Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 6 Iulie , 2009
Un privat italian face kilowaþi pe apa noastra
* O firma italiana produce kilowati in Maramures. Dupa o achizitie de miliarde si investitie de alte 3 milioane de Euro, ESPE Energia produce energie hidroelectrica care acopera consumul anual a 5.000 de familii.
De vreo 5 ani, Hidroelectrica a inceput sa vanda „pe banda rulanta” microhidrocentrale inchise si paraginite. Afacerea, considerata una cu riscuri zero, a atras mai multe firme importante. Pe langa „baietii destepti” din energie, super-mediatizati, au aparut si investitori tacuti, care n-au aparut decat rar in atentia opiniei publice. In aceasta categorie intra si ESPE Energia, primul jucator strain aparut pe piata romaneasca in domeniul productiei de energie hidroelectrica. Prin 2004, societatea a cumparat 5 microhidrocentrale pe Firiza. Tranzactia s-a cifrat la 34,7 miliarde de lei vechi, plus obligatia asumata de investitorii italieni de a „baga” peste 50 de miliarde lei vechi in modernizarea acestora.
Conform intelegerii cu Hidroelectrica, intre 2005 si 2008, s-a desfasurat un program intens de investitii, care a vizat retehnologizarea sau punerea in functiune a unor noi turbine si aparate. Cuantumul total al investitiilor se ridica, pana acum, la 3 milioane de Euro.
Iar datorita acestora, in prezent, cele 5 microhidrocentrale sunt in perfecta stare de functionare si pot realiza o productie anuala de circa 17.000.000 de kilowati, adica nevoia anuala a 5000 de familii. Mai mult, investitia italienilor are si o componenta importanta de protectie a mediului: se economisesc 3850 tone echivalent de petrol si se evita eliberarea in atmosfera a unor poluanti, pentru a caror absorbtie ar fi de nevoie de 487 de hectare de padure.
Inaugurarea microhidrocentralelor fost sarbatorita vreme de doua zile: una dedicata inaugurarii si cealalta, botezata „Ziua Portilor deschise in Energie”. Cel de-al doilea eveniment porneste de la principiul „poti sa produci, fara sa poluezi sau macar sa cauti sa diminuezi efectele poluarii”. Astfel ca ESPE a decis sa promoveze o zi ecologica, prin care doreste sa sensibilizeze localnicii si turistii pentru ca Valea Firizei sa ramana „necontaminata”. In comunicatul societatii italiene se arata ca: „ESPE Energia a observat cu amaraciune ca si aceste frumuseti naturale au suferit de pe urma poluarii produse de oameni: aruncarea la intamplare de resturi menajere, sticle de plastic, hartii; abandonarea de moloz si alte resturi din demolari in vegetatie. De aceea, ESPE Energia considera ca este de datoria sa sa organizeze, impreuna cu autoritatile locale, o zi ecologica pentru a atrage atentia nu numai autoritatilor, ci si populatiei, mai ales copiilor carora adultii trebuie sa le dea tot timpul un exemplu pozitiv, educandu-i in spiritul respectului pentru natura. Valea Firizei poate deveni un exemplu de zona protejata nepoluata: sa o protejam de poluare”.
Hidrocentrala, pe Sapanta
Pe langa achizitionarea celor cinci microhidrocentrale pe Firiza, grupul italian s-a implicat in identificarea unor noi oportunitati pe piata. Astfel ca, de luna trecuta, ESPE a dat startul lucrarilor de constructie a unei noi centrale hidroelectrice in bazinul hidrografic al raului Sapanta. Aceasta noua centrala va avea o capacitate instalata de circa 10 MW si va putea produce 35.000.000 kWh/an, productie ce va putea acoperi necesarul energetic al 10.000 de familii. Investitia va permite economisirea anuala a 7.700 de tone echivalente de petrol si va permite evitarea introducerii in atmosfera a 23.590 tone de anhidrina carbonica si a 17.500 kg de oxid de azot. Investitia prevazuta de ESPE Grup se cifreaza la peste 20 de milioane de Euro si reprezinta una dintre cele mai importante investitii realizate in istoria de 35 de ani a firmei.
Grupul ESPE
Anul acesta, grupul italian sarbatoreste 35 de ani de activitate, sub sloganul „Inspiram incredere inca din 1974”, deoarece inca din 1974, compania a dobandit un loc de referinta in sectorul energetic. Societatile grupului sunt localizate in Italia si Romania, asigura o complementaritate in diferite domenii strategie, de la instalatiile tehnologice de avangarda, la cele traditionale, cum sunt hidrocentralele, si la sisteme inovative, cum sunt instalatiile fotovoltaice.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.