• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Martie , 2012

Summitul European pentru Hidroenergie

La începutul acestei săptămâni a avut loc prima ediţie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucureşti de Asociaţia Europeană pentru Microhidrocentrale împreună cu Superlit România. La Summit au luat parte 300 de participanţi, reprezentând 167 de companii din 21 de ţări (majoritatea membre UE), printre care Marko GOSPODJINACKI – preşedintele Asociaţiei Europene a Microhidrocentralelor şi Bogdan POPA – preşedintele Asociaţiei Microhidrocentralelor din România.

 
 
Participanţii la reuniune au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunităţi de afaceri, precum şi despre modelele europene de bună practică în domeniul construirii de microhidrocentrale în vederea protejării mediului înconjurător.
În deschiderea lucrărilor, ministrul László Borbély a subliniat că ”potenţialul hidroenergetic al României este de aprox. 5900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8000 MW, dacă la acestea se adaugă noi investiţii pe Dunăre. Din cei 8.000 MW cât este potenţialul maxim, 1.134 MW reprezintă potenţialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuală, cele aflate în funcţiune au o putere instalată de 400 MW”.
El a adăugat că pentru investitori este important să deţină informaţiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor în România: "Sunt optimist în legătură cu investiţiile în energiile regenerabile din România. Este un moment important în ceea ce priveşte legislaţia. Investitorii care vin, şi nu sunt puţini, trebuie să aibă date certe cu privire la ce se întâmplă în acest domeniu, dar şi în celelalte - solar, biomasă, eolian. Avem legislaţia pusă la punct, se ştie câte certificate primeşte fiecare dacă vine şi investeşte” a precizat ministrul Borbély.
 Pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiază de 3 certificate verzi (CV) pe o perioadă de 15 ani dacă investiţiile sunt noi, puse în funcţiune după anul 2004. Pentru MHC retehnologizate se alocă 2 CV pentru 10 ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate şi puse în funcţiune înainte de 2004 investitorii obţin 0,5 CV pentru 3 ani.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că la ora actuală, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuţie. 
Cu acest prilej, ministrul László Borbély a atras atenţia că ”este bine să dezvoltăm acest sector al producţiei de energie, dar trebuie să fim, în acelaşi timp, foarte atenţi ca investiţiile să fie realizate astfel încât să nu dăuneze mediului”.
De asemenea, Borbély a precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează un program prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc în producţia de energie din surse regenerabile în România obţin o finanţare de maximum 50% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

”Începând cu anul 2009, prin acest program sunt finanţate 257 de proiecte prin care sunt dezvoltate investiţii pentru producerea de energie din surse regenerabile (eoliană, hidro, biomasă şi fotovoltaic), din care 19 sunt finalizate. Valoarea pe care o acordăm prin AFM pentru cele 257 de proiecte este de aproape 2,6 miliarde lei, iar valoarea totală a puterii instalate este de 937,7 MW”, a precizat László Borbély.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.