Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Miercuri , 13 Octombrie , 2010
Statia de epurare Baia Mare a primit botezul oficial
* Sarbatoare la SC Vital Baia Mare! A fost inaugurata oficial Statia de epurare a apelor menajere in prezenta constructorului, a beneficiarului, a autoritatilor locale si centrale. Prin aceasta lucrare este finalizata modernizarea si reabilitarea infrastructurii pe apa in municipiul Baia Mare. Capitala judetului este unul din primele orase din tara care are modernizat tot fluxul de apa din oras. De la cea potabila, reteaua de transport si statia de epurare. O investitie de 45 de milioane de euro.
La eveniment a fost prezent Cristophe Ploux, vicepresedintele Veolia Water Solutions and Technologies, Franta (proiectantul si executantul), reprezentati de la Apele Romane, ai ministerului de finante. Subprefectul Gyongyke Bondi a prezentat un mesaj al ministrului Laszlo Borbely care nu a putut fi de fata la inaugurarea Statiei. Dupa mesaje si declaratii oficiale a fost vizitata Statia dupa ce a fost taiata panglica. In perimetrul Statiei curatenie desavarsita, ordine si instalatii reabilitate sau ridicate de la „0”. Ce este mai important, incepand de cateva zile, apele uzate, menajere ale Baii Mari sunt tratate si aduse la parametrii solicitati de UE. Practic, apa care este deversata in raul Sasar este mai curata decat cea care intra in statia de tratare a apei de la Uzina de Apa.
Proiectul de „Reabilitare si modernizare a serviciilor de apa si canalizare in municipiul Baia Mare” a demarat in anul 2004 si a parcurs mai multe etape pana in prezent. Este vorba de cel mai mare proiect finantat prin programul ISPA, derulat pana acum in municipiul Baia Mare, in valoare de 45 milioane euro. SC Vital SA a demonstrat ca este capabila sa implementeze un astfel de proiect si ca nu intamplator este si operator regional. In vederea implementarii cu succes a Programului ISPA au fost identificate investitiile ce trebuie realizate pentru fiecare componenta a proiectului: asistenta tehnica pentru implementarea proiectului, reabilitarea statiei de tratare a apei din Baia Mare; reabilitarea statiei de tratare a apei uzate si reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare din municipiul Baia Mare.
Valoarea totala a proiectului este de 45,692,000 Euro, iar finantarea este preconizata astfel: Proiectul pentru Baia Mare a fost aprobat printr-un Memorandum de Finantare semnat de Comisia Europeana in decembrie 2004 si de Guvernul Romaniei in februarie 2005. Aplicatia pentru masura ISPA a fost elaborata de catre firma de consultanta Halcrow si s-a desfasurat intre anii 2003-2004. In perioada imediat urmatoare, 2005-2006, s-au pregatit documentatiile de licitatie pentru cele trei contracte de lucrari si s-au desfasurat licitatiile pe fiecare contract in parte.
Inceputul lui 2006 a debutat cu semnarea contractului de „Asistenta tehnica pentru sprijin in supervizare si management pe parcursul implementarii programului ISPA”. In cadrul contractului de Asistenta Tehnica, in luna aprilie 2006, firma de consultanta Louis Berger SAS France a fost desemnata castigatoare.
Contractul de Asistenta Tehnica a asigurat pentru Beneficiarul Final suport in achizitii, activitatea de supervizare a contractelor de lucrari, publicitatea proiectului si in furnizarea de echipamente. Termenul de finalizare al contractului de servicii este prevazut pentru luna octombrie 2010.
Un pas important in implementarea masurii ISPA a fost semnarea contractelor de lucrari si inceperea lucrarilor de reabilitare si modernizare a intregului sistem de alimentare cu apa si canalizare in Baia Mare. Contractele de lucrari au fost supervizate de firma de consultanta Louis Berger SAS, iar constructorii sunt reprezentati de: OTV France si SC Hidroconstructia SA.
In cadrul Masurii ISPA Baia Mare, de „Reabilitare si modernizare a serviciilor de apa si canalizare in municipiul Baia Mare”, ultimul contract de lucrari finalizat este cel de „Reabilitare a Statiei de tratare a apei uzate din municipiul Baia Mare”. Lucrarea a fost realizata de specialistii de la Veolia Water Solutions and Technologies.
Proiectul de „Reabilitare si modernizare a serviciilor de apa si canalizare in municipiul Baia Mare” a demarat in anul 2004 si a parcurs mai multe etape pana in prezent. Este vorba de cel mai mare proiect finantat prin programul ISPA, derulat pana acum in municipiul Baia Mare, in valoare de 45 milioane euro. SC Vital SA a demonstrat ca este capabila sa implementeze un astfel de proiect si ca nu intamplator este si operator regional.
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.