Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 25 Mai , 2009
Se inchide robinetul „furaciunii” Maranord
* Maranord Sighet a devenit, din societate de transport public, societate de furt public. * Autoritatile recunosc ca s-a format o adevarata „caracatita” * Efectul? O datorie de 13 miliarde lei vechi. CL Sighet trebuie sa decida: concesiune sau investitii?
Societatea de transport public din Sighetu Marmatiei se afla in moarte clinica de ani buni. Autobuzele scorojite, vechi si murdare pun in pericol nu doar mediul, ci si viata pasagerilor. Iar situatia economica a societatii este la fel de sumbra ca si cea a parcului auto al societatii. Dupa 1990, Consiliul Local Sighetu Marmatiei, unic actionar al Maranord, a avut mai multe tentative de resuscitare a societatii, insa, pana acum, toate au esuat. La conducerea societatii se afla, din anii ‘90, cu mici intreruperi, acesti oameni despre care se spune ca au tolerat „jaful generalizat”. Furaciunile din cadrul societatii de transport au devenit atat de celebre, incat sunt recunoscute chiar si de autoritatile publice locale. Intr-o recenta sedinta a Consiliului Local Sighet, la care a participat un reprezentant al Transport Maranord SA, s-a spus in gura mare ca la aceasta societate „au furat toti”. Consilierul Gheorghe Pop, fost membru in Consiliul de Administratie al societatii, a confirmat ca „acolo se fura de la poarta pana la ultimul om”. Mai mult, aproape toti angajatii, spune Pop, aveau functii de conducere. Si salarii pe masura, banuim.
Viceprimarul Ovidiu Nemes recunoaste ca: „A fost o furaciune de ani de zile, de la sefi la soferi. A fost un consilier incognito si numai 12 persoane aveau bilet. Restul il platisera pe sofer si autobuzul era plin”. Din calculele consilierilor, societatea de transport cauzeaza lunar pierderi de circa 300 de milioane lei vechi. Asa ca datoriile au ajuns la 16 miliarde lei vechi. Din cauza sumei uriase, Administratia Finantelor Publice a pus la inceputul acestui an sechestru pe activele societatii. Iar la inceputul lunii martie, Adunarea Generala a Actionarilor a decis organizarea unei licitatii pentru vanzarea unor active (2.958 mp, cu constructii aferente). Numai ca a fost cumparat un singur caiet de sarcini, iar la licitatie nu s-a prezentat nimeni. Cauza? Pretul de pornire a fost stabilit la 1.100.000 lei. Licitatia a avut insa si alta „buba”. Consilierul PD-L Petru Tomsa a spus, in plenul unui sedinte de Consiliu Local, ca seful Finantelor maramuresene, Teodor Luputiu, a amenintat ca va face plangere penala impotriva CL, pentru ca nu le-a cerut acordul pentru organizarea licitatiilor. Asta, desi activele respective se aflau sub sechestru.
In fine, in urma licitatiei esuate, Consiliul de Administratie al SC Transport Maranord SA a propus Consiliului Local doua solutii: concesionarea activitatii de transport, cu respectarea traseelor si programului de circulatie sau reorganizarea licitatiei pentru vanzarea intregului activ (teren, constructii, instalatii). Pe de alta parte, consilierii au prevazut in bugetul din acest an sume pentru cumpararea a doua autobuze second-hand, pentru reducerea pierderilor. Recent insa, mandatul Consiliului de Administratie a expirat. Asa ca, saptamana trecuta, a fost convocata Adunarea Generala a Actionarilor. Viceprimarul Ovidiu Nemes spune ca sechestrul Finantelor a fost ridicat si s-au acordat niste facilitati de plata. La urmatoarea AGA, urmeaza sa fie ales un nou Consiliu de Administratie. De asemenea, trebuie sa se decida intre cele doua solutii de salvare a Transport Maranord SA: concesionare sau investitii. De altfel, anii trecuti s-a mai incercat concesionarea societatii de transport, dar din cauza conditiilor dezavantajoase, nu a fost gasit niciun pretendent. Atunci, se incerca „maritarea” societatii de transport, cu tot cu datorii. Asa ca firma care dorea concesionarea societatii trebuia si sa plateasca restantele, si sa investeasca. Nemes spune ca, in primul rand, administratia locala doreste cresterea calitatii serviciilor: „Calatorii trebuie sa circule in conditii normale. Am prevazut in bugetul pe acest an cumpararea a doua autobuze. Vom vedea daca reusim sa investim in continuare sau sa concesionam serviciul”.
Cert este ca pierderile cauzate de societatea de transport sunt foarte mari si, in curand, nu vor putea fi acoperite de toate activele Transport Maranord. Pentru ca, in ciuda jafului generalizat, deocamdata nicio persoana din conducerea societatii nu a fost trasa la raspundere. Nemes spune insa ca va fi organizata o comisie care va verifica situatia economica si cauzele care au generat pierderile uriase. Vom reveni.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.