Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 15 Iunie , 2009
Rezultate exceptionale pentru o „chestie simbolica”
* Au trecut acele vremuri in care elevii asteptau cu emotie sfarsitul anului scolar, pentru a primi cartile care-i delectau in vacanta. Pe de o parte, pentru ca multi nu mai citesc, pe de alta parte, pentru ca premierile de azi sunt „mai mult, o chestie simbolica”.
In majoritatea cazurilor, sfarsitul anului scolar n-a mai adus emotia si bucuria de altadata. Asta, pentru ca festivitatile de premiere au palit in fata problemelor financiare, iar premiile s-au redus la cel mult o hartie pe care scrie „Diploma” si, in cel mai fericit caz, cate o coronita din flori de camp. Exista, totusi, cateva exceptii unde directorii scolilor s-au chinuit sa faca rost de cate o carte ieftina pe care sa o ofere ca premiu. In restul cazurilor, problema incheierii anului scolar a cazut pe umerii cadrelor didactice. Din bun simt si respect fata de elevi, majoritatea invatatorilor si dirigintilor au scos bani din buzunar pentru a-i rasplati pe copii pentru rezultatele bune la invatatura. Revoltatoare este intrebarea: ce se intampla in cazul elevilor supradotati, daca dascalii nu-si permit nici macar sa le dea diplome? Nu sunt demoralizati? Se pare ca organele competente nu-si pun problema astfel. Iata ce ne-a declarat un invatator: „De la Revolutie, n-au mai venit bani pentru premii in carti. Scoala nu da absolut nimic. In primii ani de la Revolutie, ne-am facut noi comanda pentru diplome, prin edituri. Acum, a trebuit sa ne perfectionam si in domeniul editarii de diplome si ne-am facut fiecare. Personal, am stat 3 ore pe calculator sa-mi fac diplome pentru copii, pentru ca toti copiii primesc cate o hartie. Nu mai da nimeni premii in carti. Pentru a-i incuraja pe elevi, eu le fac celor cu premiul I coronite din flori de camp. Si eu am un copil superdotat, caruia nu-i pot da mai mult decat diplome si coronita. Eu mi-am cumparat coli de 200 de mii si m-am dus la centrul de copiere si le-am listat pe carton”. Unul dintre directorii de liceu pe care i-am abordat ne-a spus, sec: „Noi suntem faliti si nu-i putem ajuta. Sunt clase care premiaza cu flori, altele, cu diplome, altele dau si carti din fondul clasei. Fondul scolii nu s-a prea adunat, ca n-au oamenii bani. Dirigintii se descurca cum pot. S-a ajuns ca premiul sa fie, mai mult, o chestie simbolica”.
Filip Pavel, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Maramures, confirma problemele care apar la sfarsit de an scolar: „Premiile le dau conducerile de scoli. De regula, aceste premii se dau din fonduri proprii sau din sponsorizari, daca au. Sumele sunt relativ modeste, premiile au, mai mult, valoare simbolica. In cazul Baii Mari, s-a facut premierea olimpicilor si s-au dat premii consistente, premii in bani. La nivelul localitatilor mici, problema e dureroasa rau de tot. Nici in anii anteriori n-au fost bani alocati pentru asa ceva, iar scolile s-au descurcat cum au putut. Nu am primit reclamatii, dar noi stim ca, la sfarsit de an, cadrele didactice fac din banii lor diplome, pentru a-i premia simbolic pe elevi”.
Mircea CRIªAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.