• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Aprilie , 2021

Reguli speciale pentru Florii și Paști

Anul acesta, credincioșii pot sărbători Floriile și Sfintele Paști așa cum se cuvine, mergând la biserică, fără declarație pe proprie răspundere. Totuși, vor trebuie respectate niște reguli stabilite atât de autorități, cât și de Cancelaria Sfântului Sinod al BOR.

 

Dacă anul trecut nu a fost posibilă participarea la Sfânta Li­turghie decât online, iar credincioșii nu au putut lua nici lumină, nici pască, din fericire, anul acesta, ei vor putea celebra, în condiții mai aproape de normalitate, cea mai importantă sărbătoare de peste an.
În noaptea de Înviere, vom putea merge la biserică fără să com­pletăm declarația pe propria răs­pundere. Președintele Româ­niei, Klaus Iohannis, a declarat că „În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație se ridică. Așadar, creșt­inii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații. Vor merge pur și simplu la biserică. Biserica va organiza slujba așa cum este datina”.

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis marți, 20 aprilie, un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Se fac precizări privind procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. În comunicat, sunt enumerate 13 seturi de reguli. Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu res­pectarea regulilor de protecție sanitară, dintre care amintim: dezin­fectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane, în interior, și 1,5 metri între persoane, în exterior. Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune con­diții a sfintelor slujbe și a acti­vi­tăților specifice perioadei pre­­pascale și pascale. Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința cre­dincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igie­nico-sanitare. De asemenea, pentru evitarea deplasărilor și aglome­rărilor, se recomandă credincio­șilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).

Potrivit tradiției începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, şi va fi oferită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecție şi vor respecta distanța fizică prevăzută de lege. Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.

Ținând cont că „în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20.00-5.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase” (art. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în pre­zența credin­cioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Or­to­doxe. Astfel, pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor, iar credin­cioșii vor aștepta, în afara bisericii, pe locuri individuale, special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând dis­tanța de 1,5 metri între persoane.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.