• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Martie , 2022

Reabilitarea malurilor râului Săsar, un proiect așteptat

Zilele trecute, a fost semnat contractul de reamenajare a malurilor râului Săsar, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 4 milioane de euro. Un proiect așteptat și dorit de băimăreni.


În decursul anilor, s-a tot discutat de râul Săsar și de faptul că Baia Mare este printre puținele orașe care sunt traversate de un râu care are 14 poduri. Altfel spus, o oportunitate pentru turism și relaxare. Ne amintim de „monoraiul” unui viceprimar de tristă amintire și alte proiecte nerealiste propuse de unii sau de alții. Acum va începe un proiect care va schimba fața râului Săsar, a Băii Mari.

Primarul de Baia Mare a adus echipa din Primărie care a lucrat la proiect pe malul drept al Săsarului pentru a prezenta contractul și date despre proiect.

„Am dat astăzi startul unuia dintre proiectele de importanță majoră pentru municipiul Baia Mare: amenajarea malurilor râului Săsar, prin semnarea contractului de proiectare și execuție. Avem la dis­poziție 4 milioane de euro pentru tratarea malului nordic al râului Săsar (între Pod Decebal și Pod Culturii), printr-o amenajare coerentă, care subliniază importanța râului, prin spații publice de calitate care fac legătura dintre mediul urban și cel natural. Odată cu implementarea acestui proiect, malurile râului vor deveni mai ac­­ce­­sibile, oferind posibilitatea de a petrece timpul într-un climat plăcut şi inedit, devenind astfel un punct de atracție pentru cetățenii municipiului Baia Mare și nu numai.
Reamenajarea malurilor râului Săsar este unul dintre proiectele simbolice ale municipiului Baia Mare. Este un proiect amplu, care va face ca râul Săsar să devină axa verde a orașului, tronsonul cuprins între podurile Decebal și Culturii fiind doar prima etapă.  Urmează ca, în acest an, din fonduri  locale, să abordăm și celălalt mal, iar ulterior, din fonduri europene, tot ceea ce înseamnă zona spre Ferneziu, Firiza, pentru a genera o posibilitate nouă de agrement pentru cetățenii municipiului Baia Mare. Vom interveni, în parteneriat cu cei de la Apele Române, pentru reamenajarea estetică a digurilor și vom crea zone de comerț și de expoziții, în care se vor putea manifesta cei care activează în zona de societate civilă, de mediu, dar în special cei care activează în zona culturală. Toate aceste lucruri sunt gândite să fie realizate pe acest tronson, la cel mai înalt nivel.
Lucrurile se leagă și din perspectiva proiectelor pe care le avem pentru Centrul istoric, pentru Piața Revoluției, respectiv pentru Parcul Dacia și reabilitarea Cinematografului Dacia. Probabil că, mai devreme sau mai târziu, instanțele din România ne vor da dreptul să recuperăm Casa de Cultură, astfel încât toată zona să fie una complet funcțională și la cele mai înalte standarde.
Acest proiect are o zonă de inter­venție de 35.000 de metri pătrați, cu spații verzi, alei pietonale, parcări, platforme, gradene și absolut tot ceea ce e nevoie, inclusiv ca mobilier urban, pentru un astfel de spațiu, care înseamnă și zonă verde și respectul față de cetățeni, prin acordarea unor posibilități de a petrece timpul liber, de a se conecta cu celelalte cartiere într-un mod civilizat.
Execuția va fi realizată de firma Construrom S.A., care, acolo unde a activat în municipiul Baia Mare, a făcut ceea ce alții nici măcar nu au fost în stare să promită. Proiectul tehnic și tot ceea ce înseamnă detalii de execuție realizăm împreună cu Societatea Re Act Now Architecture, societate de prestigiu care proiectează reabilitarea Teatrului Municipal, a Cinematografului Dacia și care a realizat inclusiv proiectul pe care o să îl implementăm în Piața Revoluției.
Durata maximă de realizare a acestui proiect este de 16 luni, dar sunt convins că în toamna acestui an băimărenii vor vedea lucrurile înspre final așezate, urmând ca inaugurarea să fie realizată în pri­măvara anului viitor”, a spus Cătălin Cherecheș.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.