• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Mai , 2011

SOS productia de alimente

* In 12 mai, Colegiul tehnic Transilvania organizeaza prima editie a simpozionului national „SOS productia de alimente”. S.O.S. – ul nostru se doreste a fi un semnal de alarma pentru producatorii, consumatorii de alimente, dar si pentru autoritatile responsabile de reglementarea sectorului alimentar, in ceea ce priveste pericolul reprezentat de alimentele necorespunzatoare, dar si o rampa de lansare pentru idei inovatoare care sa se aduca in domeniul alimentar. Noul context economic si educational din Romania, dar si din Uniunea Europeana, obliga la o analiza atenta, pertinenta si o reconsiderare legitima si fundamentata a tot ceea ce inseamna la ora actuala produs alimentar de calitate, in general, si o alimentatie sanatoasa pentru om, in special. Intr-o ,,societate a cunoasterii”, asa cum se doreste la nivelul U.E. sa fie societatea europeana in viitor, trebuie stabilit: DACA si, mai ales, DE CE problema sigurantei alimentare nu poate fi neglijata ci, dimpotriva, ea trebuie sa fie pentru noi toti o provocare permanenta. Alimentele pot fi considerate factori ai mediului ambiant cu care omul contracteaza relatii stranse in tot cursul existentei sale. Cea mai importanta si cea mai veche relatie este determinata de faptul ca alimentele furnizeaza organismului substantele nutritive de care acesta are nevoie pentru asigurarea energiei necesare proceselor vitale, pentru sinteza substantelor proprii si pentru formarea substantelor active (enzime, hormoni etc), care favorizeaza desfasurarea normala in procesele metabolice. Alimentele consumate trebuie sa asigure cantitati optime din toate substantele de care are nevoie organismul. Acest optim variaza de la un individ la altul, depinzand de varsta, sex, felul si intensitatea activitatii, precum si de conditiile mediului ambiant. Tinand cont de aceste diferente, o alimentatie corecta denumita si rationala sau stiintifica trebuie sa realizeze un permanent echilibru intre necesarul organismului si consumul alimentar. Alimentatia corecta presupune insa indeplinirea si a unei alte conditii esentiale: produsele consumate sa fie lipsite de agenti nocivi sau acestia sa se gaseasca sub limitele daunatoare. Cercetarile efectuate in diferite tari, inclusiv in Romania, precum si studiile intreprinse in cadrul unor organisme internationale (FAO/ OMS) au demonstrat faptul ca trebuie perfectionat conceptul de calitate al alimentelor. In sensul acesta este necesar ca produsele alimentare sa intruneasca cele patru laturi inseparabile: valoare psiho-senzoriala, valoare energetica, biologica si igienica. Obiective: * Abordarea realista a unor probleme de sanatate, pe care le ridica alimentele nesanatoase. * Formarea si exersarea abilitatilor si aptitudinilor de informare ale elevilor. * Gasirea si propunerea unor solutii din partea celor implicati, atat in ceea ce priveste latura educationala, cat si in ceea ce priveste implementarea in activitatea de productie alimentara a unor tehnologii ce au in vedere sanatatea consumatorilor. * Punerea laolalta a tuturor factorilor interesati, in vederea formarii unei atitudini comune, de sprijin reciproc si colaborare intre furnizorii de educatie in domeniul alimentar, producatorii de alimente si autoritatile cu responsabilitate in domeniul securitatii alimentare. * Promovarea de demersuri didactice in domeniul educatiei, prin consolidarea relatiei dintre creatie, educatie si abilitatile practice ale elevilor precum si asigurarea interdisciplinaritatii educatiei. * Publicarea referatelor prezentate la Simpozion intr-un volum – CD certificat ISBN. * Publicarea celor mai bune lucrari in revista cu aparitie bi-anuala acreditata CNCSIS, coordonata de Centrul de Cercetare ªtiintifica pentru Siguranta Mediului, Alimentelor si Sanatatii - CCESMAS din cadrul Catedrei de Chimie-Biologie, Facultatea de ªtiinte, Universitatea de Nord din Baia Mare. Grup tinta: * cadre didactice si elevi din invatamantul preuniversitar si cadre didactice sau studenti din invatamantul universitar de la specializarile: Industrie alimentara, Alimentatie publica, Biologie, Chimie. * cadre didactice de alta specialitate sau persoane interesate de tema Simpozionului. * agenti economici avand ca obiect de activitate producerea si/sau comercializarea produselor alimentare. Lucrarile simpozionului: Pentru o mai buna apreciere a lucrarilor, simpozionul se va desfasura pe 4 sectiuni, dupa cum urmeaza: Sectiunea I: Riscuri asociate productiei si/sau distributiei de alimente Lucrarile prezentate la aceasta sectiune vor urmari identificarea factorilor ce pot afecta inocuitatea produselor alimentare, facandu-le astfel periculoase pentru sanatatea umana. Coordonator sectiune: ing.drd. Boltea Florin – inspector la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta alimentelor Maramures si cadru didactic asociat la Universitatea de Nord din Baia Mare Sectiunea a II-a: Alimentele traditionale si cele ecologice in actualul context economic national si european Lucrarile prezentate la aceasta sectiune vor urmari identificarea oportunitatii promovarii produselor alimentare ecologice si a celor traditionale, cu exemple concrete din zona geografica a participantilor la Simpozion. Coordonator sectiune: prof.univ.dr.ing. Modoran Dorel – Universitatea de Nord Baia Mare Sectiunea a III-a: Eficienta, eficacitate si calitate in domeniul alimentar Lucrarile de la aceasta sectiune vor avea in vedere sporirea eficientei in productia de alimente prin adoptarea unor tehnologii noi si obtinerea calitatii prin implementarea unor sisteme de management al calitatii. Coordonator sectiune: sef lucrari dr.ing. Giurgiulescu Liviu – Universitatea de Nord Baia Mare Sectiunea a IV-a: Alimente destinate persoanelor cu nevoi speciale Lucrarile de la aceasta sectiune vor avea in vedere identificarea persoanelor cu nevoi alimentare speciale, cum sunt persoanele supraponderale, cele ce sufera de obezitate, cu afectiuni cardiace, hepatice, diabet, etc. si propunerea unor produse alimentare, retete de produse, ratii alimentare si meniuri adecvate. Coordonator sectiune: prof.univ.dr.ing. Anca Mihaly Cozmuta – Universitatea de Nord Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.