• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 24 Septembrie , 2020

Un nou muzeu în Baia Mare

În istoria sa de peste 50 de ani, Planetariu Baia Mare a primit peste 1.000.000 de vizitatori. Complexul Astronomic Baia Mare a fost rând, pe rând: primul planetariu public din România (1969), unicul planetariu public din Transilvania (1969 – 2017), cel mai modern planetariu optic din România (din 2015 și până în prezent), inițiatorul primei și celei mai moderne expoziții di­gitale multimedia din România (2011 – prezent), un centru de excelență în popularizarea astronomiei (2015 – prezent), unicul planetariu optic din România dotat cu sistemul Skymaster ZKP4 (2015 – prezent), unicul referențial hibrid de proiecție cu sistem led (optic) și sistem laser (digital) din România (2020).


Complexul Astronomic Baia Mare este membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și al Asociației Internaționale a Planetariilor (IPS). Complexul Astronomic Baia Mare este, de ase­menea, unica instituție de profil de sine stătătoare din România, coor­donată direct de Consiliul Jude­țean Maramureș (2014 – prezent). Iar de acum va deveni muzeu.
Consilierii județeni au decis înfiin­țarea Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare, instituție publică de cultură, în subordinea CJ.

Muzeul de Științe Astronomice va prelua activitatea personalului și patrimoniul Complexului Astronomic, care funcționează în pre­zent ca așezământ cultural, cu personalitate juridică, aflat în su­bordinea CJ. Prin modificarea statutului din așezământ cultural în muzeu se vor genera o serie de avantaje de perspectivă pentru această instituție, pentru beneficiarii săi și pentru întreaga comunitate muzeală din România.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.