și grav cu nuanțe de culoare, dintr-un registru al acordurilor majore, încărcat de violet, albastru abisal, griuri terne, „încurajate” de nuanțe de roșu, albastru deschis și uneori subliniate de prețiozități de aur. Titlurile lucrărilor expuse se numesc „Sacru”, „Tezaur”, „Orogeneză Gutâiului”, „Dialogul for­melor”, „Secvențe” și subliniază încăr­cătura semantică a lumii arhaice, a culturii populare din Maramureș. Ele­men­tele de simbol, funia vieții, rozeta solară, motivul bradului, semnul crucii înscris în cerc, atestă o cultură statornică a unei lumi ancestrale.
Caracterul unitar al expoziției și totodată noutatea elementelor de limbaj plastic transpuse prin tehnologii moderne în nota personală a fiecăruia atestă pe deplin un caracter novator al picturii la Baia Mare. Putem afirma cu certitudine că este un câștig pentru generația de artiști tineri, prin atragerea alături de alți absolvenți ai învățământului de artă băimărean, în cadrul Filialei U.A.P. din Baia Mare. Alături de pictorii expozanți au parti­cipat „susținătorii” (părinții), precum și iubitori de artă din Ucraina însoțiți și de primarul din Solotvino, Uhali Gheorghe, care au conferit încredere, dar și responsabilitate din partea autorilor acestui eveniment. Adaug și eu felicitările ce se cuvin unui astfel de moment care cred că va contura pe deplin bucuria absolvenților noștri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.