Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Joi , 2 Septembrie , 2010
Sansa Maramuresului, produsele naturale
* Maramuresul are sansa de a iesi din conul de umbra in care se afla cu ajutorul produselor naturale, ecologice. Este singura zona naturala care a mai ramas din Romania. Aici, in nord, mai exista natural, de la mancare, la port si traditii, la biserici de lemn si locuri incredibil de frumoase. Singura problema e cine le foloseste pentru binele maramuresenilor?
Proiectul Muntii Maramuresului a scos la iveala un adevar, in partea de nord a judetului este un potential imens ce nu este exploatat. Sub nici o forma. Muntii Maramuresului, un proiect care are zona de pe Valea Viseului cu opt localitati ce pot oferi multe. De la un brand deosebit, pana la chestiuni concrete. Mancare naturala, de exemplu. Miere, horinca, fructe de padure si peisaje nealterate de nimic. Totul este natural. Revenind la partea pragmatica a proiectului, am gasit un fapt inedit. Pe aceasta zona sunt inregistrate doar patru produse naturale, ecologice. Un fermier de 55 de ani din Petrova a facut revolutie ecologica in zona. Ioan Mihalca are o ferma de vite si face telemea de Petrova, branza framantata, cascaval si urda de Petrova. Urmeaza produse si preparate de carne. Am ramas mirati de reactia celor care se ocupa de agricultura maramureseana. Adica cei care nu prea fac nimic pentru ea. La Directia Agricola au fost tentative, dar Anton Rohian a fost redus la tacere. In rest e cam pustiu pe acolo. Se anima atunci cand e zi de salariu. Prea putin pentru ca o zona agricola diversa ca cea a Maramuresului sa dea semnalul de revenire al economiei din nord. Am fost intrebati de ce facem atata taraboi pentru povestea cu produse naturale. Care ar fi de fapt miza?
E foste simplu. Produsele naturale, certificate, precum cele ale lui Mihalca din Petrova pot fi vandute ori unde in Europa. De la inceputul lunii trecute in batranul nostru continent s-a dat o directiva pentru certificarea produselor naturale, bio sau ecologice. Toate aceste produse vor trebui sa poarte aceasta eticheta. Din aceasta perspectiva, Maramuresul are un mare avantaj. Inca mai este o zona naturala, eco, bio, din foarte multe puncte de vedere. Trebuie ca administratorii sa foloseasca aceasta bogatie, resursa aproape unica in Europa (ca marime, diversitate, potential).
Se vorbeste mult de faramitarea terenurilor agricole, a fermelor de animale si asa mai departe. Aceste realitati sunt invocate de 20 de ani de cei care au condus judetul, fie la agricultura, fie la butoanele centrale. Adevarul este mult mai simplu. Nu e o problema ca s-a faramitat, ci problema apare cand incerci sa strangi aceste farame. Problema de fond e ca oamenii nu sunt ajutati, nici macar indrumati. Poate de aceea ar trebui sa * se ridice o statuie lui Mihalca. Evident ca fermierul din Petrova nu va putea sa se extinda la nesfarsit. Sa creasca 10.000 de vite etc. Dar el are marca, are branza de Petrova care corespunde certificatului de calitate. El poate sa dea franciza. Poate merge la sute de tarani care au cate 5-10 vaci pentru a produce branza sub marca lui. In acest mod se poate face o agricultura eficienta si de randament. Europa ar cumpara tot ce se face natural in Maramures. Mihalca e asaltat deja de cumparatori din tari europene, de Universitati, iar specialistii maramureseni se scarpina in cap. In acest fel s-ar putea da o noua speranta nordului tarii si nu numai. In proiectul Muntii Maramuresului, Petre Mitru cel care l-a scris a venit cu un brand pentru zona care face obiectul proiectului. „Patru munti”, un brand care sintetizeaza ce are mai frumos Maramuresul: muntii. Sub acest brand se pot dezvolta zeci de branduri mai mici, ca branza lui Mihalca, sau ca produsele care sunt inregistrate in parte de sud a judetului, mai ales. Acest brand al judetului ar fi pus pe orice produs inregistrat, alaturi de stema judetului si brandul producatorului. Sa stie spaniolul care cumpara o branza sau o horinca de unde o cumpara si unde va merge sa vada locul ce ofera atata natural. Avem o bogatie ce nu este exploatata mai deloc. Vom continua sa oferim exemple de pasi marunti, dar importanti pentru Maramures
Sa nu uitam ca primele certificate de calitate din Europa s-au dat in Maramures. „Diplomele Maramuresene” le putem considera un certificat de calitate al celor care le-au primit. Este o mostenire care trebuie continuata, dezvoltata…
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.