Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Duminică , 4 Martie , 2012
Procesul zidului, sau cum se pune carul înaintea boilor!
Procesul între Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi primarul Cătălin Cherecheş a fost, după cum se ştie, câştigat de primarul băimărean. Acuzaţiile aduse lui Cherecheş de către instituţia care are ca scop combaterea discriminării, a inegalităţii, a abuzurilor de tot felul s-au dovedit, în final, a fi un mare fâs cu iz politic sau politizat. Avocatul lui Cherecheş, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, ne-a explicat ce şi cum, într-un proces pierdut de către CNCD, un fel de noutate, ştiut fiind că cei de la CNCD nu prea au pierdut procese.
Dincolo de mediatizare, de interviuri şi păreri consemnate în presă, cazul din Baia Mare, procesul, are un parcurs juridic în care nu este nimic, în afara textelor de lege. Dosarul este destul de voluminos şi cuprinde lucruri care uimesc prin agresivitate, sau uimesc prin soluţie finală. Uimirea a apărut în zona care acuză!
CNCD expune pe multe pagini motivele acţiunii în instanţă împotriva primarului băimărean. Dacă ar fi să spicuim, am spune că CNCD spune că primarul Cătălin Cherecheş este responsabil pentru construirea „unui zid despărţitor din beton de aproape 2 metri înălţime între locuinţele sociale ocupate de romi şi strada principală fără o justificare obiectivă”, „aceasta reprezentând un comportament pe criteriul apartenenţei etnice care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant, astfel că această faptă constituie hărţuire…”, se arată „rechizitoriu”.
Avocatul primarului băimărean a lucrat pe dosar, a studiat actele şi documentele depuse de CNDC şi afirmă că instituţia a fost de o rea voinţă greu de înţeles.
„Această instituţie a trimis mai multe adrese unor ONG-uri care au ca obiect de activitate problematica romilor sau şi a romilor, dacă ne uităm pe aceste acte vom observa că ele au fost trimise înainte de terminarea construcţiei de pe Horea. Au apărut materiale în presă şi s-a declanşat acest scandal. În acest context, CNCD trebuia să vadă dacă există discriminare, dar ei au plecat pe această cale înainte de a exista subiectul. Au catalogat o situaţie ca fiind discriminatorie înainte de a exista concretul. Au anticipat o soluţie…practic este vorba de o antepronunţare. Pe de altă parte, prin acest comportament au aruncat o imagine proastă şi asupra ONG-urilor. Ce să mai spun, ei au încercat să arunce o anatemă asupra oraşului Baia Mare şi asupra primarului municipiului. Aici se vede reaua lor credinţă, deoarece nu au aşteptat să analizeze situaţia, nu au aşteptat ca primarul să se apere, ci pur şi simplu l-au catalogat ca fiind o persoană care face discriminări. Ei s-au constituit procauza cu dovezile, nu au acceptat o luptă propriu-zisă.
Este foarte grav când o instituţie de genul CNCD începe să pună problemele aşa.
Din actele depuse la dosar se identifică evident reaua credinţă a celor care au instrumentat acest dosar prin modul în care s-au adresat diferitelor ONG-uri cu trimitere la faptul că deja, judecata era realizată. De asemenea, cu toate că au fost sesizaţi înainte, de către un ONG numit Romani Cris, cei de la CNCD au spus că s-au autosesizat. Sunt mai multe inadvertenţe din astea care demonstrează ceea ce am susţinut. Nu există nici măcar o planşă fotografică, nu s-au deplasat la faţa locului pentru a face o cercetare reală a situaţiei. Toate acestea sunt elemente foarte grave care scot în evidenţă elemente de altă natură decât cele pentru care există CNCD” a spus Cristian Niculescu-Ţâgârlaş.
Rămâne de văzut ce va solicita în instanţă primarul băimărean, cu titlul de daune morale şi prejudiciu de imagine. „CNCD trebuia să vadă dacă există discriminare, dar ei au plecat pe această cale înainte de a exista subiectul. Au catalogat o situaţie ca fiind discriminatorie înainte de a exista concretul” - Cristian Niculescu-Ţâgârlaş.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.