Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 19 Ianuarie , 2009
Scolile romanesti, sub cizma Kievului
„Agresiunea” impotriva scolilor cu predare in limba materna de dincolo de Tisa continua! In ciuda protocoalelor bilaterale si drepturilor fundamentale ale omului, scolile romanesti din Ucraina sufera de „ucrainizare” cronica. Vasile Iovdii, liderul Asociatiei „Ioan Mihaly de Apsa”, denunta situatia grava in care a ajuns scoala din cea mai mare comuna romaneasca din dreapta Tisei: Apsa de Jos.
Lipsa de specialisti, de perspective, de cunostinte si romanism. Pe scurt, situatia in care a ajuns scoala romaneasca din Apsa de Jos, cea mai mare comuna pur romaneasca din dreapta Tisei. La mai bine de o jumatate de secol de la infiintarea primei clase in limba romana din Apsa de Jos, situatia invatamantului cu predare in limba materna a ajuns la cota de avarie. Din clasa cu predare in limba romana ar putea ramane, in cativa ani, doar o mentiune in monografii sau documente istorice. Guvernul de la Kiev pare ca a apasat pana la fund pedala de acceleratie in procesul de ucrainizare a scolilor romanesti. Pe langa cele doua acte normative care au intrat in vigoare la mijlocul anului trecut si care condamna, practic, la disparitie treptata invatamantul cu predare in limba romana, inlocuindu-l cu cel cu predare in ucraineana, comunitatile romanesti din dreapta Tisei se izbesc si de lipsa de specialisti, si de calitatea slaba a actului educational.
Vasile Iovdii, presedintele Asociatiei „Ioan Mihaly de Apsa”, a tot aratat, de-a lungul vremii, ca nebeneficiind de un act educational de calitate, pruncii romanilor intra greu la facultati. Iar cei care vin sa-si faca studiile in Romania se lovesc de nerecunoasterea diplomelor, in dispretul tratatelor bilaterale dintre Romania si Ucraina. Asa se face ca multi nu se mai intorc in Ucraina. Din aceste cauze, scoala din Apsa de Jos sufera de lipsa acuta de specialisti. Multi dintre romani nu-si inscriu copiii la scolile cu predare in limba materna: „Sunt probleme serioase cu invatamantul. Niciun copil roman nu termina scoli pedagogice, suntem obligati sa aducem specialisti din alte parti. Ca atare, la Apsa de Jos, din patru clase, numai una e cu predare in limba romana. Cand s-a intalnit presedintele Iuscenko cu Basescu, s-a spus ca se recunosc diplomele, dar nu este asa. Copiii nu se mai intorc in tara, desi noi am vrea sa se intoarca acasa. Din cadrele didactice, 90% trebuie sa iasa la pensie si raman locuri goale. Trebuie sa pregatim cadre, ca pentru noi le pregatim, nu pentru altii. Copiii pot sa invete in orice limba, dar trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca”.
Intr-un articol publicat recent in revista romanilor din Transcarpatia „Maramuresenii”, Iovdii se plange ca, din cauza propagandei anti-romanesti din ultimii ani, care a constat in aducerea de cadre ucrainene, interzicerea folosirii limbii romane pe holuri etc, din acest an scolar, din cele 4 clase paralele, 3 sunt cu predare in limba ucraineana. Mai mult, Iovdii spune ca: „copiii primesc o educatie precara, abia daca stiu sa scrie si sa citeasca, atat in limba de stat, cat si in cea natala, ca sa nu mai vorbim de discipline de cunoasterea carora e nevoie, pentru a nimeri la diferite institutii de invatamant superior. Romanismul de la aceasta scoala este de domeniul trecutului si ma intristeaza mereu faptul ca unora dintre cosangenii mei le este rusine ca sunt romani. Cadrele didactice (si nu numai cei din Apsa de Jos) imbatranesc si nu prea exista cine sa le ia locul, tinerii nostri nu mai doresc sa devina pedagogi, poate si pentru faptul ca, decenii de-a randul, au fost marginalizati de catre stat”. Presedintele Asociatiei „Ioan Mihaly de Apsa” a ridicat aceasta problema si in cadrul procesului de monitorizare a respectarii drepturilor romanilor din Ucraina, dar semnalul de alarma a fost ignorat. Iovdii crede ca se impune schimbarea directorului, iar o comisie mixta romano-ucraineana ar putea evalua obiectiv situatia si ar lua masurile care se impun. Numai ca nimeni nu pare interesat de salvarea scolilor romanesti din Ucraina.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademrqamures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.