• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 August , 2012

Stâna model din Cărbunar

„Mioriţa” s-a născut în Cărbunar. Dovada? Stâna model realizată cu multă migală şi pasiune de localnicul Cosmin Trif.  

 
 

Curăţenie, reţete tradiţionale, pasiune şi un peisaj mirific. Pe scurt, atributele unei stâne model din satul Cărbunar. Proprietarul, Cosmin Trif are vreo 200 de oi, a mai adunat din comună şi, cu 300 de cornute, a încropit o stână modernă şi totodată tradiţională: 

„Mă bucur că am reuşit să aranjez stâna într-un mod despre care mulţi spun că nu mai există aşa ceva. Am făcut o căsuţă, un fel de bucătărie unde lucrăm cu laptele, o ciupercă, am turnat beton unde sunt acestea, avem rulotă, este foarte frumos.

O altă curiozitate este că la mine la stână n-o să găsiţi pe jos niciun chiştoc de ţigară. Totul este foarte curat. O asemenea stână nu se găseşte în zonă. Le-am pus cutie la ciobani unde pun chiştocurile de ţigară, aşa că nu vezi nicio urmă de ţigară pe jos. Avem la stână aragaz, butelie şi tot ce este nevoie. Inclusiv flori curgătoare am pus la stână. Aşa condiţii mai rar întâlniţi”.

 

Mai mult, pentru a promova tradiţia, Cosmin Trif organizează anual o “Sâmbră”. 

Sâmbra oilor este de fapt o serbare câmpenească moştenită din moşi-strămoşi. Acesta este al optulea an de când Cosmin Trif organizează acest eveniment despre care explică: „E de fapt măsuratul oilor. Se măsoară cât lapte are fiecare oaie. Dacă are un litru de lapte, se dau 50 de litri. Şi fiecare, în funcţie de câte oi are, i se stabileşte cota. În funcţie de cât au îngrijit oamenii de bine oile, fiecare aşa îşi primeşte răsplata după animale.

La Sâmbra din acest an au fost în jur de 100 de persoane. Pe lângă proprietarii de oi au fost şi persoane care au venit să se bucure de eveniment printr-o ieşire la iarbă verde, într-un peisaj colosal. Fiecare şi-a adus un aperitiv de acasă, dar este greu de organizat un asemenea eveniment. Am făcut gulaş la ceaun, o oală mare de friptură, muzică, şi toată lumea s-a simţit extrem de bine. Iar acest lucru s-a văzut din faptul că au rămas până seara la 10. Au fost foarte mulţi tineri”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.